Στο 7,7% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν τριπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021 και τον Ιούνιο, οι τουριστικές αφίξεις έφθασαν το 89% του επιπέδου ρεκόρ του 2019, ενώ τα έσοδα το ξεπέρασαν. Οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών τοποθετούν τη φετινή ανάπτυξη στο 5%-6% από αρχικές εκτιμήσεις 3%-4%.
Διαβάστε επίσης – Ελληνική οικονομία: Ο δύσκολος χειμώνας και τα κρίσιμα ραντεβού
Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι το «κλειδί» για τους επικείμενους υπολογισμούς του νέου κυβερνητικού πακέτου της ΔΕΘ, συνυπολογίζοντας επίσης τις εισπράξεις εσόδων κατά το τελευταίο δίμηνο. Παράλληλα, περαιτέρω μικρή αποκλιμάκωση εκτιμάται ότι κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, καθώς την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), για το ύψος του, που εκτός απροόπτου θα σημειώσει για δεύτερο συνεχή μήνα αποκλιμάκωση στο 11%.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ
Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 2ο τρίμηνο του 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 2ο τρίμηνο του 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 2ο τρίμηνο του 2022 αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούριο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς.
(Πηγή: ΟΤ)
in.gr