Ιδιαιτέρως θετικά αναμένεται να είναι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει αύριο η ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως τα τελικά στοιχεία θα αποδειχθούν καλύτερα του αναμενομένου, καθότι έχει συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο τουρισμός.
Λίγο αργότερα το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δίνει την έγκρισή του για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 767 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας, κάτι το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυσνης του ελληνικού χρέους, απόφαση, η οποία οριστικοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2018.
Σύμφωνα με κάποια στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο τουρισμός ανέκτησε για φέτος και για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το περίπου 55% του τζίρου που είχε πριν την πανδημία, ήτοι το ίδιο διάστημα του 2019, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισ. ευρώ.
«Για για συνέχεια της ανάκαμψης το 3ο τρίμηνο 2021, έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό», κάνει λόγο σε σχετική της ανάλυση η Eurobank.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το 2020, ο τουριστικός κλάδος ανέκτησε περίπου το 25% του τζίρου του 2019, δηλαδή περίπου 4,5 δισ ευρώ. Το ίδιο διάστημα, το ΑΕΠ καταποντίστηκε.
Την ίδια στιγμή, κατά το 3ο τρίμηνο του 2021 υπήρξε 2ψήφιο ποσοστό σε λιανικές πωλήσεις, εξαγωγές, οικοδομική δραστηριότητα και επενδύσεις που συνέβαλαν επίσης στην άνοδο του ΑΕΠ.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ – Η Όμικρον μπορεί να φέρει πτωτική αναθεώρηση του ΑΕΠ
Ωστόσο, όπως αναφέρει και η Eurobank, η αυριανή ανακοίνωση του ποσοστού ανόδου του ελληνικού ΑΕΠ θα υπολείπεται του 16,2% που καταγράφηκε το 20 τρίμηνο του χρόνου. Κι αυτό, καθότι το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, συγκρίθηκε με το ίδιο διάστημα του 2020 όταν ίσχυε το πρώτο καθολικό lockdown για την οικονομία. Επιπλέον με εξαίρεση τον τουρισμό την ίδια περίοδο του 2020 είχαμε επίσης αύξηση σε οικοδομική δραστηριότητα και εξαγωγές.
Σε κάθε περίπτωση, μένει ακόμη χρόνος, ώστε να μελετηθούν οι επιπτώσεις και από την παραλαλγή Όμικρον, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι ενδεχομένως το ΑΕΠ του 2021 να φτάσει πιο ψηλά από το 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για φέτος, κάτι το οποίο θα καταστεί ευκρινές κατά του πρώτους μήνες του 2022
Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup
Την ίδια ώρα, «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του επόμενου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να δώσει το Eurogroup της Δευτέρας, κάτι το οποίο θα ενεργοποιήσει τη νέα δόση των 767 εκατ. ευρώ. . «H Ελλάδα συνεχίζει να κάνει καλή πρόοδο στις δεσμεύσεις της» τόνισε από τις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι η πρόοδος επετεύχθη κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας αλλά και των πυρκαγιών του καλοκαιριού.
Ο αξιωματούχος επικαλέστηκε την 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας των θεσμών, η οποία καταγράφει πρόοδο σε τομείς όπως η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, η ενέργεια και οι αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, περαιτέρω πρόοδος απαιτείται σε άλλους τομείς όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς των ιδιωτικό τομέα, τα δημόσια οικονομικά, η Υγεία και η Δικαιοσύνη.
Διαβάστε επίσης: Τουρισμός – Πώς μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα στην ελληνική οικονομία
«Η ισορροπία μοιάζει καλή. Περιμένω οι υπουργοί να συμφωνήσουν στα μέτρα (ελάφρυνσης) και στην εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ και το Eurogroup να εκδώσει ως συνήθως σχετική ανακοίνωση», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Εν τω μεταξύ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, ο πρόεδρός του Πασκάλ Ντόναχιου αναμένεται να παραθέσει άτυπο δείπνο στους ομολόγους του προκειμένου να ενισχύσει τη σύμπνοια μεταξύ των μελών του, μπροστά στη διπλή πρόκληση της ερχόμενης περιόδου. Ο Ιρλανδός Υπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, αλλά και εντατικοποιήσει τη συμμετοχή του Eurogroup στις συζητήσεις για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Οι συζητήσεις αναφορικά με το νέο πλαίσιο σταθερότητας αναμένεται να διαρκέσουν ως το ερχόμενο καλοκαίρι και να καταλήξουν στο νέο πλαίσιο.
Υπάρχει σύμπνοια αναφορικά με το τί θέλουμε να πετύχουμε» τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος επεσήμανε ότι, αφού συμφωνηθούν οι στόχοι, θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τους κανόνες βάσει των οποίων μπορούν να επιτευχθούν.
Όπως τόνισε, κοινή επιδίωξη είναι να εξασφαλιστεί δημοσιονομική σταθερότητα στις οικονομίες των κρατών-μελών και να αναζητηθούν έξυπνοι τρόποι ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους.
Διαβάστε επίσης: Ο τουρισμός φέτος προσέθεσε 2 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ- Αισιοδοξία για το 2022
Σημειώνεται ότι ήδη o Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αλλά και η ΕΚΤ έχουν παρουσιάσει τις προτάσεις τους, για τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Μάλιστα εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 η Κομισιόν αναμένεται να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες προς τις χώρες-μέλη για τη σύνταξη των προϋπολογισμών του 2023.