Επανεκκίνηση οικονομίας: Τα σχέδια για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Δημοσιεύτηκε στις 12/05/2020 11:51

Επανεκκίνηση οικονομίας: Τα σχέδια για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Σε σημαντικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων που βρέθηκαν στη δίνη της πανδημίας από τον περασμένο Μάρτιο έχει αναγάγει η κυβέρνηση την εγγυοδοσία των δανείων επενδύοντας πολλά για την στήριξη πολλών επαγγελματικών κλάδων.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει σπεύσει και δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη να στείλει μήνυμα προς τις τράπεζες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και να προχωρήσουν απρόσκοπτα τις διαδικασίας και όχι τον επιλεκτικό τρόπο ,που καταγγέλλουν οι φορείς του επιχειρηματικού κόσμου ,ότι ακολουθείται σήμερα.

Ήδη χτες η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με επιστολή της στον Πρωθυπουργό έθεσε το θέμα ζητώντας να δημιουργήσει η κυβέρνηση ένα σοκ ρευστότητας στην αγορά με ενέσεις χρηματοδότησης με «φθηνό χρήμα» από τραπεζικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια.

Επιπλέον να προχωρήσει σε γενναίες ελαφρύνσεις υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία διατηρώντας με τον τρόπο αυτό τη ρευστότητα αλλά και να τη διασφαλίσει με νέα εργαλεία «ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης». Ανάλογα αιτήματα έχουν διατυπώσει και άλλοι εκπρόσωποι επαγγελματικών κλαδών και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου το προηγούμενο διάστημα επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια από την πλευρά των τραπεζών.

Μάλιστα η ενεργοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες για μεγάλο διάστημα βρίσκονται αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό ή οι εγγυήσεις που ζητούνται από τις τράπεζες τον καθιστούν αδύνατο.

Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις να στηριχθούν από τον Ειδικό Λογαριασμό της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας και θα μεταφερθούν στις εμπορικές τράπεζες ως εχέγγυα για τα δάνεια που χορηγήσουν, με στόχο να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα.

Τα κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν από την αγορά μαζί με την μόχλευση των τραπεζών αναμένεται να φτάσουν τα 7 δις. ευρώ ενώ γα την τόνωση της οικονομίες προλογίζονται και άλλα 2 δις ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου το 1 δις της πρώτης φάσης, που ήδη έχει αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

Τα ποσά της πρώτης δόσης θα καλυφτούν από κοινοτικά κονδύλια, ενώ το 1 δις ευρώ της δεύτερης φάσης, που ξεκινά μέσα στο μήνα, θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ωστόσο αν και οι προθέσεις της κυβέρνησης για ρευστότητα στην αγορά είναι δεδομένοι η αγωνία κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει όσο δεν πέφτει χρήμα στην αγορά αλλά και όσο καθυστέρει να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα SURE που αναμένει η κυβέρνηση για ικανοποιήσει τα αιτήματα για κάλυψη μισθολογικού κόστους πολλών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία.

Το πρόγραμμα για την Ελλάδα υπολογίζεται στο 1,4 δις ευρώ αν και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, να διπλασιάσει τους πόρους που θα ζητήσει . Ωστόσο η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αυτό δεν εκτιμάται να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Ιούλιο κάτι που σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα, η όποια κίνηση παροχών θα πρέπει να καλυφθεί από εθνικούς πόρους.

Πόρους αναμένει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση για την παροχή δανείων για ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) όμως και αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, καθώς ήδη καταγράφονται δυσκολίες στο κομμάτι των εγγυήσεων, που πρέπει να παράσχουν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η ΕτΕΠ να δημιουργήσει το ειδικό ταμείο των 25 δις ευρώ, μέσω του οποίου θα πέσουν συνολικά 200 δις δανείων στην Ευρώπη.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook