Το 50% του τιμήματος από την αξιοποίηση των λιμένων που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ θα επανεπενδύεται στα ίδια τα λιμάνια και την ανάπτυξη των υποδομών τους και όχι στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η σημαντική ενέργεια περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου και την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από αυτό ανάμεσα σε άλλες ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 36 του νομοσχεδίου, το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, μεταφέρεται το αργότερο σε είκοσι ημέρες από την είσπραξη του, σε πίστωση του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία “Ελληνικό Δημόσιο Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους”, αφού αφαιρεθούν λειτουργικά έξοδα και διοικητικές δαπάνες του Ταμείου για την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.
“Ειδικώς, παρακρατείται και αποδίδεται σε ειδικό λογαριασμό με την ονομασία “Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. – Ειδικός Λογαριασμός Ανάπτυξης Λιμενικών Υποδομών” που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος με δικαιούχο το Ταμείο, ποσό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) του τιμήματος του προηγούμενου εδαφίου που εισπράττεται από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών”.
Για πρώτη φορά το, σύνολο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις δεν δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους αλλά αποκτάται ένα σταθερό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη των λιμανιών, που ως τώρα ήταν από τις πιο δύσκολες και δαπανηρές επενδύσεις, με αποτέλεσμα στα χρόνια της κρίσης να παραμείνουν στάσιμη η αναβάθμιση τους.
Η ρύθμιση αυτή, έρχεται σε μία κομβική χρονική στιγμή δεδομένου ότι:
– Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με τίμημα 80 εκατ. ευρώ, άρα το ποσό των 40 εκατ. μπορεί να επενδυθεί ξανά στο λιμάνι.
– Έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση του εμπορικού λιμένα “Φιλιππος Β” του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας έναντι τιμήματος 33,9 εκατ. ευρώ.
– Έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Βόλου έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ.
– Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
H δυναμική των παραπάνω λιμανιών, που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ολοένα και αυξάνεται πριν καν ολοκληρωθεί η αξιοποίηση τους. Είναι χαρακτηριστικό πως εξασφάλισαν χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό “Connecting Europe Facility” (CEF) για την ανάπτυξη υποδομών cold ironing και την εκπόνηση σχετικών μελετών, ενώ λιμάνια όπως ο Πειραιάς δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Οι πόροι θα διατεθούν εντός της επόμενης τετραετίας για την κατασκευή τεσσάρων θέσεων ηλεκτροδότησης πλοίων σε τέσσερις θέσεις εξυπηρέτησης ακτοπλοΐας του λιμένα Ραφήνας και την εκπόνηση τεχνικών μελετών για εννέα θέσεις ηλεκτροδότησης στον λιμένα Λαυρίου, 11 θέσεις στον λιμένα Κέρκυρας και εννέα στον λιμένα Καβάλας.
Νομοσχέδιο
Το σχέδιο νόμου σηματοδοτεί διεύρυνση του σκοπού του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έως το τέλος του έτους θα απορροφηθεί μαζί με το ΤΧΣ από το Υπερταμείο.
Σκοπός του είναι αναμόρφωση της διακυβέρνησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.”, (Ε.Ε.ΣΥ.Π.), η απορρόφηση από αυτήν του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, η σύσταση Επενδυτικού Ταμείου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και η παροχή ευελιξίας στις λοιπές θυγατρικές της Ε.Ε.ΣΥ.Π., προκειμένου να εκπληρώνουν καλύτερα την αποστολή τους. Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η συγχώνευση μέσω απορρόφησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Ε.Ε.ΣΥ.Π. και η ρύθμιση της διαδικασίας και των συναφών θεμάτων, η αναμόρφωση της διακυβέρνησης της Ε.Ε.ΣΥ.Π., η σύσταση επενδυτικού ταμείου και η θέσπιση των βασικών κανόνων για τις επενδύσεις του και η καθιέρωση νέων κανόνων για τις προσλήψεις, τις αμοιβές του προσωπικού και τις προμήθειες των λοιπών θυγατρικών της Ε.Ε.ΣΥ.Π..