Εστίαση : Νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων εξήγγειλε ο Παπαθανάσης
Σε νέα δοκιμασία έχει μπει τους τελευταίους μήνες η εστίαση καθώς στις περιοχές αυξημένου κινδύνου και αυξημένης επιτήρησης έχουν τεθεί σε ισχύ πιο αυστηρά μέτρα.
Οι επαγγελματίες του κλάδου από τους καλοκαιρινούς μήνες ήδη βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι μειωμένες τουριστικές αφίξεις αλλά και η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών είχαν οδηγήσει σε πτώση του τζίρου που έφτανε μεσοσταθμικά το 40%.
Την ίδια στιγμή, εκτιμούν ότι όσο οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιούν τους εξωτερικούς τους χώρους, θα συνεχίσουν να έχουν τους πελάτες που είχαν το προηγούμενο διάστημα.
Τα πιο δύσκολα εκτιμάται ότι θα έρθουν όταν πέσει η θερμοκρασία και ο κόσμος θα είναι επιφυλακτικός προκειμένου να επισκεφθεί τους κλειστούς χώρους.
Ωστόσο, αρκετές επιχειρήσεις προετοιμάζονται ώστε να τοποθετήσουν θερμάστρες στους εξωτερικούς χώρους προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν ως ένα βαθμό την πληρότητα που είχαν και το προηγούμενο διάστημα.
Η εστίαση και τα νέα μέτρα
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης τ0 υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης που σχετίζονται με τον εποχικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους.
Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, που θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την «παράταση» της λειτουργίας υπαίθρων χώρων και ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης.
Σε ερώτηση για το βοήθημα των 534 ευρώ σε εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις που δεν έχουν δοθεί τα 534 ευρώ σε δικαιούχους. Αυτό το αντιμετωπίζουμε και θα δοθούν τα χρήματα σε όσους τα δικαιούνται».
Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι «οριζόντιο lockdown δεν θα υπάρξει, θα υπάρξουν τοπικά lockdown» και πρόσθεσε: «Όποια μέτρα έχουν ανακοινωθεί, αυτά ισχύουν. Δεν πρόκειται να κλείσουν τελείως τα καταστήματα, ούτε στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο 4».
Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής, σημείωσε ότι υπάρχει ένας αλγόριθμος που κάνει την διαχείριση των χρημάτων και πως δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση για το ύψος του ποσού που λαμβάνει κάθε επιχείρηση.