Με υποτονικούς ρυθμούς συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή επιτραπεζίων σταφυλιών.Ταυτόχρονα, οι τιμές στις καταναλωτικές αγορές πιέζονται για διατήρηση στα ίδια ή ακόμα και χαμηλότερα επίπεδα της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Συγκεκριμένα, η εξαγωγή των επιτραπέζιων σταφυλιών την εβδομάδα 30/7 έως 5/8/2022 έφτασε τους 3.112 τόνους, ποσότητα μειωμένη κατά 45,3% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, μέχρι σήμερα εξελίσσεται κανονικά.
Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Πρεμιέρα για το επιτραπέζιο σταφύλι – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
«Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου να μην συγκομισθούν και εμπορευθούν τα επιτραπέζια σταφύλια λόγω πολύ χαμηλών τιμών, υψηλού κόστους παραγωγής και έλλειψης εργατών γης», επισημαίνει με δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκαη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητός τους, με την έγκαιρη χορήγηση ενίσχυσης του κόστους παραγωγής και εμπορίας τους.
Η πορεία των εξαγωγών
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συγκομιδή θερινών φρούτων και λαχανικών με τις συνολικές τους εξαγωγές μειωμένες κατ’ όγκο κατά 18% συγκριτική με το 2020, που ήταν μια κανονική παραγωγική χρονιά.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, οι εξαγωγές των βερίκοκων είναι μειωμένες έναντι της κανονικής από απόψεως παραγωγής του 2020 κατά 8,4% ανερχόμενες σε 18.683 τόνους. Η εξαγωγή βερικόκων είναι αυξημένες όμως σε σχέση με την μειωμένη παραγωγή περίοδο του 2021 κατά 38,8%.
Αντίστοιχα, τα ροδάκινα εμφανίζονται μειωμένα κατά 41,8% (συγκριτικά με το 2020) φτάνοντας τους 45.213 τόνους και αυξημένες κατά 83,8% σε σχέση με 2021.
Οι εξαγωγές των νεκταρινιών είναι μειωμένες κατά 25,4% (συγκριτικά με το 2020) φτάνοντας τους 31.966 τόνους και αυξημένες κατά 169,5% σε σχέση με 2021.
Μειωμένες κατά 10,9% (συγκριτικά με το 2020) είναι οι εξαγωγές κερασιών, αγγίζοντας τους 34.642 τόνους αλλά και μειωμένες κατά 3,7% σε σχέση με 2021
Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν τα καρπούζια κατά 9% (συγκριτικά με το 2020) φτάνοντας τους 176.416 αλλά και μειωμένες κατά 14,4% σε σχέση με 2021.
«Δυστυχώς εξακολουθεί η διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και κατευθείαν απ’ τον αγρό, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και ίσως φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους από «Έλληνες ακόμη και μη έχοντες την εμπορική ιδιότητα μη εγγεγραμμένους στο ΜΕΝΟ , Βαλκάνιους κ.ά εμπόρους», που δεν υποβάλουν την προβλεπόμενη αναγγελία για έλεγχο στο ΜΕΝΟ, αλλά και με Ισπανούς εμπόρους, που προσπαθούν να διατηρήσουν την πελατεία τους στις καταναλωτικές αγορές», σχολιάζει ο Γ. Πολυχρονάκης, καλώντας τις αρμόδιες ελληνικές ελεγκτικές αρχές για την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών – ποιότητας, επισήμανσης και ταυτότητος για τα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα.
in.gr