ΕΚΤ – Στουρνάρας: Μηνύματα δημοκρατίας και οικονομίας από την αρχαία Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 25/10/2023 22:20

ΕΚΤ – Στουρνάρας: Μηνύματα δημοκρατίας και οικονομίας από την αρχαία Ελλάδα

Με έναν πρωτότυπο τρόπο χαιρέτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τους παρευρισκόμενους στο επίσημο δείπνο με αφορμή τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 25-26 Οκτωβρίου 2023. Στον δείπνο παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ , ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. Μέσα από μια ιστορική διαδρομή που ξεκίνησε από το αρχιτεκτονικό επίτευγμα του Παρθενώνα μετέφερε τις δημοκρατικές αξίες, τις οποίες συμβολίζει και παραμένουν ο πυρήνας των ευρωπαϊκών αξιών, φώτισε τις πτυχές των δημοσίων οικονομικών της αρχαίας Ελλάδας, που οδήγησαν στην οικονομική ευημερία, που αποτέλεσε φυτώριο για να ανθήσουν οι τέχνες, οι επιστήμες και ο πολιτισμός.

Ο Παρθενώνας σύμβολο της νίκης των δημοκρατικών θεσμών
Στην ομιλία του με τίτλο «Η Ακρόπολη των Αθηνών και η σύγχρονη Ευρώπη» ο κ.Στουρνάρας τόνισε ότι «ο Παρθενώνας δεν είναι απλώς ένα θαύμα αρχιτεκτονικής αρμονίας. Είναι και σύμβολο της ανθεκτικότητας και της τελικής νίκης των δημοκρατικών θεσμών και ενός πολιτεύματος που βασίζεται στη βούληση του λαού απέναντι στην απόλυτη εξουσία ενός αυταρχικού ηγεμόνα.»

Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στα χρόνια μέχρι και σήμερα επεσήμανε ότι «ο κόσμος μας σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι κατά το Χρυσό Αιώνα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Ωστόσο, σημαντικές διαστάσεις του δεσμού που μας ενώνει ως Ευρωπαίους ανάγονται στις ιδέες και τις εξελίξεις που πρωτοεμφανίστηκαν, αν και σε εμβρυώδη μορφή, στους δρόμους, στα άλση και στους χώρους συνάθροισης των πολιτών γύρω από την Ακρόπολη. Ως Ευρωπαίοι σήμερα, πιστεύουμε στη δημοκρατία, προάγουμε την επιστήμη και τη γνώση, έχουμε πίστη στη δύναμη του ανθρώπου, θαυμάζουμε το ωραίο, επιδιώκουμε την αριστεία.

»Φυσικά επίσης, οι σύγχρονες ευρωπαϊκές μας αξίες έχουν εμπλουτιστεί με νέες ιδέες, νέες τάσεις και πρότυπα. Ο σύγχρονος κόσμος έχει διαμορφωθεί μέσα από πολλές επαναστάσεις και μακροχρόνιες εξελικτικές διαδικασίες, που πολλές φορές έχουν προκαλέσει ανατροπές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν φέρει θετικές αλλαγές, που δεν θα μπορούσαμε να τις φανταστούμε στην Αθήνα του 5ου αιώνα.

Όταν η ανεργία ήταν υψηλή οι Αθηναίοι έκαναν μεγάλα δημόσια έργα
»Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που μπορούν να μας εμπνεύσουν σήμερα. Η οριστική εκδίωξη των Περσών μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας οδήγησε στη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών που είχε ήδη εισαγάγει ο Κλεισθένης. Στη δημοκρατική Αθήνα οι πολίτες απολάμβαναν ισονομία και ισοπολιτεία. Στα χρόνια του Περικλή ο πληθυσμός της Αθήνας διπλασιάστηκε με την εισροή χιλιάδων μετοίκων. Οι αρχαίοι Έλληνες διεξήγαν ελεύθερο εμπόριο με όλα σχεδόν τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου, από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τη Σικελία και τις Ηράκλειες Στήλες, το σημερινό Γιβραλτάρ, ιδρύοντας αποικίες παντού. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα για πολύτιμες πολιτιστικές ανταλλαγές. Οι Αθηναίοι διαχειρίζονταν τα διαθέσιμα κεφάλαια ανάλογα με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης και μάλιστα εκτελούσαν μεγάλα δημόσια έργα όταν η ανεργία ήταν υψηλή. Η οικονομική ευημερία αποτέλεσε φυτώριο για να ανθήσουν οι τέχνες, οι επιστήμες και ο πολιτισμός.

Τα «προς αποφυγήν» παραδείγματα
»Από την άλλη πλευρά, η αρχαία Ελλάδα επίσης μας προσφέρει παραδείγματα προς αποφυγή: ειδικότερα, ότι η έλλειψη ομοψυχίας, ο φατριασμός και η αντιπαλότητα που επικρατούσαν ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις-κράτη μπορούν να προκαλέσουν ολέθριους πολέμους, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Πελοποννησιακό, που αποδυνάμωσε στρατιωτικά τους Έλληνες και οδήγησε σε μαρασμό την Αθήνα, την πιο προηγμένη πολιτιστικά πόλη-κράτος»

Στο τέλος αποχαιρέτησε τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, που είναι η τελευταία φορά που συμμετέχει σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από 12 χρόνια στο τιμόνι της Τράπεζας της Ιταλίας.

Πηγή: ot.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook