Αμετάβλητα, ως αναμενόταν, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στην Γάνδη.
Ωστόσο στις οικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της αναγνωρίζεται ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα από ότι αναμενόταν και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανοίγει τη χαραμάδα για την μείωση των επιτοκίων. Περισσότερα στοιχεία για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να δοθούν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα επιτόκια αυξήθηκαν για τελευταία φορά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο του 2023 στον ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, με το επιτόκιο καταθέσεων να φθάνει στο 4%. Στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, η ΕΚΤ επαναλάμβανε σταθερά ότι τα επιτόκια θα έμεναν σταθερά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμβάλλουν στη σταθερή μείωση του πληθωρισμού, χαρακτηρίζοντας ως πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Στην ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω μετά την τελευταία συνεδρίαση. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις για τις πληθωριστικές πιέσεις , κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας.
We kept our interest rates unchanged at our latest meeting.
See our monetary policy decisions https://t.co/V20tqnXeUB pic.twitter.com/zbzy1Dhowj
— European Central Bank (@ecb) March 7, 2024
«Σύμφωνα με τις προβολές,» τονίζει η ανακοίνωση «ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2% το 2025 και 1,9% το 2026. Οι προβολές για τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2% για το 2026. Αν και οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν εξασθενήσει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της έντονης αύξησης των μισθών»
Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη
Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναθεώρησαν επί τω χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να κινηθεί στο 0,6% και η οικονομική δραστηριότητα να παραμείνει υποτονική. Η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2025 και θα κινηθεί σε ρυθμό 1,5% και 1,6% το 2026, αρχικά από την κατανάλωση και αργότερα και από τις επενδύσεις.
Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του δ.σ. επανέλαβαν την προσήλωσή τους να επιστρέψει ο πληθωρισμός το στόχο του 2% . «Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο. »
Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.
Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)
Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.
Πηγή ΟΤ