Ενοίκια : Πώς θα ξεκλειδώσουν οι αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες
Τελευταία ευκαιρία να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Covid για τα «κουρεμένα» ενοίκια της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 έχουν έως και τις 19 Απριλίου 2021 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα επεξεργασία και επανέλεγχο των δηλώσεων για να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος των συμψηφισμών και πληρωμών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί από το κράτος.
Η ΑΑΔΕ έχει ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις διορθώσεις και συνιστά στους ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς σε περίπτωση υποβολής ανακριβών δηλώσεων θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή κυρώσεων.
Οι ιδιοκτήτες που έχουν λάβει email και καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις Covid θα πρέπει να προσέξουν μεταξύ άλλων τα εξής:
1 Εκμίσθωση ακινήτου, για το οποίο έχει υποβληθεί μεταγενέστερα ηλεκτρονικό μισθωτήριο από τον μισθωτή, για υπεκμίσθωση του εν λόγω ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή). Στην περίπτωση αυτήν δικαιούχος της αποζημίωσης είναι μόνο ο υπεκμισθωτής. Ο εκμισθωτής θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected] προκειμένου να του παρασχεθούν οδηγίες.
2 Επαγγελματική στέγη αλλά ως ΑΦΜ μισθωτή έχει αναγραφεί ο ΑΦΜ του φυσικού προσώπου – νομίμου εκπροσώπου για λογαριασμό τής υπό ίδρυση εταιρείας. Στην περίπτωση αυτή ο εκμισθωτής θα πρέπει:
- Να υποβάλει δήλωση λύσης της μίσθωσης αυτής, αναδρομικά από την ημερομηνία σύστασης της εταιρείας.
- Να υποβάλει αρχική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» στον ΑΦΜ της μισθώτριας εταιρείας, με ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης αναδρομικά από την ημερομηνία σύστασής της.
- Να υποβάλει νέα «Δήλωση Covid» στον ΑΦΜ της μισθώτριας εταιρείας.
- Να αποστείλει μήνυμα στη διεύθυνση [email protected]
3Το εκμισθούμενο ακίνητο δεν αντιστοιχεί σε δηλωθέν εμπράγματο δικαίωμα του εκμισθωτή. Ο εκμισθωτής θα πρέπει είτε να υποβάλει «Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων» (έντυπο Ε9) είτε να αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έγγραφη πληροφόρηση αναφορικά με την έννομη σχέση του με το ακίνητο.
4Το αρχικό ποσό του μηνιαίου μισθώματος που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα της «Δήλωσης Covid». Συμπληρώνεται ορθά το μηνιαίο μίσθωμα.
5Το ποσοστό μείωσης του μισθώματος που έχει δηλωθεί κυμαίνεται από 35% έως και 39,49% επί του αρχικού μηνιαίου μισθώματος (μείωση ενοικίων Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020). Πρέπει να διορθωθεί το ποσό του μειωμένου μισθώματος στη «Δήλωση Covid».
6Το ποσοστό μείωσης του μισθώματος που δηλώνεται στη «Δήλωση Covid» κυμαίνεται από 25% έως και 29,49% επί του αρχικού μηνιαίου μισθώματος (περιπτώσεις μείωσης κατόπιν συμφωνίας μισθωτή και εκμισθωτή για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020). Πρέπει να δηλωθεί το σωστό ποσό της μείωσης.
7Στην περίπτωση που ο μισθωτής απέκτησε εκ των υστέρων ΑΦΜ, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στην ΑΑΔΕ με email στο [email protected].
8Θα πρέπει να συμπληρωθεί η χρήση του ακινήτου.
9Στις περιπτώσεις ενοικιαστών – εργαζομένων σε αναστολή σε επιχειρήσεις με περιγραφή δραστηριότητας χωρίς ΚΑΔ που δεν έχουν εφαρμοστεί οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, αποστέλλεται email στη διεύθυνση [email protected] με θέμα «Μισθωτής/εργαζόμενος σε επιχείρηση χωρίς ΚΑΔ», στο οποίο θα αναγράφονται τα εξής:
- ο ΑΦΜ του εκμισθωτή, ο ΑΦΜ του μισθωτή καθώς και η επωνυμία με τον ΑΦΜ της εργοδότριας επιχείρησης,
- ο αριθμός «Δήλωσης Covid» που έχει υποβληθεί,
- η δραστηριότητα της επιχείρησης που απασχολείται ο μισθωτής εργαζόμενος/σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης.
10 Για επιχειρήσεις με περιγραφή δραστηριότητας χωρίς ΚΑΔ που δεν έχουν εφαρμοστεί οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα πρέπει να αποσταλεί email στη διεύθυνση [email protected], με θέμα «Μισθωτής επιχείρηση χωρίς ΚΑΔ», στο οποίο θα αναγράφονται τα εξής:
- ο ΑΦΜ του εκμισθωτή, ο ΑΦΜ και η επωνυμία της μισθώτριας επιχείρησης,
- ο αριθμός «Δήλωσης Covid» που έχει υποβληθεί.