Economist: Δυσκολεύουν τα πράγματα για τις ρωσικές επιχειρήσεις – Στα ύψη το κόστος δανεισμού

Δημοσιεύτηκε στις 07/12/2024 08:52

Economist: Δυσκολεύουν τα πράγματα για τις ρωσικές επιχειρήσεις – Στα ύψη το κόστος δανεισμού

Μια περίοδος όπου οι ρωσικές επιχειρήσεις συνέχισαν να λειτουργούν αλώβητες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία φτάνουν στο τέλος τους, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών και τα επιδοτούμενα δάνεια για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στήριξαν τις δαπάνες στο εσωτερικό, ακόμη και όταν οι κυρώσεις περιόρισαν την πρόσβαση στις ξένες αγορές και ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε.

Δυτικές εταιρείες, από τη Volkswagen έως τη Shell πούλησαν τις ρωσικές δραστηριότητές τους σε τοπικές επιχειρήσεις. Μετά από μια αρχική πτώση, ο ρωσικός δείκτης μετοχών MOEX, ανέκαμψε με σταθερό ρυθμό.

Το κόστος δανεισμού εκτοξεύεται

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Economist, τα πράγματα τώρα έχουν πάρει μια στροφή προς το χειρότερο, καθώς ο δείκτης MOEX έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ένα τρίτο τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ οι εταιρικές πτωχεύσεις έχουν αυξηθεί.

Για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 21%, στέλνοντας το κόστος δανεισμού στα ύψη. Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις έχουν ρίξει το ρούβλι και έχουν αυξήσει το κόστος των εισαγωγών και οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό επιδεινώνονται.

Το κόστος δανεισμού είναι η πιο πιεστική ανησυχία για τους επιχειρηματίες. Περίπου τα 2/5 του χρέους που κατείχαν οι ρωσικές εταιρείες στις αρχές του 2022 ήταν σε κυμαινόμενο επιτόκιο, ποσοστό που έκτοτε έχει αυξηθεί πάνω από το μισό, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Αυτό έχει αφήσει πολλές επιχειρήσεις ακρωτηριασμένες από την εκτίναξη των επιτοκίων. Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, μια κρατική επιχείρηση που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, είναι μεταξύ των εταιρειών που σχεδιάζουν να μειώσουν τις επενδύσεις τους το επόμενο έτος ως αποτέλεσμα.

Η Ένωση Εμπορικών Κέντρων φέρεται να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση στήριξη με τη μορφή φθηνότερων δανείων, καθώς και βοήθεια με αναστολή πληρωμών και αναδιάρθρωση του χρέους. Χωρίς αυτά τα μέτρα, έχει προειδοποιήσει ότι 200 εμπορικά κέντρα κινδυνεύουν με πτώχευση.

Η Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, ένας άλλος επιχειρηματικός σύνδεσμος, είδε αύξηση των παραπόνων για καθυστερημένες πληρωμές στην τριμηνιαία έρευνά της σε εταιρείες, την οποία αποδίδει στο κόστος των δανείων κεφαλαίου κίνησης.

Economist: Εντείνονται τα προβλήματα των επιχειρήσεων

Οι ρωσικές επιχειρήσεις βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με την αύξηση των τιμών, ιδίως των εισαγωγών. Έρευνα που διεξήγαγε η S&P Global σε κατασκευαστές, έδειξε ότι ο ρυθμός πληθωρισμού των εισροών επιταχύνθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο. Οι κατασκευαστές παραπονέθηκαν επίσης για την επιμήκυνση των χρόνων παράδοσης των εξαρτημάτων και για τις δυσκολίες εξεύρεσης εργαζομένων. Το ποσοστό ανεργίας είναι μόλις 2,3%, καθώς ο στρατός και η αμυντική βιομηχανία καταβροχθίζουν το εργατικό δυναμικό.

Η συμπίεση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. «Το 2022 και το 2023 το Κρεμλίνο είχε αρκετά ρούβλια για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο και να επιδοτεί τις επιχειρήσεις», λέει ο Αντρέι Γιάκοβλεφ του Κέντρου Ρωσικών και Ευρασιατικών Σπουδών Ντέιβις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Αλλά από το καλοκαίρι, λέει, είναι σαφές ότι το Κρεμλίνο δεν μπορεί πλέον να κάνει και τα δύο. Η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να αυξήσει τους φόρους. Το επόμενο έτος θα αυξήσει την εισφορά επί των κερδών των εταιρειών από 20% σε 25%. Με την οικονομία να αναμένεται να αποδυναμωθεί, ο Γιάνις Κλούγκε του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, μιας δεξαμενής σκέψης στο Βερολίνο, προβλέπει ένα κύμα εταιρικών πτωχεύσεων.

Ο πόλεμος βλάπτει τις επιχειρήσεις και με άλλους τρόπους. Οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν μειωθεί και οι εταιρείες τεχνολογίας βλέπουν ταλαντούχους εργαζόμενους να φεύγουν από τη χώρα. Κατά συνέπεια, οι ρωσικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), επειδή δεν μπορούν να προμηθευτούν τους ημιαγωγούς που αναπτύσσει η Nvidia, η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια στα τσιπ AI.

Πηγή: ot.gr

© Πηγή: In.gr