Ενεργειακή κρίση: Η Ολλανδία αίρει τους περιορισμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα
Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα την άρση των περιορισμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ώστε να αντισταθμίσει την πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την άμεση άρση των περιορισμών παραγωγής για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα από το 2022 έως το 2024», ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ρομπ Γέτεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αυτό σημαίνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μπορούν εκ νέου να λειτουργήσουν με πλήρη παραγωγική ικανότητα αντί του μέγιστου ορίου 35%», πρόσθεσε.
Μετά τη Γερμανία
Η ολλανδική απόφαση λαμβάνεται την επομένη της απόφασης της Γερμανίας να στηριχτεί περισσότερο στον άνθρακα για να αντισταθμίσει τις μειώσεις των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.
Αναστολή παραδόσεων
Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε τον Μάιο την αναστολή των παραδόσεων στον ολλανδικό προμηθευτή GasTerra, που ανήκει εν μέρει στο ολλανδικό κράτος, αφότου η εταιρία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.
Διαβάστε επίσης: Στην εποχή του άνθρακα η Ευρώπη – Επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική κρίση
«Πρέπει να υπογραμμίσω ότι υπάρχει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου επί του παρόντος» στην Ολλανδία, τόνισε ο Γέτεν. «Ωστόσο, περισσότερες χώρες είναι τώρα υπό πίεση (από τη Ρωσία)», εξήγησε. «Αυτό μας ανησυχεί. Λόγω των ανησυχιών αυτών, ανακοινώνω σήμερα μια κρίση φυσικού αερίου του επιπέδου 1: έγκαιρη προειδοποίηση», πρόσθεσε.
Η απόφαση
Παρότι το υψηλότερο επίπεδο είναι το επίπεδο 3, διευκρίνισε, «επί του παρόντος ο κίνδυνος να μην κάνουμε τίποτα είναι πολύ μεγάλος».
Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είχε «προετοιμάσει αυτή την απόφαση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του τις τελευταίες ημέρες».
Οι ολλανδικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα δεν μπορούσαν από τον Ιανουάριο να λειτουργούν σε επίπεδο άνω του 35% της μέγιστης ικανότητάς τους ώστε να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.