Εφορία – Ετοιμάζει «ραβασάκια» για αδήλωτα αναδρομικά

Δημοσιεύτηκε στις 12/10/2021 06:48

Εφορία – Ετοιμάζει «ραβασάκια» για αδήλωτα αναδρομικά

«Κουστούμι» με φόρους «ράβει» η Εφορία σε συνταξιούχους και άλλους φορολογουμένους, οι οποίοι ενώ εισέπραξαν αναδρομικά ποσά αποδοχών το 2015 που αφορούν παλαιότερα έτη εντοπίζονται να μην έχουν δηλώσει τα ποσά αυτά στη φορολογική τους δήλωση. Τα σχετικά φοροραβασάκια θα φθάσουν σύντομα στην «πόρτα» των φορολογουμένων, οι οποίοι όταν θα λάβουν τη «λυπητερή» θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να επιβαρυνθούν με τους φόρους που αναλογούν και να αποφύγουν τα πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

Το τελευταίο διάστημα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητες και περνάει από «κόσκινο» χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ και άλλων φορολογικών αντικειμένων.

Στόχος είναι οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε οι πράξεις επιβολής φόρων και προστίμων να κοινοποιηθούν στους φορολογουμένους πριν από την εκπνοή του 2021. Σε διαφορετική περίπτωση οι υποθέσεις αυτές θα «πεθάνουν» φορολογικά και τα κρατικά ταμεία θα χάσουν σημαντικά έσοδα.

Τι ερευνούν

Η κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού έρχεται μετά τις «φωτιές» που άναψε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη. Θα πρέπει δηλαδή η πράξη προσδιορισμού του φόρου όχι μόνο να έχει εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής αλλά και να έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ έχει ήδη δώσει εντολή στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα να «τρέξουν» τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων προχωρώντας στην έκδοση και στην κοινοποίηση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή τους που θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία. Ο έλεγχος των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και ο προσδιορισμός του φόρου γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η ΑΑΔΕ (π.χ. ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων).

Στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών βρίσκονται:

1. Αδήλωτες αποδοχές (αναδρομικά συντάξεων και άλλα εισοδήματα): Στο «ραντάρ» των εφοριακών βρίσκονται υποθέσεις φορολογουμένων οι οποίοι δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογουμένους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα αναδρομικά ποσά είτε τμηματικά στα έτη τα οποία αφορούν είτε εφάπαξ μέσα στο έτος που τα εισέπραξαν η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τη φορολογική διοίκηση. Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν τη «λυπητερή» έχουν τη δυνατότητα  να υποβάλουν τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις. Στην περίπτωση αυτή θα επιβαρυνθούν με τα επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογούν, καθώς και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Οσοι δεν υποβάλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με καταλογισμούς των επιπλέον ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και με πρόστιμα για υποβολή ανακριβών αρχικών δηλώσεων, καθώς και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

2. «Κρυμμένα» έσοδα – «φουσκωμένες» δαπάνες: Από έλεγχο περνούν εκκρεμείς υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.

3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2012, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2018. Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική πεντετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2018 (πέντε χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για τρία ακόμα χρόνια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής.

4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2010 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2005, για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί ποτέ η οικεία δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές προβλέπεται 15ετής περίοδος παραγραφής, η οποία άρχισε να «τρέχει» αμέσως μετά το τέλος του έτους εντός του οποίου έπρεπε να υποβληθούν οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις, δηλαδή από την 1η-1-2007 και λήγει στις 31-12-2021.

Η απόφαση του ΣτΕ

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με τη νόμιμη κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης στον φορολογούμενο και όχι με μόνη την έκδοση της πράξης αυτής.

Η αντίθετη διάταξη του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, η οποία ορίζει ότι η σχετική προθεσμία διακόπτεται μόνο με την έκδοση της πράξης, χωρίς να απαιτείται και η κοινοποίησή της για τον σκοπό αυτόν, κρίθηκε ανίσχυρη και άρα μη εφαρμοστέα, ως αντισυνταγματική.

Το Δικαστήριο θεώρησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα παραβιάζονταν οι αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας δικαίου, καθώς η διακοπή της παραγραφής θα συνδεόταν με χρονικό σημείο άγνωστο στον φορολογούμενο.in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook