ΕΚΤ : Τα οφέλη για την Ελλάδα από την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Δημοσιεύτηκε στις 07/12/2020 18:45

ΕΚΤ : Τα οφέλη για την Ελλάδα από την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Πολλαπλώς ωφελημένη βγαίνει η Ελλάδα από την αναμενόμενη επέκταση του προγράμματος PEPP, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει την επόμενη χρόνια επιπλέον ομόλογα ύψους 10-15 δισ. ευρώ, από τα 16,3 δισ. ευρώ που ήδη κατέχει στο χαρτοφυλάκιο της.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται την προσεχή Πέμπτη να ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP κατά έξι μήνες, με ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού του προϋπολογισμού στα περίπου 2 τρισ. ευρώ από 1,350 τρισ. που είναι σήμερα.

Έχουν αγοραστεί ελληνικά ομόλογα 16,3 δισ. ευρώ

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΚΤ τον Απρίλιο (η ανακοίνωση του έγινε στα τέλη Μαρτίου) έως και το τέλος Νοεμβρίου έχουν αγοραστεί ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 16,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP, που είχε ως στόχο να αμβλυνθούν οι χρηματοπιστωτικές συνέπειες από την κρίση της πανδημίας, έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ σε τιμές αγοράς σύμφωνα με το ποσοστό κατανομής (2,4715% – eurosystem key) που διαθέτει η Ελλάδα.

Μπορεί να αγοράσει επιπλέον ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ

Στην περίπτωση που ο συνολικός προϋπολογισμός του PEPP αυξηθεί κατά 650 δισ. ευρώ στα 2 τρισ. ευρώ, (όπερ σημαίνει ότι για αγορές κρατικών τίτλων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα διατεθούν περίπου 1,8 τρισ. ευρώ, καθώς ένα μέρος θα διατεθεί -όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει- για αγορές ομολόγων που έχουν εκδώσει υπερεθνικοί οργανισμοί όπως η EIB, EBRD) η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει εντός του 2021 επιπλέον ελληνικά ομόλογα ύψους έως και 15 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο τους στα 29 με 30 δισ. ευρώ.

Διευκολύνει το δανεισμό με ευνοϊκούς όρους

Οι πρόσθετες αυτές αγορές βοηθούν σημαντικά το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει με μεγάλη άνεση στο δανειακό του πρόγραμμα της επομένης χρονιάς, προκειμένου να καλύψει έτσι τις αυξημένες δαπάνες που προκαλεί στον κρατικό προϋπολογισμό η αντιμετώπιση της κρίσης Covid 19.

Σημειώνεται ότι το 2020 το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές με τις εκδόσεις ομολόγων (έως και τον Οκτώβριο που πραγματοποιήθηκε η επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου) 12 δισ. ευρώ, λιγότερά δηλαδή από τα ομόλογα (14 δισ. ευρώ) που είχε αγοράσει η ΕΚΤ την ίδια περίοδο από τη δευτερογενή αγορά.

Για το 2021 το δανειακό πρόγραμμα εκτιμάται ότι κατ΄ελάχιστον θα κυμανθεί στα φετινά επίπεδα.

Σημειώνεται επίσης ότι από το σύνολο του Δημοσίου Χρέους (364,8 δισ.ευρώ) τα ομόλογα που είναι διαπραγματεύσιμα στην αγορά ανέρχονται σε περίπου 64,5 δισ. ευρώ το 2020 και θα φθάσουν τα 74 δισ. ευρώ το 2021.

Έτσι, με δεδομένο ότι στο πρόγραμμα PEPP δεν ισχύει ρητώς ο περιορισμός που δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να κατέχει πάνω από το 33,3% της κάθε έκδοσης, το σύνολο των επιλέξιμων για το πρόγραμμα ομολόγων δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει τα 24 δισ. ευρώ.

Για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους το 2021 ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καταβάλλει περίπου 4,5 δισ. ευρώ σε χρεολύσια (για τα διακρατικά δάνεια GLF και αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) και άλλα 5,650 δισ. ευρώ σε τόκους.

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook