Εκτίναξη 143% των αποδόσεων στα ελληνικά 10ετή ομόλογα από τα χαμηλά του Αυγούστου
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης και κυρίως της περιφέρειας σημειώνουν νέα ανοδική κίνηση, καθώς στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δεν κατάφερε να ηρεμήσει τις ανησυχίες της αγοράς αναφορικά με τον αυξημένο πληθωρισμό και τα επιτόκια.
Στη δευτερογενή αγορά, αυτή την ώρα παρατηρείται αύξηση κατά 22% των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων, καθώς κυμαίνονται πλέον στο 1,29% δηλαδή 143% υψηλότερα από τα χαμηλά στο 0,53% που σημείωσαν τον περασμένο Αύγουστο.
Η Ελλάδα με την Ιταλία εμφανίζουν εξάλλου μεγαλύτερη ευαισθησία σε πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ λόγω και των υψηλών χρεών τους.
Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 4,1%, σε νέο υψηλό 13 ετών τον Οκτώβριο, απόρροια και της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, οι αγορές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αυξήσει νωρίτερα του αναμενομένου τα επιτόκια.
«Η ΕΚΤ δεν εμπιστεύεται τις δικές της προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Ούτε όμως και η αγορά, όπως είναι οδυνηρά προφανές από την τιμολόγηση», ανέφεραν αναλυτές.
Είναι ενδεικτικό πως, ενώ οι προθεσμιακές αγορές προεξοφλούσαν μόλις πριν μία εβδομάδα, μία άνοδο επιτοκίων μέσα στους επόμενους 12 μήνες, τώρα «στοιχηματίζουν» σε μία άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης ως τον ερχόμενο Ιούλιο και μία ακόμη ως Οκτώβριο του 2022.
Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει από το τρέχον ποσοστό του 4,1% στο 1,5% και πάλι στα τέλη του 2022 καθώς οι ειδικοί παράγοντες που των ώθησαν σε υψηλά επίπεδα θα εξασθενίσουν εκτίμησαν οικονομολόγοι της Berenberg, προβλέποντας πως η ΕΚΤ να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στα τέλη του 2023 και όχι το 2022.
Η Λαγκάρντ, ανέφερε την Πέμπτη, ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνεχίζεται, ωστόσο με ηπιότερο ρυθμό. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να διαμορφώνεται σε σχετικώς υψηλό επίπεδο, καθώς αυξημένες είναι οι τιμές ενέργειας.
H ενίσχυση του πληθωρισμού αποδίδεται επίσης στην υπερβάλλουσα ζήτηση, καθώς η προσφορά αγαθών και υπηρεσιών υπόκειται σε περιορισμούς λόγω των δυσχερειών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ωστόσο, αναμένει ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε πλήρη παραγωγική δυνατότητα, συμβάλλοντας σε ηπιότερο πληθωρισμό περί το 2% μεσοπρόθεσμα. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι ισορροπημένοι.
Οι κίνδυνοι
Ως καθοδικούς κινδύνους ανέφερε τις δυσχέρειες στην παραγωγή και την αύξηση τιμών ενέργειας, ενώ αντίθετα εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι υψηλότερη της αναμενομένης, αν η ενίσχυση της κατανάλωσης είναι ισχυρότερη.
Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του επόμενου έτους, με την αγορά να προβληματίζεται σχετικά με το πως η ευελιξία των αγορών ομολόγων μέσω του PEPP θα συνεχιστεί μέσω του επίσημου προγράμματος APP, το οποίο και θα συνεχιστεί, ή μέσω και της όποιας πρόσθετης λύσης υιοθετηθεί.
in.gr