Ευρωζώνη: Απέφυγε την ύφεση παρά την ενεργειακή κρίση

Δημοσιεύτηκε στις 10/01/2023 22:07

Ευρωζώνη: Απέφυγε την ύφεση παρά την ενεργειακή κρίση

Goldman Sachs και Capital Economics καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Ευρωζώνη κατάφερε να αποφύγει την ύφεση. Οι αναλυτές δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη, καθώς η οικονομία κατάφερε να αντέξει στα τέλη του 2022, λόγω της μείωσης των τιμών φυσικού αερίου, αλλά και της επανεκκίνησης της κινεζικής οικονομίας μετά από την άρση των μέτρων κατά του κοροναϊού.

Ως προς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αυτό πρόκειται να αυξηθεί κατά 0,6% φέτος, σε σύγκριση με παλαιότερη πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,1%. Ωστόσο, προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει ασθενής κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Νέες εξελίξεις και για τον πληθωρισμό

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, οι αναλυτές βλέπουν ταχύτερη υποχώρηση από το προβλεπόμενο, εκτιμώντας πως μέχρι το τέλος του 2023 θα υπάρξει μείωση σε επίπεδο περίπου 3,25%. Οι αναλυτές εκτίμησαν πως θα συνεχίσει η επιθετική πολιτική της ΕΚΤ αναφέροντας ότι  «Αναμένουμε επίσης να επιβραδυνθεί ο δομικός πληθωρισμός λόγω της σταθεροποίησης των τιμών των αγαθών, αλλά βλέπουμε συνεχιζόμενη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας».

«Δεδομένης της πιο ανθεκτικής δραστηριότητας, του σταθερά υψηλού δομικού πληθωρισμού και των σχολίων από τα γεράκια, αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει σημαντικά την νομισματική της πολιτική τους επόμενους μήνες». 

Οι προβλέψεις της Capital Economics για τις επιχειρήσεις

Συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, η ανεργία στις χώρες του Ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία σημείωσε άνοδο τον Νοέμβριο.

Από την πλευρά της, η Capital Economics, επιβεβαιώνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα διατήρησε τις δυνάμεις της στο δ’ τρίμηνο του 2022, παρά το γεγονός ότι το γερμανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε με ήπιο ρυθμό στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επενδυτική ψυχολογία βελτιώθηκε αισθητά για τρίτο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας τον Ιανουάριο του 2023 στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 7μήνου. «Οι επενδυτές αισιοδοξούν για μια ηπιότερη ύφεση» τονίζει ο Πάτρικ Χάσι, διευθυντής της Sentix.

Προβλέπονται νέες αυξήσεις επιτοκίων

Από ότι όλα δείχνουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει αυξάνοντας τα επιτόκια το επόμενο διάστημα. «Δεδομένης της ανθεκτικότητας της οικονομίας, περιμένουμε η ΕΚΤ να συσφίξει σημαντικά περισσότερο τη νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες» επισημαίνει η Goldman Sachs.

Η αμερικανική τράπεζα προεξοφλεί μία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, ακόμη μία -αντίστοιχου μεγέθους- τον Μάρτιο, ενώ τον Μάιο θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των παρεμβάσεων με μια αναθεώρηση κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι στο α’ εξάμηνο του 2023, το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 3,75% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%.

«Ο επιθετικός τόνος της ΕΚΤ είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω σύσφιγξη τους επόμενους μήνες» τονίζει στους Financial Times o Πάολο Γκρινιάνι, αναλυτής της Oxford Economics. 

Υψηλή η δυναμική της αγοράς εργασίας

Η ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων προκύπτει από την δυναμική που συγκεντρώνει η αγορά εργασίας, η οποία αποτελεί μια δευτερογενή πηγή κινδύνου για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με προειδοποίηση του Μπερτ Κολίτζν, οικονομολόγου της ING.

«Με μια τόσο “σφιχτή” αγορά εργασίας, είναι απίθανο η ανεργία να αυξηθεί αρκετά, ώστε το φαινόμενο των εργασιακών ελλείψεων να εξαλειφθεί (και επομένως οι μισθοί να σταματήσουν να αυξάνονται)» εξηγεί, ενδεικτικά.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ότι όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας – ένα σενάριο, το οποίο έχει ήδη επηρεάσει αισθητά τις διεθνείς αγορές, όπως κατέδειξε το β’ εξάμηνο του 2022. Την ίδια στιγμή, όσο πιο «σφιχτές» είναι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, τόσο περισσότερο ευνοείται το σενάριο διατήρησης του υψηλού πληθωρισμού. © πηγή: in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook