«Επαναστατική» κυβέρνηση με ζεστό χρήμα – Το πιο κρίσιμο στοίχημα για το Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε στις 01/04/2021 12:06

«Επαναστατική» κυβέρνηση με ζεστό χρήμα – Το πιο κρίσιμο στοίχημα για το Μαξίμου

Στοίχημα για την κυβέρνηση η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τα πρώτα 4 δισ. ευρώ να εισρέουν στη χώρα προς το τέλος του καλοκαιριού.  Τα ευρω -κονδύλια, οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και τα έργα του Εθνικού Σχεδίου μπαίνουν στην κυβερνητική φαρέτρα για να διανύσει το δεύτερο μισό της θητείας με την προσδοκία πως – μαζί με την έξοδο από την υγειονομική κρίση- θα δοθεί σήμα αισιοδοξίας για τη μετάβαση στην νέα εποχή αλλάζοντας ολικά το κλίμα κόπωσης της κοινωνία.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης πήρε σήμερα το δρόμο για τη Βουλή όπου και θα τεθεί σε διαβούλευση, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν. Πηγές σχολιάζουν πως πολλές από τις δράσεις του σχεδίου αποτελούν το προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος και πως οι πολίτες ουσιαστικά ψήφισαν στις κάλπες το 2019 την υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων, όπου στο επίκεντρο του κυβερνητικού αφηματος αποτελούσε και αποτελεί η τόνωση των θέσεων εργασίας, των επενδύσεων και τα φορολογικά κίνητρα κλ.π.

Στόχος του Σχεδίου είναι η δημιουργία 200.000 νέων θέσεων, η προσθήκη 7 μονάδων στο ΑΕΠ και η υλοποίηση 170 σημαντικών δράσεων έως το 2026. Στις καινοτομίες του νέου μοντέλου αξιοποίησης περιλαμβάνεται η χορήγηση των κεφαλαίων προς τον ιδιωτικό τομέα από τις τράπεζες, και όχι από το κράτος. Θα υπάρχουν τρία κανάλια διανομής των δανείων, δηλαδή οι εμπορικές τράπεζες, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η ΕΤΕπ ή η EBDR και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το κράτος δεν θα δώσει εγγυήσεις, αλλά μόνο συγχρηματοδότηση. Οι ιδιώτες επενδυτές θα λαμβάνουν επιχορήγηση ίση με το 50% της επένδυσης και το υπόλοιπο 50% να πρέπει να χρηματοδοτηθεί κατά 30% από τραπεζικό δανεισμό και κατά 20% από ίδια κεφάλαια. Το σχέδιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ακολουθεί και προτεραιότητες της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Βασικοί στόχοι αφορούν την αύξηση της απασχόλησης και την αύξηση παραγωγικότητας με σκοπό σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας η ελληνική οικονομία να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σχέδιο με προοπτική

Από την κυβέρνηση επιχειρείται η χάραξη ενός ορίζοντα προοπτικής για την κοινωνία εγκαινιάζοντας ατύπως την έναρξη μιας νέας φάσης για την χώρα. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή  παρουσίαση του σχεδίου είναι “μέλλον”, “επανάσταση”, “νέα εποχή”. Η κοινωνία, είπε, γίνεται ανταγωνιστική και εσωστρεφής. Το φορολογικό σύστημα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Γι΄αυτό και η ονομασία του σχεδίου (Ελλάδα 2.0)  παραπέμπει στην επανάσταση και στην νέα εποχή που έρχεται.  Το σχέδιο δεν αφορά μία κυβέρνηση, αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα» επισήμανε, επίσης, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι. Στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός χθες τόνισε ότι η εμβέλειά του δεν μετριέται με θητείες, μετριέται με δεκαετίες και μίλησε για προοπτική και ελπίδα κυρίως στους νέους.

Το σχέδιο που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση ενσωματώνει 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες επενδύσεις (Πράσινη Μετάβαση 6,026 δισ. ευρώ, Ψηφιακή Μετάβαση 2,136 δισ. ευρώ, Απασχόληση, Δεξιότητες 5,208 δισ. ευρώ, ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας 4,821 δισ. ευρώ) και 12,7 δισ. ευρώ δανείων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, στοχεύοντας συνολικά στην κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 57 δισ. Ευρώ. Κάθε πακέτο έργων έχει ποσοτικοποιημένους στόχους (ορόσημα) , επιτυγχάνονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κάθε έξι μήνες θα γίνονται οι αξιολογήσεις και οι εκταμιεύσεις, ενώ οι 170 δράσεις πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2026.

© Πηγή: In.gr