Εκλογές στη Γαλλία: Τα δύο σενάρια που «παίζουν» οι αγορές – Οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα

Δημοσιεύτηκε στις 07/07/2024 14:00

Εκλογές στη Γαλλία: Τα δύο σενάρια που «παίζουν» οι αγορές – Οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα

Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί κυρίαρχο από τις γαλλικές εκλογές της Κυριακής, οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν ότι αρχίζει για τη χώρα μια πιο ταραγμένη περίοδος για τις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Αυτό διαπιστώνει το Bloomberg σε έρευνά του για τα σενάρια πάνω στα οποία προετοιμάζονται οι επενδυτές. Και μπορεί το «χειρότερο σενάριο» γι’ αυτούς, μια απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή της Γαλλίας για την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, μπορεί να αποφευχθεί, ωστόσο, η εναλλακτική είναι το αδιέξοδο, εμποδίζοντας τη Γαλλία να αντιμετωπίσει το διογκωμένο δημοσιονομικό της έλλειμμα και να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ένα hangover από την πολιτική αναταραχή τους επόμενους μήνες, εκτιμά ανάλυση του Bloomberg. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 είχε τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα, ενώ στο αποκορύφωμα του sell off, μια μέτρηση του κινδύνου αγοράς ομολόγων εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση του δημόσιου χρέους.

Οι γαλλικές εταιρείες παράγουν περισσότερο από το 60% των εσόδων τους εκτός Ευρώπης

«Η αγορά εξακολουθεί να είναι πολύ επιφυλακτική και δεν πανηγυρίζει», δήλωσε ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners. «Εξακολουθεί να ανησυχεί για ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο που θα μπορούσε να αποτελεί ανησυχία μεσοπρόθεσμα».

Πάντως, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 έχει μειώσει τη διαφορά στο 3,8% από τα επίπεδα πριν από τις πρόωρες εκλογές της 9ης Ιουνίου. Το ασφάλιστρο που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν γαλλικά κρατικά ομόλογα έναντι των γερμανικών είναι λιγότερο από 70 μονάδες βάσης πλέον, κάτω από το ανώτατο όριο των 86 μονάδων βάσης αλλά και πολύ πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων βάσης από τις αρχές Ιουνίου.

Οι αισιόδοξοι…

Πέραν της τρέχουσας αναταραχής, για τους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να κοιτάξουν πέρα από το βραχυπρόθεσμο ρίσκο, υπάρχει μια θετική περίπτωση για τις γαλλικές μετοχές. Το ευρύ sell off έχει κάνει κάποιες μετοχές πιο ελκυστικές, καθώς υποστηρίζονται από μια ισχυρή προοπτική κερδών.

Επιπλέον, οι γαλλικές εταιρείες παράγουν περισσότερο από το 60% των εσόδων τους εκτός Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, περιορίζοντας τυχόν επιπτώσεις από τη γεωπολιτική αναταραχή στο εσωτερικό.

«Φαίνεται ότι η Γαλλία γενικά μόλις διόρθωσε απότομα και κανείς δεν εξέτασε τον ακριβή κίνδυνο για ορισμένους τίτλους ή την έκθεση στη Γαλλία», δήλωσε η Madeleine Ronner, της DWS Group. Αν και η Ronner δεν έχει αυξήσει την έκθεσή της στη Γαλλία τον περασμένο μήνα, είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει την επόμενη εβδομάδα «αν η διόρθωση είναι αρκετά μεγάλη».

Στη BlackRock, η Helen Jewell, διευθύνουσα σύμβουλος επενδύσεων της μονάδας θεμελιωδών μετοχών EMEA, υποστηρίζει ότι τα εταιρικά κέρδη είναι επίσης πιθανό να προστατεύονται περισσότερο από ότι «η αγορά τιμολογεί αυτήν τη στιγμή».

«Υπάρχει μια ευκαιρία να αγοράσουμε ενδιαφέρουσες, ποιοτικές εταιρείες σε χαμηλότερη τιμή», είπε η Jewell, προσθέτοντας ότι βλέπει ελκυστικά στοιχήματα σε είδη πολυτελείας, αεροδιαστημική και άμυνα.

Στην αγορά ομολόγων, οι επενδυτές είναι πιθανό να επιβάλουν ένα πιο αυξημένο επιτόκιο στον δανεισμό του γαλλικού δημοσίου, ώστε να αντικατοπτρίζει τις υπάρχουσες δημοσιονομικές προκλήσεις. Αυτό περιλαμβάνει ένα έλλειμμα 5,5% που υπερβαίνει το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα φορτίο χρέους, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα αυξηθεί στο 112% της οικονομικής παραγωγής το 2024.

Βέβαια, κατά τον Benoit Anne, της MFS Investment Management, «το επίπεδο των γαλλικών spreads είναι κάπως άσχετο ελλείψει διαβεβαιώσεων για την κατεύθυνση της μελλοντικής δημοσιονομικής πολιτικής». Προειδοποίησε, δε, για τον κίνδυνο πρόωρης τιμολόγησης, ενώ οι πολιτικές και οικονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν θολές.

Πηγή: ΟΤ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook