Ενέργεια: Προς συμφωνία οι «27» για μείωση της ζήτησης ρεύματος και πλαφόν στα έσοδα ηλεκτροπαραγωγών
Με τις προτάσεις για επιβολή πλαφόν είτε στις τιμές του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου είτε στο TTF να μένουν στη φαρέτρα των 27 κρατών μελών, οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν τα μέτρα μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Σειρά κρατών, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ελλάδα εξέφρασαν τη διαφωνία τους από χθες και προχθές στην πρόταση της Κομισιόν για ορισμό ανώτατης τιμής στο ρωσικό αέριο καθώς και για οποιαδήποτε παρέμβαση στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα TTF.
Διαβάστε επίσης: Γιατί η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
Στο σκεπτικό των χωρών αυτών αναφέρεται πως ένα πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του αερίου της Gazprom θα έδινε σινιάλο για νέα άνοδο των τιμών καθώς η Μόσχα θα αποφάσιζε τη διακοπή της παροχής μέσω όλων των αγωγών της, ενώ ήδη η αγορά του TTF δείχνει να ισορροπεί κοντά στα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και ίσως υποχωρήσει και κάτω από αυτά τα επίπεδα.
Σημεία συμφωνίας
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι 27 βρίσκουν κοινά σημεία συμφωνίας στις ακόλουθες προτάσεις:
- Στην έκδοση κανονισμού της Ε.Ε. με τον οποίο θα καθίσταται υποχρεωτική η μείωση της κατανάλωσης αερίου σε ενεργοβόρες βιομηχανίες κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023. Το ποσοστό της μείωσης, λένε οι πληροφορίες, είναι 5% σε σχέση με το μέσο όρο της ίδιας περιόδου την πενταετία Νοεμβρίου 2017 – Μαρτίου 2022.
Στον ίδιο κανονισμό θα παρέχεται και η δυνατότητα για προαιρετικά μέτρα το ίδιο διάστημα μείωσης κατά 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και από τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών. - Στην έκδοση κανονισμού της ΕΕ για την επιβολή ανώτατων τιμών αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που κάνουν χρήση των τεχνολογιών ΑΠΕ, πυρηνικών, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών. Η Ελλάδα λένε οι πληροφορίες επιδιώκει να περάσει διάταξη για την εξαίρεση κρατών που ήδη εφαρμόζουν τέτοια μέτρα. Στόχος της Αθήνας είναι, λένε οι πληροφορίες, να διατηρηθεί το πλαφόν που έχει βάλει στις μονάδες φυσικού αερίου.
- Στη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των συμμετεχόντων στις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται πιθανότατα για την κρατική στήριξη των εγγυητικών που καταβάλλουν παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρισμού προκειμένου να συμμετέχουν στα χρηματιστήρια ενέργειας.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup.
Πηγή: ΟΤ