Ενέργεια: Οι φόροι σε crypto και data centers θα μειώσουν τις εκπομπές CO2
Τι κοινό έχουν τα κρυπτονομίσματα και η τεχνητή νοημοσύνη; Και τα δύο διψούν για… ενέργεια. Λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από εξοπλισμό υψηλής ισχύος για την «εξόρυξη» ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, μια συναλλαγή Bitcoin απαιτεί περίπου την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος στην Γκάνα ή το Πακιστάν σε τρία χρόνια.
Τα ερωτήματα ChatGPT απαιτούν 10 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από μια αναζήτηση Google, λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα κέντρα δεδομένων AI.
Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και τα κέντρα δεδομένων μαζί αντιπροσώπευαν το 2% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2022. Και αυτό το μερίδιο -σύμφωνα με ανάλυση του ΔΝΤ- είναι πιθανό να ανέλθει στο 3,5% σε τρία χρόνια. Αυτό θα ισοδυναμούσε με την τρέχουσα κατανάλωση της Ιαπωνίας, του πέμπτου μεγαλύτερου χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.
«Πάγωσε» ο σχεδιασμός αντίστοιχου νομοσχεδίου φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα
Ο αντίκτυπος αυτών των δραστηριοτήτων στο κλίμα – ανεξάρτητα από τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη τους – προκαλεί ανησυχία. Ένα πρόσφατο έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει το 0,7% τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2027.
Η επέκταση της ανάλυσης στα κέντρα δεδομένων (με βάση τις εκτιμήσεις του IEA), σημαίνει ότι οι εκπομπές άνθρακα θα μπορούσαν να φτάσουν τους 450 εκατομμύρια τόνους έως το 2027, ή το 1,2% το σύνολο του κόσμου.
Το φορολογικό σύστημα θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να κατευθύνει τις εταιρείες προς τον περιορισμό των εκπομπών.
Τι λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ένας άμεσος φόρος 0,047 $ ανά κιλοβατώρα θα οδηγούσε τη βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων να περιορίσει τις εκπομπές της σύμφωνα με τους παγκόσμιους στόχους. Αν λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην τοπική υγεία, αυτός ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί στα 0,089 $, μεταφραζόμενος σε αύξηση 85% στη μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τους ανθρακωρύχους.
Ένας τέτοιος φόρος θα αυξήσει τα ετήσια κρατικά έσοδα 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως και θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές κατά 100 εκατομμύρια τόνους (περίπου στις τρέχουσες εκπομπές του Βελγίου).
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει επίσης ότι για τα κέντρα δεδομένων, ένας στοχευμένος φόρος στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να οριστεί σε 0,032 $ ανά κιλοβατώρα ή 0,052 $, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι για τα crypto, καθώς τα data centers τείνουν να βρίσκονται σε τοποθεσίες με πιο πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 18 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η κατάσταση σήμερα είναι ακριβώς αντίθετη: πολλά κέντρα δεδομένων και εξορύκτες απολαμβάνουν γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές και κίνητρα για το εισόδημα, την κατανάλωση και την περιουσία. Λαμβάνοντας υπόψη την περιβαλλοντική ζημιά, την έλλειψη σημαντικής απασχόλησης και τις πιέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο (ενδεχομένως αύξηση των τιμών για τα νοικοκυριά και μείωση της ζήτησης για χρήση άλλων αγαθών χαμηλών εκπομπών, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα), τα καθαρά οφέλη από αυτά τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα είναι στην καλύτερη περίπτωση, ασαφή, υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
Κίνητρα πολιτικής
Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο έξυπνη και αποδοτικότερη χρήση ενέργειας, κάτι που ορισμένοι έχουν υποθέσει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σωστές πολιτικές μπορούν ακόμα να δώσουν κίνητρα για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης με θετικές κοινωνικές επιδράσεις, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται η περιβαλλοντική ζημιά, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός.
Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, μια ευρεία τιμή άνθρακα συντονισμένη μεταξύ των χωρών θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό των εκπομπών, επειδή θα ενθάρρυνε τη μειωμένη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, τις καθαρότερες πηγές ενέργειας και τη βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση.
Για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς, οι χώρες θα πρέπει να εισαγάγουν πρόσθετα μέτρα ισοδύναμα με μια τιμή άνθρακα που θα αυξάνεται στα 85 δολάρια ανά τόνο έως το 2030.
Ζητούμενο ο ενεργειακά αποδοτικός τρόπος εξόρυξης crypto και λειτουργίας data centers
Ελλείψει παγκόσμιας τιμής άνθρακα, στοχευμένα μέτρα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους εξορύκτες κρυπτογράφησης και τα κέντρα δεδομένων να χρησιμοποιούν πιο ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό και μπορεί ακόμη και να παρακινήσουν την υιοθέτηση λιγότερο ενεργοβόρων μεθόδων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.
Η συμπλήρωση των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας με πιστώσεις για μηδενικές εκπομπές, διμερείς συμφωνίες αγοράς ενέργειας και δυνητικά πιστοποιητικά ανανεώσιμης ενέργειας θα βοηθούσε επίσης.
Ο διασυνοριακός συντονισμός παραμένει επίσης σημαντικός, καθώς τα αυστηρότερα μέτρα σε μια τοποθεσία θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη μετεγκατάσταση σε δικαιοδοσίες με χαμηλότερα πρότυπα.
Καθώς το παράθυρο ευκαιρίας για τον περιορισμό των αυξανόμενων θερμοκρασιών κλείνει γρήγορα, απαιτείται επειγόντως η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η υιοθέτηση κατάλληλης τιμής άνθρακα. Στο μεσοδιάστημα, στοχευμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας, μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των αυξανόμενων εκπομπών από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και τα κέντρα δεδομένων, καταλήγει η ανάλυση του ΔΝΤ.
Πηγή: ot.gr