Εκπαιδεύοντας τους επαγγελματίες της αυριανής ημέρας
Η έννοια της «κοινωνικής καινοτομίας» ή αν προτιμάτε, της καινοτομίας που διεισδύει στη κοινωνία δεν είναι …«κούφια λόγια». Στη περίπτωση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Socialiinnov είναι ξεκάθαρο ότι η έννοια βρήκε μια αυθεντική έκφραση μέσα από καλές (εκπαιδευτικές) πρακτικές με ορατό κοινωνικό αποτύπωμα.
Αλλά, ας πάμε λίγο πίσω, τρέχοντας τον χρόνο από την ανάποδη. Ο κόσμος πέρασε μερικούς από τους πιο πρωτόγνωρους μήνες στα χρονικά. Η πανδημία του κορoναϊού έσκασε σαν βόμβα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και όλοι αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις νέες πρωτοφανέρωτες συνθήκες με βάση την προστασία της δημόσιας υγείας.
Από την άλλη, όμως, λόγω αυτής της κατάστασης αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς κάτι που το βλέπαμε να έρχεται από καιρό: η ψηφιοποίηση της ζωής μας. Ποιος περίμενε ότι η τέταρτη τεχνολογική επανάσταση θα ερχόταν κοντύτερα λόγω μιας πανδημίας;
Πράγματι, η επιχειρηματική δραστηριότητα μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να μη σταματήσει η παγκόσμια οικονομία. Έτσι λοιπόν, μια συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων πήρε τα ηνία και απέδειξε πόσο ανάγκη τους έχουμε τώρα που η τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ακόμα και στην Ελλάδα, προγραμματιστές και τεχνικοί γίνονται ανάρπαστοι, και οι τροχοί της οικονομίας βρίσκονται στους δικούς τους ώμους.
Ζήτηση στο κόκκινο
Η έρευνα της ΜΚΟ Socialinnov, “Greek Market Needs in Tech Talent”, που διενεργήθηκε λίγο πριν την πανδημία, αναφέρει ότι η ζήτηση ταλέντων στον τεχνολογικό τομέα έχει αυξηθεί στη χώρα μας, παρά το γεγονός πως ακόμα στην Ελλάδα, οι επαγγελματίες ΤΠΕ αποτελούν το 1,8% επί του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, ποσοστό από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την έκθεση, 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν επαγγελματίες πληροφορικής με τις δεξιότητες που επιθυμούν. Στην έρευνα διευκρινίζεται πως ως δεξιότητες οι εταιρείες δεν αξιολογούν μόνο τους τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τα πιστοποιητικά ειδίκευσης, τα οποία μάλιστα θεωρούν πιο σημαντικά από έναν διδακτορικό τίτλο.
Τι πηγαίνει λάθος;
Υπάρχει μια κοινότητα τεχνολογικών ταλέντων στη χώρα που συνεχώς μεγαλώνει. Ωστόσο, ένα στοιχείο στην έρευνα της Socialinnov δείχνει προς μία κατεύθυνση όπου μπορούμε να εντοπίσουμε τον λόγο μη κάλυψης διαθέσιμων θέσεων. Σίγουρα, η κοινότητα παρά το ότι μεγαλώνει είναι ακόμα μικρή και δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρη την ελληνική αγορά. Αλλά, είναι επίσης γεγονός ότι οι εταιρείες ψάχνουν κατά κύριο λόγο “έτοιμους” επαγγελματίες πληροφορικής, οι οποίοι είναι ολιγάριθμοι ή σε μισθολογική κλίμακα υψηλότερη από αυτό που θα ήθελαν να προσφέρουν.
Όπως αναφέρει και η έρευνα, οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε νέους επαγγελματίες, να επενδύσουν χρόνο και χρήμα για να τους παρέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες που πραγματικά χρειάζονται. Η τεχνολογική κοινότητα στην Ελλάδα απαρτίζεται από νέους που ανυπομονούν να μάθουν και να εργαστούν. Είναι έτοιμοι να αφοσιωθούν σε εταιρείες που θα πιστέψουν σε εκείνους και θα τους δώσουν τα εφόδια για να εξελιχθούν.
Εφόσον, λοιπόν, οι έμπειροι του κλάδου δεν είναι πολλοί, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά τεχνολογικού ταλέντου, η οποία θα εκπαιδευτεί και θα καλύψει τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης. Η έρευνα του Tech Academy διερευνά επίσης ποιες είναι αυτές οι ανάγκες, και καταλήγει πως η ανάπτυξη εφαρμογών, το Web development και η ανάλυση δεδομένων είναι οι δεξιότητες που οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμούν πως θα τους είναι πιο απαραίτητες μέσα στην επόμενη τριετία.
Στο επίκεντρο η εκπαίδευση
Με τα πανεπιστημιακά πτυχία να αποτελούν τη βάση της εκπαίδευσης, αλλά τη συνεχιζόμενη και ειδικευμένη κατάρτιση να είναι απαραίτητη, καθώς ο κόσμος της τεχνολογίας εξελίσσεται γρήγορα, πολλοί αναζητούν ευκαιρίες εκπαίδευσης, αλλά και αρκετοί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές για κοινωνικοοικονομικούς λόγους.
Η Socialinnov έχει ως στόχο να προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, γι’ αυτό και αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι. Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της με την ονομασία Tech Academy, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρέχει δωρεάν κατάρτιση σε νέους και ανέργους που ήδη έχουν βασικές γνώσεις ΤΠΕ και θέλουν να ενισχύσουν τις τεχνικές δεξιότητες τους για να μπουν στην αγορά εργασίας σε σύγχρονους τομείς όπως οι τεχνολογίες δικτύων, η ασφάλεια συστημάτων και οι βάσεις δεδομένων. Με την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών κύκλων, που πραγματοποιούνται online, οι σπουδαστές έχουν το δικαίωμα να δώσουν δωρεάν εξετάσεις για να λάβουν επίσημη πιστοποίηση από τη Microsoft.
Προς μια νέα εποχή
Με την εκπαίδευση στις ψηφιακές και τεχνικές δεξιότητες στο επίκεντρο, η χώρα μας μπορεί να μπει σε μια νέα εποχή και να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς. Δεν είναι τυχαίο πως η προσπάθεια της Socialinnov έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση τόσο από την κοινότητα των επαγγελματιών όσο και από τις επιχειρήσεις, καθώς όλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, που πρόκειται να μεταμορφώσουν τόσο την αγορά εργασίας όσο και την ίδια μας την καθημερινότητα.