Εκτός ελέγχου οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο – Ο πόλεμος απειλεί με διακοπή τροφοδοσίας και ελλείψεις στην αγορά;
Το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων μπορεί να έχει επίκεντρο τις πόλεις της Ουκρανίας ωστόσο ένας άλλος πόλεμος διεξάγεται στις παγκόσμιες αγορές και οι συνέπειές του γίνονται ήδη ορατές και στην Ελλάδα.
Τιμές που προκαλούν ηλεκτροσόκ
Το κύμα ακρίβειας που είχε κάνει την εμφάνισή του από το φθινόπωρο πλέον φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Βασικά αγαθά όπως τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι τιμών το οποίο προκαλεί ηλεκτροσόκ στην αγορά. Οι ειδήσεις από το σχετικό οικονομικό δελτίο τις τελευταίες μέρες μονότονα καταγράφουν το ένα «ιστορικό ρεκόρ» να διαδέχεται το άλλο.
Η τιμή της μεγαβατώρας έσπασε το φράγμα των 400€ στην Ελλάδα καταγράφοντας αύξηση 52% στο ρεύμα. Έτσι η μεγαβατώρα αύριο, Τρίτη 8 Μαρτίου θα κοστίζει στην Ελλάδα 426,90 ευρώ, τιμή που συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Η αύξηση είναι της τάξης του 52,5% μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.
Η μέγιστη τιμή μάλιστα αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό των 600 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η ελάχιστη τιμή τα 210 ευρώ η μεγαβατώρα. Καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται στην Ελλάδα κατά 40% – 50% από φυσικό αέριο η τιμή του ρεύματος ακολουθεί την ίδια… τρελλή πορεία με το ορυκτό καύσιμο.
213% η ανατίμηση από τον Σεπτέμβριο
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η μεγαβατώρα κόστιζε στην χονδρική 136,39 ευρώ, τον Δεκέμβριο έφτασε στα 244,45 ευρώ, για να πέσει τον Φεβρουάριο στα 213, 43. Την περασμένη Παρασκευή έφτασε στα 362,22 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ αύριο εκτινάσσεται στα 426.90 ευρώ.
Μέχρι στιγμής η μέση τιμή Μαρτίου διαμορφώνεται στα 302,16 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 122% μέσα σε μόλις 5 μήνες. Αν μάλιστα η τιμή του περασμένου Σεπτεμβρίου συγκριθεί με την αυριανή τιμή, τότε η ανατίμηση αγγίζει τα 213%.
Η ζήτηση αύριο καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (48,8%) ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (18,8%). Στο 22% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών και μόλις 2,8% οι εισαγωγές.
Διαβάστε επίσης Σιτάρι: Προς πλαφόν εξαγωγών από αρκετές χώρες – Αδιάκοπο το ράλι των τιμών
Διαβάστε επίσης Ουκρανία: Περιορισμοί στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων
Σοκ και στην τιμή της βενζίνης – εκτιμήσεις για 2,5 ευρώ το λίτρο
Αντίστοιχα, εκτιμήσεις σοκ γίνονται και για την τιμή της βενζίνης. Την εκτίμηση ότι τις επόμενες μέρες η τιμή της βενζίνης σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο, εξέφρασε, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.
«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή. Οι διεθνείς τιμές του αργού ανεβαίνουν αλματωδώς και οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες σε καθημερινή βάση, σημείωσε, την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η τιμή είναι ήδη μια ανάσα από τα 2 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Πόσο θα μας κοστίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Διαβάστε επίσης: Ελληνική οικονομία: Η ουκρανική και η ενεργειακή κρίση σε αριθμούς
«Θα ξεπεράσουμε το 2ευρο»
«Θα ξεπεράσουμε και το 2ευρο από τις τιμές που θα πάρουμε σήμερα για αύριο. Πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεφύγει πάνω από τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικότερα η μέση τιμή πανελλαδικά. Αυτή την στιγμή είναι ήδη στα 2,2 στις Κυκλάδες», είπε ο ίδιος.
«Το τελευταίο τριήμερο ανέβηκε κατά 0,10 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη, 0,15 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, που βρίσκεται στο 1,5 ευρώ πλέον και που και εκεί υπάρχει πρόβλημα καθώς βλέπουμε ότι είναι μειωμένη η αγοραστική δύναμη του έλληνα καταναλωτή από τις μικρές ποσότητες που παραγγέλνει, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 0,18 ευρώ που αποτελεί και κόστος ενέργειας είτε για παραγόμενα προϊόντα ή για υπηρεσίες» επισήμανε, ο κ. Ασμάτογλου, υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος έχει αρχίσει να βιώνει ύφεση στην κατανάλωση.
Πρόσθεσε ακόμα πως οι πρατηριούχοι έχουν απορροφήσει πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων από το κέρδος τους.
«Έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης το τελευταίο διάστημα και ανάλογα ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα που έχει τριπλασιαστεί και για εμάς σαν λειτουργικό κόστος, όπως και το φυσικό αέριο που έχει απογειωθεί» τόνισε ο κ. Ασμάτογλου.
Οι τιμές διαμορφώνονται με τρόπο που προεξοφλούν διακοπή τροφοδοσίας
Υπενθυμίζεται ότι προχτές πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα όπου και συζητήθηκε το θέμα των ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση σε αυτή την συγκυρία. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στη σύσκεψη αυτή υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή και άλλων αρμόδιων παραγόντων τέθηκε το θέμα της αναζήτησης νέων πηγών ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ανάγκης απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο να βγαίνει από τα κυβερνητικά συρτάρια ο φάκελος των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι ενδεικτικές, χαρακτηριστικές αλλά και αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα ο οποίος ουσιαστικά τόνισε ότι η πορεία των τιμών είναι τέτοια που δείχνει ότι οι αγορές προεξοφλούν διακοπή της τροφοδοσίας αν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί και επεκταθεί χρονικά.
«Οι τιμές διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο αυτή τη στιγμή που προεξοφλούν διακοπή τροφοδοσίας στο φυσικό αέριο και σε άλλα ζητήματα» είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα ενεργειακής επάρκειας αυτή τη στιγμή λόγω των διαφοροποιημένων πηγών στην τροφοδοσία που έχει η χώρα (υγροποιημένο αέριο, LNG, μέσω του TAP, από Αϊζερμπαϊτζάν κλπ).
Έρχονται δύσκολες μέρες
Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδέαισθηση πως αν υπάρξει διακοπή του φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη, πως δεν θα υπάρξουν αναταραχές. Για τους επόμενους μήνες δεν φαίνεται να έχουμε τέτοιο πρόβλημα λόγω της διαφοροποίησης του ισοζυγίου, αλλά όταν έχουμε έναν πόλεμο με ανεξέλεγκτες καταστάσεις δεν πρέπει να λέμε μόνο πόσο είναι η τιμή στην αντλία της βενζίνης. Υπάρχει γεωπολιτικό πρόβλημα με αναταράξεις φοβερές».
Σε όλα αυτά φυσικά, πάρτι κάνει η ακρίβεια και σε άλλα βασικά αγαθά για το καλάθι του νοικοκυριού όπως είναι τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ήδη αρμόδιοι υπουργοί μιλούν για δύσκολες μέρες που έρχονται, και απρόβλεπτο μέλλον σχετικά με την ακρίβεια, ωστόσο το καινούργιο που θέτουν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι εκτός της ακρίβειας αυτή τη στιγμή η αγορά είναι αντιμέτωπη αν συνεχιστεί ο πόλεμος και με τις ελλείψεις…