Ένας… καπετάνιος σύμβουλος ζωής για ηλικιωμένους
Δεν είναι και το συνηθέστερο στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο η έκδοση μιας ανακοίνωσης ή ενός δελτίου τύπου για την ίδρυση μιας εταιρείας τεχνοβλαστός (spin-off, αν προτιμάτε) με την ενεργό συμμετοχή του ίδιου του Πανεπιστημίου και των υπηρεσιών του. Αν και αυτό μπορεί να αποτελεί μια εξαίρεση για την εγχώρια σκηνή των ΑΕΙ, για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί μια κατάκτηση με πολλαπλά οφέλη για διδάσκοντες, ερευνητές και φοιτητές αλλά και με θετικό αντίκτυπο στη κοινωνία. Το ΑΠΘ, σε αυτόν τον τομέα, βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας καθώς τα τελευταία χρόνια έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό επίτευγμα: 14 εταιρείες τεχνοβλαστοί έχουν ιδρυθεί εντός του Πανεπιστημίου και με ενεργή συμμετοχή των αρχών και των υπηρεσιών του.
Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας Captain Coach. Πρόκειται για την επωνυμία της νέας εταιρείας τεχνοβλαστός. Όνομα και πράγμα μιας και η επιλογή της επωνυμίας της κάθε άλλο παρά τυχαία έγινε.
Στην ανακοίνωση του ΑΠΘ διαβάζω: «Έναν πρωτότυπο τρόπο καθοδήγησης για ηλικιωμένα άτομα επιχειρεί να κάνει πράξη η νέα εταιρία – τεχνοβλαστός (spin-off) Captain Coach του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη χρήση της τεχνολογίας. Η εταιρία – τεχνοβλαστός Captain Coach έχει ως αντικείμενο την καθοδήγηση και υποβοήθηση ηλικιωμένων ατόμων μέσα στις οικίες τους σε θέματα φροντίδας, υγείας και ευεξίας. Τα «έξυπνα συστήματα» που αναπτύσσονται από τον τεχνοβλαστό και θα αποτελούν τις επιχειρηματικές του ευκαιρίες δίνουν τη δυνατότητα στα ηλικιωμένα άτομα να θέτουν στόχους (“Smart Goals”) μέσω κατάλληλων διεπαφών χρήσης υπηρεσιών φωνής, χειρονομιών ή άλλων σύγχρονων τεχνολογιών».
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 ‘’Captain” και υλοποιείται υπό τον συντονισμό του ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής Παναγιώτη Μπαμίδη.
Οι στόχοι της εταιρείας
Τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου οδήγησαν στη σύσταση της εταιρείας, μετά και την επιχειρηματική ιδέα της ερευνητικής ομάδας του κ. Μπαμίδη, με την υποστήριξη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ.
«Ο αυξανόμενος ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού δημιουργεί προκλήσεις στα συστήματα Υγείας όπως λειτουργούν σήμερα, ενώ οι υπάρχουσες τεχνολογίες, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα, οι αισθητήρες κ.ά., δεν έχουν σχεδιαστεί να αλληλεπιδρούν αρμονικά με τους ηλικιωμένους ανθρώπους, πόσο μάλλον με χρήστες με προβλήματα μνήμης», τονίζει ο κ. Μπαμίδης και επισημαίνει πως «έχοντας γνώμονα τα παραπάνω δεδομένα, δημιουργήσαμε στο ΑΠΘ τη συγκεκριμένη εταιρία– τεχνοβλαστό».
Ο κ. Μπαμίδης σημειώνει, μάλιστα, πως «ο στόχος του Captain Coach είναι να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες και να τις εφαρμόσει στον χώρο όπου ζουν οι ηλικιωμένοι, με στόχο τη διατήρηση και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας και της κοινωνικής τους ευημερίας».
Η χρήση των υφιστάμενων τεχνολογιών γίνεται μέσα από την ανάπτυξη ενός λογισμικού/ υπηρεσίας που: α) αυξάνει την αποτελεσματικότητα της φροντίδας μέσα από μια έξυπνη διαδικασία καθοδήγησης του ηλικιωμένου ασθενή στο σπίτι (ή στο νοσοκομείο), β) βελτιώνει την πρόληψη κατ’ οίκον φροντίδας, προκειμένου να καθυστερήσει η γνωστική εξασθένηση των ηλικιωμένων και γ) υποστηρίζει την ανεξάρτητη διαβίωση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων χρηστών με νοητική εξασθένηση, βοηθώντας τους να είναι περισσότερο ανεξάρτητοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τέλος, από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΕΛΚΕ ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, επισημαίνει πως με την εταιρία – τεχνοβλαστό Captain Coach «επιβεβαιώνουμε το κοινό μας δόγμα που έχει να κάνει με την πρόοδο της έρευνας με πραγματικό αντίκτυπο στην ίδια την κοινωνία».