Έτος επίθεσης για τους «κόκκινους δανειολήπτες» το 2020
Τελευταία ευκαιρία και… φαρμακερή δίνει η Κυβέρνηση στους δανειολήπτες με οφειλές για την πρώτη κατοικία και την προστασία της.
Σε συνέντευξή του ο Yπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραταθεί εκ νέου το ισχύον πλαίσιο για την προστασία της A’ κατοικίας και θα λήξει στα τέλη Απριλίου, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων. Όπως είπε ο Yπουργός Οικονομικών, θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο «θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά». Mε αφορμή τα παραπάνω, η έγκριτη δικηγόρος του Εφετείου Αθηνών και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, Άννα Κορσάνου, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.
Για το πόσο καλά θα είναι τα πράγματα το 2020, μίλησε η κ. Κορσάνου λέγοντας: «Η πλατφόρμα, είναι ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει για να προστατευτεί η κύρια κατοικία. Οι προϋποθέσεις, είναι αρκετά περιορισμένες, πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο εισόδημα για κάθε οικογένεια, από 12.5 χιλ. ευρώ για το ένα άτομο και αυξάνεται στις 36 χιλ. ευρώ σε μια πενταμελή οικογένεια, το δάνειο πρέπει να είναι κάτω από 130 χιλ. ευρώ, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει προσημείωση υποθήκης. Λόγω των προϋποθέσεων αυτών, ο κάθε δανειολήπτης τυχαίνει να έχει το ένα, να μην έχει το άλλο και τελικά οι πιο πολλοί μένουν απ’ έξω. Όσοι έχουν μελετήσει κι έχουν τις προϋποθέσεις οπωσδήποτε πρέπει να κάνουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα. Δυστυχώς είναι ελάχιστες οι αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, και μόλις τώρα δόθηκε η πολυπόθητη επιδότηση σε 4 άτομα μέχρι τώρα. Μετά από τους τόσους μήνες λειτουργίας, είναι πολύ «φτωχό» το αποτέλεσμα, ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα κινηθούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες. Η πλατφόρμα ισχύει μέχρι το τέλος Απριλίου, μετά το τέλος Απριλίου έχουμε πληροφορίες ότι θα δημιουργηθεί ένα άλλο σύστημα καθολικής ρύθμισης οφειλών, δηλαδή για όλες τις οφειλές που έχει ένας άνθρωπος. Γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το ιδιωτικό χρέος, τα χρέη που έχουν τα νοικοκυριά. Οι τράπεζες έχουν κάνει φοβερή εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με αυτή την πλατφόρμα, αλλά όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις, πάνε στην τράπεζα να κάνουν μια ρύθμιση, η τράπεζα θέλει άμεσα να υπογράφουν οι δανειολήπτες ρυθμίσεις. Να υπογράφουν οι δανειολήπτες ρυθμίσεις αλλά καλό είναι να καταλαβαίνουν τι υπογράφουν, δηλαδή να διαβάζουν προσεκτικά ή αν δυσκολεύονται να καταλάβουν, να έχουν ένα άνθρωπο να τους βοηθήσει. Είναι ένα μεγάλο μπέρδεμα και είναι λογικό οι δανειολήπτες να μπερδεύονται, επειδή κάποια από τα δάνεια μεταβιβάζονται σε άλλες εταιρίες ενώ κάποια άλλα όχι. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο θέλει κάποιο σωστό χειρισμό από την πλευρά των δανειοληπτών. Αυτό είναι και κάτι που προκαλεί εκνευρισμό, μπορεί και να τσακώνονται οι οικογένειες στο σπίτι. Το θέμα είναι ότι το αποτέλεσμα μετράει, όσοι έχουν πάει στον νόμο Κατσέλη τον προηγούμενο καιρό, βγαίνουν σωρεία απορριπτικών αποφάσεων. Σε αυτή την περίπτωση η μοναδική λύση είναι να κάνεις την αίτηση στην πλατφόρμα αλλιώς αναγκαστικά κάνεις ρύθμιση στην τράπεζα».
Στο ερώτημα τι γίνεται αν κάποιος είναι δανειολήπτης και συνειδητοποιεί ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις, η κ. Κορσάνου απάντησε: «Είναι μονόδρομος αν θες να κρατήσεις το ακίνητο σου και πλέον, εξηγώ, ότι οι ενέργειες των καινούριων εταιριών είναι πιο επιθετικές διότι έχουν αγοράσει τα δάνεια και θέλουν να δουν κάποιο αποτέλεσμα, σε αυτές τις ενέργειες που έχουν κάνει, άρα δεν το αφήνουμε έτσι. Ερχόμαστε σε επαφή με την τράπεζα, κάνουμε μια διαμεσολάβηση, εξηγούμε τα εισοδήματα μας και κάνουμε το αίτημα μας, ότι «αυτό μπορώ να δώσω» και συζητάω για μια ενδεχόμενη μείωση του χρέους. Να γίνει μια ουσιαστική διαμεσολάβηση, όπου ο δανειολήπτης να καταλαβαίνει τι διαβάζει, να καταλαβαίνει τι υπογράφει».
Για την νέα πλατφόρμα που ενδέχεται να δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση της παράτασης, τον Απρίλιο, η κ. Κορσάνου απάντησε: «Είναι ακόμη νεφελώδες το έδαφος, διότι δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες πληροφορίες όμως θα απευθύνεται σε ανθρώπους με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, έχω πληροφορίες ότι θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας, ακούγεται ότι θα γίνει και μέσω μιας διαδικασίας στο Ειρηνοδικείο. Θα περιμένουμε να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο για να διαμορφώσουμε και σωστή εικόνα. Μετά το τέλος του Απρίλη, που τελειώνει η παράταση, δεν θα μείνουν ξεκρέμαστοι οι δανειολήπτες, και πάλι θα γίνει προσπάθεια της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. Η πολιτεία δίνει εξόδους, αρκεί ο δανειολήπτης να είναι συνεπής και να κάνει ρύθμιση του χρέους. Αν δεν εντάσσεται σε όλες αυτές τις πλατφόρμες, με προσωπική ρύθμιση και με διαμεσολάβηση στην τράπεζα μπορεί να αντιμετωπιστεί το χρέος. Πάντως αυτό που φοβάται ο περισσότερος κόσμος, είναι η επιθετική κίνηση των τραπεζών, γι’ αυτό πρέπει να είναι σε alert οι δανειολήπτες, αν έρθει κάποια διαταγή πληρωμής να μην το αμελούν. Στόχος της τράπεζας δεν είναι να συλλέγει ακίνητα, αλλά να μην αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια» ενώ αν στην πλατφόρμα αυτή συμπεριλαμβάνονται οι δανειολήπτες που έχουν στεγαστικό δάνειο, η κ. Κορσάνου απάντησε: «θα είναι στο σύνολο του ιδιωτικού χρέους, όλες οι οφειλές ενός φυσικού προσώπου, όλες αυτές οι πλατφόρμες που υπάρχουν θα συγκεντρωθούν και θα γίνουν μία. Ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσει πολύ».
Για το πώς θα περιέγραφε το 2020 σε σχέση με το δανεισμό, η κ. Κορσάνου απάντησε: «Το 2020, θα είναι πιο επιθετικές οι ενέργειες όλων όσων έχουν αποκτήσει τα δάνεια, θα γίνουν περισσότεροι πλειστηριασμοί, αναμένουμε χιλιάδες πλειστηριασμούς, άρα δανειολήπτες που έχουν αφήσει τα χρέη τους και δεν θέλουν να χάσουν το σπίτι τους, πρέπει να σπεύσουν να το ξαναδούν. Να δουν τι προϋποθέσεις έχουν, τι δυνατότητες τους δίνει ο νόμος, ή αν δεν έχουν τις προϋποθέσεις, την τραπεζική διαμεσολάβηση. Δεν πρέπει να το αφήνουν, γιατί θα χαθούν πολλά ακίνητα. Υπάρχει λύση, αλλά δεν πρέπει να το αμελούν».
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη της κ. Κορσάνου: