Φέτα: Το ράλι στις τιμές μειώνει τις πωλήσεις

Δημοσιεύτηκε στις 07/10/2023 20:35

Φέτα: Το ράλι στις τιμές μειώνει τις πωλήσεις

Στα 6,45 ευρώ τα 400 γραμμάρια, ή 16,12 ευρώ το κιλό, ήταν χθες, 6 Οκτωβρίου, η μέση τιμή της επώνυμης συσκευασμένης φέτας με βάση τα στοιχεία του e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πριν ακριβώς τρεις μήνες (7 Ιουλίου 2023) το ίδιο προϊόν, ήτοι συσκευασία των 400 γραμμαρίων, πωλούνταν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ 5,85 ευρώ ή 14,62 ευρώ το κιλό. Δηλαδή μέσα σε 90 μέρες ακρίβυνε 10,4%, ενώ από τον Μάρτιο του 2022, όταν άρχισε ο πληθωρισμός των τροφίμων να χτυπάει «κόκκινο», η αύξηση της τιμής στο ίδιο προϊόν έχει φτάσει στο 33,2%!

Θα γίνει η φέτα στον τόπο παραγωγής της προϊόν πολυτελείας; Για αρκετούς έχει γίνει ήδη, καθώς με βάση τα στοιχεία των εταιρειών ερευνών οι πωλήσεις της φέτας σε όγκο κινούνται στο -4% στην εγχώρια αγορά.

Που θα φτάσουν οι τιμές;
Έντονος είναι ο προβληματισμός για το επόμενο διάστημα, ειδικά μετά τις καταστροφές ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, που έχουν επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα.

Από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μετράει απώλειες περίπου 200.000 αιγοπροβάτων αναφέρει στον ΟΤ ο κος Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξουν δίκαιες και ρεαλιστικές αποζημιώσεις υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί παραγωγοί να οδηγηθούν στην απόφαση για παύση της δραστηριότητας.

Δεδομένου ότι μια προβατίνα δίνει 200 κιλά γάλα, γίνεται αντιληπτό πως δεν αποκατασταθούν οι φάρμες θα λείψουν από την αγορά 20.000 τόνοι, σημειώνει.

Τι θα γίνει όμως με τη φέτα και που θα πάει η τιμή; «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σοβαρή επίπτωση στις τιμές γιατί υπάρχουν αποθέματα έτοιμου προϊόντος» αναφέρει ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι κλειδί για να μην υπάρξουν αδικαιολόγητες αυξήσεις και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας είναι οι έλεγχοι.

Ενδεχομένως εάν δεν αποκατασταθεί η προσφορά να υπάρξει μείωση παραγωγής φέτας της τάξης του 10-15% επισημαίνει, «αλλά σαφή εικόνα θα έχουμε στις αρχές του νέου έτους».

Μια άλλη άποψη για τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο εκφράζει ο κος Μιχάλης Παναγιωτάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Ο ίδιος ανέφερε απώλειες περίπου 40.000 ζώων στην περιοχή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel, η οποία δεν είναι ικανή να επηρεάσει καθοριστικά την αγορά. Όπως εξήγησε οι απώλειες αυτές ισοδυναμούν σε παραγωγή 8.000 τόνων γάλακτος εκ του συνόλου των 660.000 τόνων αιγοπρόβειου γάλακτος που παράγονται στη χώρα.

Με το βλέμμα στις εξαγωγές
Σε κάθε περίπτωση, για τους μεταποιητές ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προστατευτούν οι αγορές του εξωτερικού, καθώς η φέτα είναι ένα προϊόν που κατά 65% εξάγεται, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) κο Χρήστο Αποστολόπουλο δεν θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις στην τιμή.

Με βάση τις εκτιμήσεις της βιομηχανίας η ζήτηση της φέτας στις αγορές του εξωτερικού αυτή τη στιγμή είναι ελαφρώς πτωτική, προφανώς και λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με τον κο Παναγιωτάκη «δεν μπορούν να φάνε όλοι οι ξένοι φέτα, υπάρχει ένα ταβάνι στην κατανάλωση, είτε κάνει ένα ευρώ η φέτα είτε εκατό ευρώ».

Να σημειωθεί ότι εξαγωγές φέτας το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφουν μείωση σε όρους όγκου πωλήσεων (-2,77%). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μείωση στους όγκους καταγράφεται σε σημαντικές αγορές όπως Βρετανία (-4,6%), Ιταλία (-2,1%), Κύπρο (-15,7%), Σουηδία (-25,7%), Ολλανδία (-28%), Δανία (-10%), Αυστραλία (-29,9%) και Ισπανία (-25,8%).

Ωστόσο οι εξαγωγικές πωλήσεις αυξάνονται σε αξία, φθάνοντας στο πρώτο εξάμηνο εφέτος στα 370,1 εκατ. ευρώ έναντι 302,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 συνολικά οι εξαγωγές φέτας ανήλθαν σε 605 εκατ. ευρώ (περίπου 86 χιλ. τόνοι) από 388 εκατ. ευρώ το 2019.

Οι επιπτώσεις στις τιμές των ζωοτροφών και του αιγοπρόβειου γάλακτος
«Η τιμή της φέτας έχει αυξηθεί 50% από την Άνοιξη του 2022» αναφέρει στον ΟΤ, ο κος Τάκης Σαράντης, πρόεδρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΤΥΡΑΣ, Όλυμπος, Ροδόπη, Δουμπιά, Κλιάφα). «Εάν έχει τιμή το γάλα (σ.σ. τιμή παραγωγού) μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη, πιθανόν η φέτα να ακριβύνει ένα 5-10%, όχι παραπάνω. Η αγορά θα ισορροπήσει» διαβεβαιώνει, συμπληρώνοντας ότι κλάδος θα μπορεί να αναπληρώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα την απώλεια της πρωτογενούς παραγωγής.

Αυτό το διάστημα η τιμή του πρόβειου γάλακτος είναι σταθερά πάνω από το 1,60 ευρώ/κιλό, ενώ ενδέχεται το αμέσως επόμενο διάστημα να φτάσει μέχρι και το 1,70 ευρώ/κιλό ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Εξίσου σημαντικές όμως για την κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση την τιμή του γάλακτος είναι και οι καταστροφές ενός σημαντικού μέρους των καλλιεργειών τριφυλλιού και καλαμποκιού και λοιπών ειδών, καθώς θα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις στις τιμές ζωοτροφών στο προσεχές διάστημα.

Πηγή: OT.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook