ΕΕ: Έχει «παγώσει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 13,8 δισεκ. ευρώ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έως τώρα «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία αξίας 13,8 δισεκ. ευρώ που διακρατούν Ρώσοι ολιγάρχες καθώς και άλλα πρόσωπα και οντότητες, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις για τον πόλεμο της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι το μεγάλο μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων προέρχεται από πέντε μόνο χώρες-μέλη της ΕΕ, ζητώντας από τις άλλες να εντείνουν τις προσπάθειες. Το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει 98 οντότητες και σχεδόν 1.160 πρόσωπα που βρίσκονται σε ‘μαύρη λίστα’ για τον ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Συνεχίζει να κερδίζει από το πετρέλαιο παρά τους περιορισμούς
Τι διευκρίνισε ο Ρέιντερς
«Για την ώρα, έχουμε «παγώσει» κεφάλαια που προέρχονται από ολιγάρχες και άλλες οντότητες, αξίας 13,8 δισεκ. ευρώ, είναι τεράστιο», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, άνω των 12 δισεκ. προέρχεται από πέντε χώρες-μέλη, άρα χρειάζεται να προσπαθήσουμε να πείσουμε άλλες να κάνουν το ίδιο», δήλωσε σε δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του σε συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης στην Πράγα. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι πέντε χώρες.
Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει μια οριστική πολιτική συμφωνία μετά το καλοκαίρι για ένα νέο νομικό εργαλείο που θα καθιστά την παραβίαση ή την απόπειρα παράκαμψης των κυρώσεων ποινικό αδίκημα παντού στην ΕΕ, κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή. Η πολιτική θα τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο.
Ο Ρέιντερς και οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τη συνεργασία με τον Eurojust, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ποινική δικαιοσύνη, με στόχο τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί στόχο ρωσικής επίθεσης διά ξηράς, θαλάσσης και αέρος από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Eurojust θα αποθηκεύσει όλα τα στοιχεία και θα συνεργαστεί στενά με τις χώρες-μέλη της ΕΕ, 14 εκ των οποίων διενεργούν τις δικές τους εθνικές έρευνες αναφορικά με τον πόλεμο. «Το σημαντικότερο είναι να έχουμε έναν πολύ καλό συντονισμό, να μην αντιγράφουμε τις διαφορετικές καταστάσεις, και να συγκεντρώνουμε όλα τα στοιχεία στο ίδιο σημείο», δήλωσε ο Ρέιντερς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ