Εστίαση: «Ράλι» για το άνοιγμα – Ανυπόμονοι οι πολίτες, αιφνιδιασμένοι οι καταστηματάρχες
Με ανυπομονησία, αλλά και με προβληματισμό καταστηματάρχες και εργαζόμενοι έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου.
Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί, με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ ενώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.
Οσο και εάν το θέλανε, το άνοιγμα στις 3 Μαΐου ξάφνιασε τους περισσότερους επιχειρηματίες και αρκετοί είναι αυτοί που θα αναβάλουν το άνοιγμα για λίγες μέρες αργότερα. Ο λόγος είναι ότι τις προηγούμενες μέρες υπάρχουν πολλές αργίες και έτσι δημιουργείται πρόβλημα με την τροφοδοσία. Πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμούσαν να ανοίξει αργότερα η εστίαση, έτσι ώστε να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν.
Για κάποιους επιχειρηματίες η επαναλειτουργία του κλάδου μετά από 6 μήνες που παρέμεινε κλειστός λόγω του lockdown, δεν είναι πανάκεια στα προβλήματα και κυρίως τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί τους προηγούμενους μήνες.
Ενστάσεις του κλάδου υπάρχουν και για το ωράριο λειτουργίας. Mε την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 23:00, αυτό σημαίνει ότι οι τελευταίοι πελάτες θα αρχίσουν να φεύγουν από τις 22:00 – 22:15.
Χωρίς SMS
Κατά πάσα πιθανότητα η μετακίνηση για μετάβαση σε κατάστημα εστίασης θα γίνεται χωρίς την αποστολή κάποιου SMS, όπως ανέφεραν ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Δεν θα υπάρχει SMS για την εστίαση. Θα το συζητήσουμε με την επιτροπή. Η γενική ιδέα είναι να υπάρχει μια ευελιξία στην εστίαση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να καταργηθούν εντελώς τα SMS όταν ανοίξει η εστίαση, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.
Θα πληρώνουν οι εργοδότες το ένα self test
H επανεκκίνηση πάντως φέρνει ένα νέο βραχνά για τους επιχειρηματίες και αυτός είναι το έξτρα κόστος των σελφ τεστ με το ένα από τα δύο υποχρεωτικά τεστ ανά εβδομάδα να πρεπει να επιβαρυνθούν οι ίδιοι.
Αυτό είπε λίγο-πολύ και ο κ. Γεωργιάδης: «Πιθανό ενδεχόμενο το ένα self – test θα το προσφέρει το κράτος και το άλλο θα το βάζει η επιχείρηση στα έξοδά της. Για μια επιχείρηση με 20-30 υπαλλήλους, με κανονικό ικανό τζίρο, δεν είναι κόστος. Δεν θα επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση εργαζόμενος».
«Ένα έναμιση μήνα θα χρησιμοποιούμε ακόμα self test. Όταν προοδεύσουν οι εμβολιασμοί δεν θα μας είναι χρήσιμα» πρόσθεσε.
Πώς θα μπορούμε να επισκεφτούμε τα μαγαζιά
Πλέον δεν χρειάζεται να καθόμαστε μόνο με μέλη της οικογένειας αλλά θα είμαστε τέσσερα άτομα και θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα στα τραπέζια. Στους καταστηματάρχες αναμένεται να δοθούν πλατείες και πεζοδρόμια για να τους διευκολύνουν, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των μαγαζιών.
«Θα υπάρξουν πρωτόκολλα για την λειτουργία της εστίασης», δήλωσε στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Αναφορικά με τα πρωτόκολλα στον χώρο της εστίασης, ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε: «Εμείς θέλουμε να είναι τα μέτρα τέτοια που να μπορούν να εφαρμοστούν, δεν πρόκειται να βάλουμε σύνθετες πράξεις στους ανθρώπους. Ίσα -ίσα θέλουμε και οι επιχειρήσεις να βρουν σιγά-σιγά τον φυσιολογικό τους ρυθμό και οι καταναλωτές να εκτονωθούν, αλλά πάνω από όλα να διατηρήσουμε την απόσταση, που έτσι κι αλλιώς έχουμε μάθει να τηρούμε τους τελευταίους μήνες, ούτως ώστε να μην επιβαρύνουμε και άλλο τη δημόσια υγεία».
Προβληματισμένοι οι καταστηματάρχες
Όπως λένε παράγοντες της αγοράς ο εφοδιασμός των καταστημάτων και η έλλειψη ρευστότητας , το ωράριο λειτουργίας, η λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους αλλά και προετοιμασία των καταστημάτων δεδομένων των αργιών είναι τα βασικά θέματα για τα οποία δεν έχει υπάρξει κανένας διάλογος με την κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι όποιες προετοιμασίες να προχωρούν στα τυφλά.
«Οι ανακοινώσεις έγιναν χωρίς καμία συζήτηση και διαβούλευση», λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο το άνοιγμα στις 3 Μαΐου σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να εργαστούν εν μέσω αργιών για την προετοιμασία των καταστημάτων εστίασης.
Επίσης για να λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης, θα πρέπει να γεμίσουν τα ψυγεία τους και να τροφοδοτήσουν τις κουζίνες με φρέσκα κρέατα και λαχανικά όταν τις ημέρες πριν την επανεκκίνηση τους η αγορά θα είναι κλειστή.
Παράλληλα, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία από τη έλλειψη ρευστότητας και δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα την ίδια ώρα που η ηλεκτρονική πλατφόρμα για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ αναμένεται να ανοίξει μετά τις 5 Μαΐου και αφού ανεβάσουν ρολά οι επιχειρήσεις.
Προβληματισμό προκαλεί επίσης το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας, έως τις 10 μ.μ, το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν απελευθερωθεί η διαδημοτικές μετακινήσεις αλλά και το τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των εργαζομένων και των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και το ποιος θα καλύψει το κόστος των τεστ που θα πρέπει να γίνονται, ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Έρχεται νέο πακέτο στήριξης για την εστίαση
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο πότε θα εκταμιευθούν οι πόροι στήριξης της εστίασης, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν χρήματα από την Επιστρεπτέα 7. Μέχρι 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης. Όσοι μπουν 10 Μαΐου στην πλατφόρμα, στόχος είναι να πάρουν τα χρήματα Μάιο. Είναι το ταχύτερο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην ιστορία».