ΕΚΑ: Ανάγκη αυξημένης προστασίας των εργαζομένων την επόμενη μέρα της άρσης των μέτρων
«Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως την «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 23 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σε ανακοίνωση.
Τονίζει δε την ανάγκη αυξημένης προστασίας των εργαζομένων την επόμενη μέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, λόγω του κοροναϊού.
Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα
Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟE, «2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.»
» Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών. 440.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες. Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, 6.000 κάθε ημέρα. Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται, ετησίως, στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος».
Φέτος εστιάζουμε στον κοροναϊό
Σύμφωνα με το ΕΚΑ, «η παγκόσμια αυτή ημέρα εστιάζει εφέτος, σε διεθνές επίπεδο, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους, με στόχο την προστασία της ζωής των εργαζομένων».
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Διεθνή Ημέρα Μνήμης Εργατών, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας αναδεικνύει το μείζον θέμα των συνθηκών εργασίας στη χώρα μας συνολικά και, ιδιαιτέρως, στην εποχή της υγειονομικής κρίσης, λόγω του κοροναϊού.
«Σήμερα, οι σκέψεις μας είναι με τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σουπερμάρκετ, στις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι και σε όλους αυτούς που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή εν μέσω καραντίνας και κρατούν όρθια την κοινωνία. Επιβάλλεται η επίβλεψη των συνθηκών εργασίας τους, καθώς είναι εκτεθειμένοι και σε υγειονομικούς κινδύνους.»
Ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες στους χώρους δουλειάς
«Όσον αφορά στην επόμενη μέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνουμε την ανάγκη αυξημένης προστασίας των εργαζομένων.»
» Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να τους παρέχουν ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κλπ) και να μεριμνούν για την επίτευξη ασφαλών υγειονομικών συνθηκών στους χώρους δουλειάς.»
» Παράλληλα, φυσικά, με την εφαρμογή, όσων προβλέπει η κείμενη νομοθεσία» τονίζει το ΕΚΑ.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι στον έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, την ενίσχυση του οποίου το ΕΚΑ έχει αναδείξει διαχρονικά.
«Τώρα, όμως, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ» σχολιάζει.