Fitch: Τι σημαίνει η αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία
Νέα ώθηση στον σχεδιασμό για έξοδο στις αγορές έδωσε το βράδυ της Παρασκευής, η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, ο οποίος προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Ο οίκος Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ από ΒΒ- προηγουμένως, με θετικό outlook, επιβεβαιώνοντας -και με το παραπάνω- τις προσδοκίες της αγοράς.
Η αναβάθμιση της Ελλάδας την φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα συμφωνήσουν να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021 και μετά, καθώς και ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει την εποικοδομητική σχέση με τους πιστωτές, με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων που προκάλεσε οικονομική αστάθεια στο παρελθόν.
Δεδομένο θεωρούν επίσης ότι «το μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων δεν θα μειωθεί», προσθέτοντας πως η χρήση του θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αξιοσημείωτη μείωση του δημοσίου χρέους σε σχέση με το βασικό σενάριο του Fitch.
Η Fitch για την αναβάθμιση
Με την αναβάθμιση ο οίκος στέλνει σήμα εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και δίνει ώθηση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Εντωμεταξύ η αναβάθμιση είναι μια εξέλιξη που εκτιμάται πως φέρνει πιο κοντά την έκδοση νέου ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα πιθανόν 15ετούς διάρκειας και ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Εφόσον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφασίσει ότι έχει φτάσει η ώρα για την έκδοσητο μεγάλο στοίχημα θα είναι το επιτόκιο με το οποίο το δημόσιο θα καταφέρει να δανειστεί τα ποσά που αναζητά, που εκτιμάται πως θα κινηθεί στη ζώνη του 2%.
Η έκδοση θα είναι η πρώτη για τη φετινή χρονιά, εντάσσεται στο δανειακό πρόγραμμα του δημοσίου για το 2020 και αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ για περαιτέρω βελτίωση του προφίλ εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και για τακτική παρουσία στις αγορές αφού πρακτικά φέτος δεν υπάρχουν επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.
Κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Reuters ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τις επόμενες εβδομάδες την πρώτη έξοδο για το 2020 στις αγορές, με την έκδοση μακροπρόθεσμου ομόλογο.
«Η Ελλάδα εξετάζει μια νέα ομολογιακή έκδοση τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα είναι ομόλογο μεγάλης διάρκειας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Παρουσιάζοντας τη χρηματοδοτική στρατηγική για το 2020, ο ΟΔΔΗΧ είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι σχεδιάζει την άντληση 4 με 8 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης χρέους. Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η βελτίωση τη ρευστότητας στην καμπύλη αποδόσεων, διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα.
Ήδη οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά 15ετίας, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία στο 1,31%, έχοντας αποκλιμακωθεί σχεδόν κατά 300 μονάδες βάσης τον τελευταίο χρόνο, καθώς η φιλοαναπτυξιακή πολιτική της νέας κυβέρνησης και η προσήλωση στην προσέλκυση επενδύσεων ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών
Ικανοποίηση από Σταϊκούρα
Την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση από τη Fitch εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η εξέλιξη αυτή τοποθετεί το αξιόχρεο της χώρας πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα», αντανακλά την βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση σημείωσε ταχεία πρόοδο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακολουθεί μία συνετή, φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική και βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η αναβάθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για την οικονομία και τη χώρα».
#rating #greekeconomy #fitch pic.twitter.com/JqVxKBTAix
— Christos Staikouras (@cstaikouras) January 24, 2020