Έρχεται νέα “δόση” αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων

Δημοσιεύτηκε στις 20/11/2022 11:45

Έρχεται νέα “δόση” αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων

Διευρύνεται το ”μέτωπο” της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ταμείων. Με διάταξη που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, δίδεται η δυνατότητα στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) ανάθεσης της αξιοποίησης της περιουσίας του σε δύο φορείς.

Τα χρηματοοικονομικά προϊόντα του μπορεί να τα αναθέσει στην Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης (ΕΔΕΚΤ).

Όσον αφορά τα ακίνητα του, το ΜΤΠΥ μπορεί να τα αναθέσει στην Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η εν λόγω Εταιρεία, αν και προβλέπεται σε ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο (νόμος 4892/22 για τον εκσυχγρονισμό του e- EΦΚΑ), δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr., αλλά στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει νέα ώθηση στην αποδοτικότερη εκμετάλλευση των ακινήτων του e- ΕΦΚΑ προς όφελος των εσόδων το.

Πέρα από τις παραπάνω κινήσεις, σημειώνεται πως με την ίδρυση και λειτουργία (από την 1η Ιανουαρίου 2022) του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) έχει ανοίξει, επίσης, ένα ακόμη πεδίο επένδυσης των αποθεματικών των ταμείων και συγκεκριμένα του επικουρικού κλάδου όσων πρωτασφαλίζονται από το φετινό Ιανουάριο και έπειτα.

 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την περιουσία του ΜΤΠΥ

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως η διαχείριση και αξιοποίηση μέρους ή του συνόλου των χρηματοοικονομικών προϊόντων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), καθώς και η σύνταξη σχετικών προτάσεων και μελετών, μπορούν να ανατεθούν, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μ.Τ.Π.Υ. στην Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης – Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΔΕΚΤ – ΑΕΠΕΥ).

 

Σημειώνεται πως η ΕΔΕΚΤ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ιδρύθηκε το 1999 (Νόμος 2768) ως Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Α.Ε.Π.Ε.Υ.) με σκοπό τη διαχείριση αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα, ενώ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας το 2011, ο σκοπός της διευρύνθηκε για να προσφέρει τις υπηρεσίες της, μεταξύ άλλων, και σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Από την σύστασή της έως σήμερα, η βασική δραστηριότητα της Εταιρείας συνίσταται στην διαχείριση του Ειδικού Κεφαλαίου του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ (νυν e-ΕΦΚΑ), η επενδυτική πολιτική του οποίου έχει βασιστεί στα πρότυπα διαχείρισης των διεθνών συνταξιοδοτικών ταμείων, λαμβάνοντας υπόψη τον μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα και την αποτελεσματικότητα ενός πλήρως διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Σε σχέση με τα ακίνητα του ΜΤΠΥ, το νομοσχέδιο προβέπει πως η διαχείριση και αξιοποίηση μέρους ή του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Μ.Τ.Π.Υ., καθώς και η σύνταξη σχετικών προτάσεων και μελετών μπορούν να ανατεθούν, με απόφαση του Δ.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ., στην “Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) Μονοπρόσωπη Α.Ε..”.

Δηλώσεις Τσακλόγλου

Σε σχέση με την αλλαγή του μοντέλου αξιοποίησης της περιουσίας του ΜΤΠΥ, ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης, κος Πάνος Τσακλόγλου με συνέντευξη στην εφημερίδα ”Κεφάλαιο” και το Capital.gr  ανέφερε πως “δίνουμε στη διοίκηση του Ταμείου ένα επιπλέον εργαλείο στην φαρέτρα της για καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του.

Εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα επαγγελματικής διαχείρισης της περιουσίας του ΜΤΠΥ μέσω εξειδικευμένων δημόσιων εταιρειών (όπως η ΕΔΕΚΤ) που ιδρύθηκαν ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, δηλαδή την επαγγελματική, αξιόπιστη και διαφανή διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων, και έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά αποτελέσματα και εντυπωσιακές αποδόσεις στα κεφάλαια που διαχειρίστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “τα τελευταία 23 χρόνια το μετοχικό του χαρτοφυλάκιο παρέμεινε “ακίνητο”, αδρανές, παρατημένο – δεν άλλαξε τίποτα,”.

Επίσης, “το 90% του μετοχικού χαρτοφυλακίου τοποθετήθηκε σε μια μόνο (τραπεζική) μετοχή”, ενώ “στα προηγούμενα χρόνια που οι τράπεζες στη χώρα κατέρρευσαν, χρεοκόπησαν και ανακεφαλαιοποιήθηκαν δύο φορές – δεν έγινε καμία κίνηση, δεν κουνήθηκε φύλλο δεν έγινε καμία προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά από αυτή τη θέση του χαρτοφυλακίου”.

Ο κος Τσακλόγλου τόνισε πως “η σημερινή αξία του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών (εκτός καταθέσεων) του ΜΤΠΥ είναι μόλις το 37,5% της αξίας κτήσης του”.

Εξάλλου, ”το ΜΤΠΥ έως σήμερα δεν διαθέτει ούτε επενδυτική επιτροπή ούτε εξωτερικό διαχειριστή. Η οργάνωση και η διοικητική δομή του ΜΤΠΥ ως έχει σήμερα δεν μπορεί να υποστηρίξει με επάρκεια την εσωτερική διαχείριση”.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook