Επιστρεπτέα προκαταβολή : Άνοιξε η πλατφόρμα για τα δάνεια από το Taxis

Δημοσιεύτηκε στις 11/05/2020 09:25

Επιστρεπτέα προκαταβολή : Άνοιξε η πλατφόρμα για τα δάνεια από το Taxis

Στη διάθεση των 90.000 δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη χορήγηση των χαμηλότοκων δανείων απευθείας από το σύστημα Taxis.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου να κάνουν τις αιτήσεις τους για να πάρουν το δάνειο το οποίο θα κυμαίνεται από 2000 ευρώ κατ’ ελάχιστο (για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις) και θα φτάνει έως και τα 500.000 ευρώ το μέγιστο.

Οι τελικές αιτήσεις –οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να καταβάλλει τα χρήματα ακόμη και σήμερα ή αύριο ανάλογα με την πορεία των αιτήσεων θα πρέπει να γίνουν στην σελίδα https://www.aade.gr/mybusinesssupport

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να εισρεύσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, το 1 δισ. ευρώ των δανείων που διανέμεται.

Οι πληροφορίες για το δάνειο

Μπαίνοντας στο aade.gr/MyBusinessSupport όπου και είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να πληροφορηθούν:

· το ποσό του δανείου που προεγκρίθηκε για αυτούς

· τους ακριβείς όρους χορήγησης του δανείου τους

Προκειμένου να πληρωθούν άμεσα, στη φάση αυτή θα πρέπει να συμπληρώσουν την Αίτηση Χορήγησης και να επιλέξουν το τελικό ποσόν του δανείου (αν ενδεχομένως χρειάζονται και ζητήσουν μικρότερο ποσόν από το εγκριθέν) αλλά και να αποδεχθούν τους όρους αποπληρωμής όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

 

Από σήμερα μπαίνουν για αίτηση για Επιστρεπτέα Προκαταβολή μόνο οι 90.000 δικαιούχοι – επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση και επελέγησαν:

– είτε επειδή σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή

– είτε λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

αα) για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασίων κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,

ββ) για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

Για τις επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, αλλά και για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου διαπιστώνεται με άλλους τρόπους.

Επιπλέον, ορίστηκαν και κάποια «ελάχιστα ποσά» ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, τους οποίους είχε η επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020.

Τα ελάχιστα ποσά

Τα ελάχιστα ποσά αυτά είναι:

-από 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις ή και

-από 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους, αλλά και

– από 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους, ή ακόμα και

– από 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους, και

– από 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Είναι η ρήτρα απασχόλησης που υπάρχει σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα.

© Πηγή: In.gr