ΕΝΦΙΑ: Κυβερνητικό στοίχημα η νέα μείωσή του

Δημοσιεύτηκε στις 24/01/2020 06:55

ΕΝΦΙΑ: Κυβερνητικό στοίχημα η νέα μείωσή του

Πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο αναζητά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε στους θεσμούς συγκεκριμένες προτάσεις για εξεύρεση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, προτείνοντας την εξαίρεση δαπανών 200 εκατ. ευρώ για τις προσφυγικές ροές από τον υπολογισμό των κατά πρόγραμμα πλεονασμάτων, την αλλαγή χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs – SMPs) και την καθιέρωση «γέφυρας» υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο.

Ο ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ έως και 20% για το 2020  με στόχο να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα τελευταία χρόνια πληρώνουν ολοένα και υψηλότερους φόρους.

Το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων με τροποποιήσεις τόσο στον ΕΝΦΙΑ (θα είναι μειωμένος κατά 8% μεσοσταθμικά) όσο και στις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, το όφελος που θα προκύψει για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτων θα κριθεί από τις αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες.

Η ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες από τον Ιούνιο του 2020 θα καθορίσει εάν ο τελικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος μεσοσταθμικά 8% όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις, όπως προαναφέρθηκε, θα φθάσουν στο 20%, όπως για παράδειγμα τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε άλλες 10%-12% και άλλες χαμηλότερες από 5% έως 8%.

Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Τα σενάρια μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης από τα μέσα του 2020 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών με βασική προϋπόθεση ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα παρουσιάσει θετική εικόνα και θα εξασφαλίσει τα επιπλέον έσοδα για να μπορέσει να καλύψει τις απώλειες από την ελάφρυνση μιας φορολογίας που ήρθε ως έκτακτη στα μνημονιακά χρόνια και μέχρι στιγμής παραμένει ακλόνητη.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ως στόχο η εισφορά αλληλεγγύης εισοδημάτων όλων των κατηγοριών φορολογουμένων (μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών) να μειωθεί κατά 30% το 2020 και να καταργηθεί πλήρως το 2021.in.gr