Τον Μάιο θα αποσταλεί στους Ευρωπαίους το σχέδιο για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα συμπεριληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2021-2024.
Στο σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση θα ενσωματωθεί και ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Η έκθεση βιωσιμότητας θα συνδέεται με το τρίτο σενάριο και πάνω σε αυτό θα βασισθεί η ελληνική κυβέρνηση όπου θα τεκμηριώνει την ανάγκη μείωσης στο 2,2% ΑΕΠ του ονομαστικού στόχου στα πλεονάσματα για την διετία 2021-2022.
Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.
Στις συνεδριάσεις θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τους δημοσιονομικούς κανόνες και την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και τη στρατηγική για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο υπουργός Οικονομικών θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπου θα συζητήσει για το σχέδιο μείωσης των πλεονασμάτων.
Η έκθεση της Κομισιόν
Στις 26 Φεβρουαρίου η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση της χώρας.
Στο πόρισμα αναμένεται να καταγράφονται οι θετικότερες αναπτυξιακές προοπτικές που πλέον αναμένει η Κομισιόν, αλλά και η πρόοδος σε μία σειρά από διαρθρωτικά πεδία.
Άλλωστε, το μήνυμα μεταφέρθηκε από τον αρμόδιο επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι τόσο κατά την κάθοδο του στην Αθήνα, όσο και στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη Πέμπτη.
Στο πλαίσιο των ίδιων ανακοινώσεων προέβη στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του η απόφαση για αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν όχι τη μείωση του χρέους αλλά συμφωνημένες επενδύσεις) αναμένεται να συμφωνηθεί τον Ιούνιο.