Εφάπαξ μαζί με την κύρια σύνταξη – Η εγκύκλιος που φέρνει την αλλαγή
Την απονομή του εφάπαξ μαζί με την κύρια σύνταξη και όχι ύστερα από πολύχρονη αναμονή φέρνει η εφαρμογή του νόμου Βρούτση.
Συγκεκριμένα χθες υπογράφτηκε η εγκύκλιος με την οποία υλοποιείται η ρύθμιση του άρθρου 31 της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Ν. 4670/2020 που αφορά τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της εφάπαξ παροχής σε όλους τους ασφαλισμένους. Ετσι καταργούνται οι ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος απονομής της εφάπαξ παροχής. Η εφάπαξ παροχή απονέμεται, πλέον, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση εφόσον ο ασφαλισμένος λάβει την κύρια σύνταξή του.
Με την κατάργηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής επιτυγχάνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων των 23 πρώην Ταμείων πρόνοιας του κλάδου πρόνοιας του e-ΕΦΚΑ, καταργώντας τις καταστατικές διατάξεις τους με τις οποίες προβλεπόταν και εξεταζόταν χωριστή περίοδος θεμελίωσης του δικαιώματος (π.χ. στο Δημόσιο ο ασφαλισμένος έπρεπε να συμπληρώσει 12,5 έτη ασφάλισης) ή ακόμα προβλεπόταν και ως προϋπόθεση η χορήγηση και της επικουρικής σύνταξης.
Παράλληλα επιταχύνονται σημαντικά διαδικασίες απονομής, καθώς καταργείται το στάδιο εξέτασης των προϋποθέσεων θεμελίωσης για τη λήψη της εφάπαξ παροχής, και απομένει μόνο ο υπολογισμός του ποσού που δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος. Η άνω ρύθμιση έχει σημαντική εφαρμογή και στη διαδοχική ασφάλιση, όπου ο ασφαλισμένος λαμβάνει άμεσα το ποσό της εφάπαξ παροχής από το τελευταίο Ταμείο ασφάλισής του, πριν λάβει και το συμπληρωματικό ποσό του προηγούμενου Ταμείου πρόνοιας όπου είχε ασφαλιστεί.
Η ρύθμιση αυτή έχει άμεση εφαρμογή και καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις απονομής για την εφάπαξ παροχή, ξεμπλοκάροντας χιλιάδες αιτήσεις ασφαλισμένων που εκκρεμούν εδώ και πολλά έτη.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης τονίζει τα εξης: «Καθώς υλοποιείται η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 αναδεικνύονται οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου και οι θετικές επιπτώσεις της στις ζωές και στην καθημερινότητα των ασφαλισμένων. Με τη διοικητική και οργανωτική ενοποίηση των φορέων απονομής σύνταξης και τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ επιτυγχάνεται η ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων, απλοποιείται και συντομεύεται σημαντικά η διαδικασία απονομής της εφάπαξ παροχής για όλους τους σημερινούς ασφαλισμένους. Πλέον με την απονομή της κύριας σύνταξής του ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει σε άμεσο χρόνο και το εφάπαξ που δικαιούται και όχι ύστερα από πολύχρονη ταλαιπωρία και αναμονή».
Πρόσφυγες
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί το μείζον θέμα που δημιουργείται με τις τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση των εφάπαξ. Πολλοί ασφαλισμένοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της εφάπαξ παροχής τους, δηλαδή των δικών τους χρημάτων. Μηνύσεις και αγωγές έχουν κατατεθεί στη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ όπου επικρατεί εικόνα χάους, με τους φακέλους των δικαιούχων να στοιβάζονται στα υπόγεια.
Επισημαίνεται ότι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των εφάπαξ παροχών εξακολουθούν να παρατηρούνται σε τουλάχιστον 7 τομείς – κλάδους από τους συνολικά 36 που έχουν ενταχθεί υπό την ομπρέλα του ΕΤΕΑΕΠ. Μεταξύ των κλάδων στους οποίους εντοπίζεται σταθερά το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς «κουβαλούν» εγγενή προβλήματα από το παρελθόν, είναι το Ταμείο Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ). Σημαντική είναι η καθυστέρηση και για τους πρώην μηχανικούς του ΤΣΜΕΔΕ. Από το πρώην Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα πρόβλημα εντοπίζεται σε τρεις κλάδους, και συγκεκριμένα στους εμποροϋπαλλήλους (ΤΕΑΥΕΚ), τους μεταλλεργάτες (Ταμείο Μετάλλου) και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους (ΤΑΞΥ).
Υπενθυμίζεται πως το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν χρωστά κάποιος στο Δημόσιο και εισπράξει το εφάπαξ του, αυτό το ποσό δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%. Επίσης οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως απαιτούνται περίπου 3-4 εργάσιμες ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος, μέχρι να δουν στους λογαριασμούς τους το ποσό του εφάπαξ που έχει πιστωθεί.