Εμπόριο : Τι προβλέπει η νέα εμπορική πολιτική της ΕΕ – Πώς επηρεάζει την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 09/04/2021 22:03

Εμπόριο : Τι προβλέπει η νέα εμπορική πολιτική της ΕΕ – Πώς επηρεάζει την Ελλάδα

Πώς επηρεάζουν τους Έλληνες παραγωγούς, εμπόρους αλλά και καταναλωτές, η νέα εμπορική πολιτική της ΕΕ, καθώς και οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο παγκόσμιο εμπόριο από την εκλογή Μπάιντεν και το Brexit ήταν, μεταξύ άλλων, τα βασικά θέματα συζήτησης σε συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Στεργίου.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προλογίζοντας την εκδήλωση, τόνισε τον κομβικό χαρακτήρα της ΕΕ στην καταπολέμηση της πανδημίας, μέσω της κεντρικής διαπραγμάτευσης στην αγορά των εμβολίων. Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα πλέον διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο και ασκεί ισχυρή επιρροή στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Τέλος, έστρεψε την προσοχή στην επόμενη ημέρα και στις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα, ώστε να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, μέσα και από τα κεφάλαια που θα αντλήσει από την ΕΕ.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Γιώργος Στεργίου, τόνισε ότι «όλα όσα διαδραματίζονται στην Ευρώπη καθορίζουν πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής και σε καμία περίπτωση η δύσκολη συγκυρία της πανδημίας δεν πρέπει να επισκιάσει τη σημασία τους», ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η πατρίδα μας σε διεθνές επίπεδο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αποδοχή από την ΕΕ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού για θέσπιση πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού για τον Covid-19.

Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, υπογράμμισε ότι «έχει γίνει πολλή και στοχευμένη δουλειά από την κυβέρνηση της ΝΔ και είναι πλέον σαφές πως, μέσα από αυτή την κρίση που βιώνει η χώρα μας, είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε το αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο μεγέθυνσης της οικονομίας μας και αναβάθμισης της χώρας μας στη βελτιωμένη έκδοσή της, την Ελλάδα 2.0».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην πρόσφατα αναθεωρημένη εμπορική πολιτική της ΕΕ, καθώς και στους σημαντικούς άξονες της ψηφιακής μετάβασης και πράσινης ανάπτυξης. Αναφερόμενη στο Brexit, τόνισε ότι η χώρα μας, μέσω του συμφώνου εμπορίου και συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθεί να έχει πλήρη πρόσβαση και ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Μίλησε επίσης για τις σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το θετικότερο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά την εκλογή Μπάιντεν. Τέλος, παρουσίασε την πλατφόρμα της ΕΕ «Access2Markets», η οποία αποτελεί σημαντικό εργαλείο εξωστρέφειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας.

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ και του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτων Μαρλαφέκας.

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, υποψήφιοι ευρωβουλευτές, γραμματείς και στελέχη του κόμματος, καθώς και πρόεδροι Επιμελητηρίων και άλλων παραγωγικών φορέων από όλη την Ελλάδα.

Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας εμπορικής πολιτικής της ΕΕ

«Χρειαζόμαστε ένα ανοικτό και βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο, για να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μετά την COVID-19», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την παρουσίαση της νέας εμπορικής πολιτικής της ΕΕ.

Η μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε κλιματικά ουδέτερη βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, την οποία παρουσίασε στις 18 Φεβρουαρίου.

Η νέα εμπορική πολιτική περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις, όπως πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και νέους κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο.

Να σημειωθεί ότι το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της βιώσιμης ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Περισσότερες από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ. Το 90% της μελλοντικής παγκόσμιας ανάπτυξης αναμένεται να επιτευχθεί εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Για το λόγο αυτό, το εμπόριο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και βασική προτεραιότητα για την ΕΕ.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα (σ.σ. 18/2) την εμπορική στρατηγική της για τα επόμενα χρόνια. Η στρατηγική, η οποία αποτυπώνει την έννοια της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας, βασίζεται στην εξωστρέφεια της ΕΕ, προκειμένου να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη, μέσω της στήριξης του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και σε επανεστίαση στην ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης και στη μεταρρύθμιση των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι δίκαιοι και βιώσιμοι. Όπου είναι αναγκαίο, η ΕΕ θα υιοθετήσει πιο σθεναρή στάση για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των αξιών της, μεταξύ άλλων μέσω νέων εργαλείων».

Αντιμετωπίζοντας μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας και ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες των πολιτών της, η Κομισιόν έθεσε τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της νέας εμπορικής στρατηγικής της, στηρίζοντας τον θεμελιώδη μετασχηματισμό της οικονομίας της σε μια κλιματικά ουδέτερη.

Στρατηγική και δράσεις

Η στρατηγική περιλαμβάνει μια σειρά πρωταρχικών δράσεων, που επικεντρώνονται στην επίτευξη ισχυρότερων παγκόσμιων εμπορικών κανόνων και στη συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ.

Μιλώντας για τη νέα στρατηγική, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν μια νέα στρατηγική για την εμπορική πολιτική της ΕΕ. Χρειαζόμαστε ένα ανοικτό και βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο, για να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μετά την COVID-19. Ομοίως, η εμπορική πολιτική πρέπει να στηρίζει πλήρως τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας και να ηγείται των παγκόσμιων προσπαθειών μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Θα πρέπει επίσης να μας προσφέρει τα μέσα για να αμυνθούμε έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Ακολουθούμε μια ανοικτή, στρατηγική και δυναμική πορεία, με έμφαση στην ικανότητα της ΕΕ να κάνει τις δικές της επιλογές και να διαμορφώσει τον κόσμο γύρω από αυτήν, μέσω ηγεσίας και δέσμευσης, η οποία αντικατοπτρίζει τα στρατηγικά συμφέροντα και τις αξίες μας».

Ανταποκρινόμενη στις τρέχουσες προκλήσεις, η στρατηγική δίνει προτεραιότητα σε μια μείζονα μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων δεσμεύσεων για το εμπόριο και το κλίμα, νέων κανόνων για το ψηφιακό εμπόριο, ενισχυμένων κανόνων για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και της αποκατάστασης του συστήματός του για δεσμευτική επίλυση διαφορών.

Η νέα στρατηγική θα ενισχύσει την ικανότητα του εμπορίου να στηρίξει την ψηφιακή και κλιματική μετάβαση, με τους εξής τρόπους: Πρώτον, με τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, και δεύτερον, με την άρση των αδικαιολόγητων εμπορικών φραγμών στην ψηφιακή οικονομία, ώστε να αξιοποιηθούν τα οφέλη των ψηφιακών τεχνολογιών στο εμπόριο.

Με την ενίσχυση των συμμαχιών της, όπως η διατλαντική εταιρική σχέση, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη εστίαση στις γειτονικές χώρες και την Αφρική, η ΕΕ θα είναι σε θέση να διαμορφώσει καλύτερα την παγκόσμια αλλαγή.

Παράλληλα, η ΕΕ θα υιοθετήσει αυστηρότερη και πιο δυναμική προσέγγιση όσον αφορά την εφαρμογή και την επιβολή των εμπορικών συμφωνιών της, την καταπολέμηση του αθέμιτου εμπορίου και την αντιμετώπιση των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα.

Η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της, για να διασφαλίσει ότι οι συμφωνίες της αποφέρουν στους εργαζόμενους, τους γεωργούς και τους πολίτες της τα οφέλη που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις.

Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε ευρεία και χωρίς αποκλεισμούς δημόσια διαβούλευση, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 400 εισηγήσεις από ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, δημόσιες εκδηλώσεις σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη και στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις κυβερνήσεις της ΕΕ, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και το κοινό.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook