Eurogroup: Η συνεδρίαση της Δευτέρας στη σκιά πληθωρισμού και ύφεσης

Δημοσιεύτηκε στις 11/07/2022 10:45

Eurogroup: Η συνεδρίαση της Δευτέρας στη σκιά πληθωρισμού και ύφεσης

Με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει, τον πληθωρισμό να σπάει το ένα υψηλό μετά το άλλο, και τους φόβους για ύφεση να αναθερμαίνονται, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: Συνέδριο Economist: Στουρνάρας, Χαρδούβελης, Σεντένο και Ηροδότου‬ για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με το επισήμως ανακοινωθέν σχέδιο ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να συζητήσουν τα εξής θέματα:

  • Οι μακροοικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις πολιτικής στην ευρωζώνη στο σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο
  • Δημοσιονομική κατάσταση στο σύνολο της ευρωζώνης και προσανατολισμοί της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023
  • Ψηφιακό ευρώ: Δυνητικός αντίκτυπος στο χρηματοοικονομικό σύστημα και στη χρήση μετρητών
  • Διεύρυνση της ευρωζώνης: Ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ

Οι κινήσεις της ΕΚΤ

Σημειώνεται ότι το Eurogroup πραγματοποιείται δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 21 Ιουλίου κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από αρκετά χρόνια.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η αύξηση θα είναι ήπια, της τάξης των 25 μονάδων βάσης, ή αν θα επικρατήσουν τα γεράκια (κυρίως των χωρών το βορρά) που υποστηρίζουν μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Η διαφωνία για τα επιτόκια δεν είναι η μόνη, καθώς αναβιώνει και η παραδοσιακή διαμάχη μεταξύ βορρά και νότου σε ό,τι αφορά τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών.

Στο «επιτοκιακό μέτωπο» τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ένα ακόμα «όπλο» έχουν στη φαρέτρα τους . Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και ενισχύοντας τις εκκλήσεις για το είδος των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων που ήδη εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Το εργαλείο για τα ομόλογα και οι αντιδράσεις

Οι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να ασχοληθούν επίσης και με το σχέδιο που επιστρατεύει η ΕΚΤ προκειμένου να περιορίσει τα spread μεταξύ του κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών και της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο αγοράς ομολόγων που έχουν εκδώσει η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα με μέρος των εσόδων από την λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους.

Η διαφωνία της Bundesbank

Τα νέα αυτά μέτρα που σχεδιάστηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον περασμένο μήνα, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ανέδειξαν το χάσμα μεταξύ της ΕΚΤ και του μεγαλύτερου μετόχου της, της Bundesbank.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι προσεκτική σχετικά με την ανάπτυξη εργαλείων για τον περιορισμό του κόστους δανεισμού των πιο αδύναμων εθνών, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι είχε ήδη διαφωνήσει στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Και το το κλίμα αυτό αναμένεται να μεταφερθεί και στην συνεδρίαση του Eurogroup, με τον Γερμανό υπουργό να εκφράζει τις ενστάσεις του.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας

Το συμβούλιο θα ασχοληθεί επίσης και με τις προτάσεις για αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας στον απόηχο της διατήρησης και το 2023 της γενικής ρήτρας διαφυγής.

Μετά το καλοκαίρι οι προτάσεις της Κομισιόν

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι , αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι οι νέοι κανόνες θα προβλέπουν πιθανώς συγκεκριμένους στόχους ανά χώρα για το χρέος της.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ιταλία, ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να καταστήσει τα  όρια δανεισμού «λιγότερο ασαφή και άκαμπτα».

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν ήδη ότι θα αλλάξουν σταδιακά τις δημοσιονομικές τους πολιτικές από υποστηρικτικές φέτος σε ουδέτερες το 2023.

Γαλλία: «Απαρχαιωμένοι» οι κανόνες

«Απαρχαιωμένες» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τις κατευθυντήριες γραμμές για το χρέος της ΕΕ και πρέπει να επανεξεταστούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις τιμές της πανδημίας, του πολέμου και του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Ο Μπρούνο Λε Μερ ανέφερε ότι στην Ευρώπη αναδύεται ένα «νέο οικονομικό μοντέλο», καθώς οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται και δήλωσε ότι οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ των «οικονομικά εύρωστων» βόρειων κρατών μελών της ΕΕ, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, και των «άχρηστων νότιων» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούυρας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο θα συνεχίσει τις διαδικασίες ανάδειξης του νέου Εκτελεστικού Διευθυντή του ESM.

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας θα συναντηθεί με την Ολλανδή ομόλογό του, κα. Sigrid Kaag.

Στη συνεδρίαση του Ecofin

Μεθαύριο, Τρίτη, ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθούν η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία, η πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η τσεχική Προεδρία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της στον τομέα των οικονομικών και δημοσιονομικών θεμάτων και το πρόγραμμα εργασιών της για την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2022, ενώ αναμένεται να εγκριθούν συμπεράσματα σχετικά με τις εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις του 2022, στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών την οποία προβλέπει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook