Ελβετικό φράγκο : Παράθυρο ελπίδας για τους δανειολήπτες στην Πολωνία
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ευνοεί μεγάλο μέρος των Πολωνών δανειοληπτών.
Υπέρ των Πολωνών δανειοληπτών που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, απεφάνθη σήμερα, Πέμπτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέποντάς τους να ζητήσουν από τα πολωνικά δικαστήρια τη μετατροπή των δανείων τους σε εγχώριο νόμισμα.
Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του δικαστηρίου ευνοεί μεγάλο μέρος των Πολωνών δανειοληπτών με συγκεκριμένο τύπο στεγαστικού δανείου σε ξένο νόμισμα και θα επιτρέψει στους δανειολήπτες να ζητήσουν από τα δικαστήρια της χώρας τους τη μετατροπή των στεγαστικών δανείων τους στο πολωνικό ζλότι.
«Η θέση των Πολωνών καταναλωτών που είχαν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε από την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Jerzy Kwiecinski στους δημοσιογράφους.
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Επηρεασμένοι από τα χαμηλότερα επιτόκια, περίπου 700.000 Πολωνοί που πήραν στεγαστικά δάνεια σε ξένα νομίσματα, κυρίως στο ελβετικό φράγκο, πληρώνουν σήμερα πολύ μεγαλύτερες δόσεις από ό,τι ανέμεναν, μετά την εκτίναξη της ισοτιμίας του ελβετικού νομίσματος έναντι του ζλότι.
Στις τράπεζες με τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια δανείων σε ξένο νόμισμα περιλαμβάνονται θυγατρικές της Santander, της BCP, της BNP Paribas και της Commerzbank καθώς και των μεγαλύτερων πολωνικών τραπεζών PKO BP και Getin Noble Bank.
Οι μετοχές των τραπεζών ενισχύθηκαν πριν την απόφαση, λόγω των προσδοκιών ότι αυτή θα ευνοούσε τις τράπεζες, αλλά έχασαν τα περισσότερα από τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Στις 11.46 (ώρα Ελλάδας), ο δείκτης τραπεζικών μετοχών σημείωνε άνοδο 0,3%.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο ανέφερε ότι αν, μετά την άρση των καταχρηστικών όρων των δανειακών συμβάσεων, «η φύση του κύριου υπό συζήτηση θέματος είναι πιθανόν να αλλάξει, ως προς το ότι αυτές δεν θα αναφέρονται πλέον σε ξένο νόμισμα ενώ θα εξακολουθούν να έχουν επιτόκιο που θα βασίζεται στην ισοτιμία του νομίσματος αυτού, η νομοθεσία της ΕΕ δεν αποκλείει την ακύρωση των συμβάσεων αυτών».
Ο Michal Sobolewski, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας BOS δήλωσε ότι εναπόκειται σε κάθε δικαστήριο να αποφασίσει για συγκεκριμένες περιπτώσεις, προσθέτοντας: «Η απόφαση σημαίνει ότι τα δάνεια με νόμισμα αναφοράς ξένο νόμισμα μπορούν να μετατραπούν σε δάνειο σε ζλότι, διατηρώντας το ελβετικό επιτόκιο. Αυτό είναι δυσμενές για τις τράπεζες. «Η απόφαση είναι λίγο αόριστη, αφήνει περιθώριο ερμηνειών, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος για τις τράπεζες είναι λίγο μικρότερος από ό,τι αναμενόταν», σημείωσε.
Άλλοι αναλυτές έλεγαν ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν μόνο να ζητήσουν από τα δικαστήρια να ακυρώσουν τις συμβάσεις τους, κάτι που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να αποπληρώσουν όλο το χρέος τους.
Η ισοτιμία
Ωστόσο, το ποσό του δανείου θα υπολογιζόταν στη βάση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου κατά την ημερομηνία που ελήφθη το δάνειο. Αυτό θα ήταν πολύ χαμηλότερο από ό,τι σε σχέση με τις τρέχουσες ισοτιμίες και θα ευνοούσε τους καταναλωτές.
Τα δάνεια σε ξένο νόμισμα ανέρχονται σήμερα στα 124 δισ. ζλότι (31 δισ. δολάρια), σχεδόν το ένα τρίτο των πολωνικών στεγαστικών δανείων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ