Ε.Ε.: Σκλήρυνση των όρων για τις τουριστικές βίζες στους Ρώσους θα αποφασίσουν, την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών

Δημοσιεύτηκε στις 30/08/2022 22:00

Ε.Ε.: Σκλήρυνση των όρων για τις τουριστικές βίζες στους Ρώσους θα αποφασίσουν, την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών

Στη λήψη περιοριστικών μέτρων αναφορικά με τις εκδόσεις τουριστικής βίζας προς τους Ρώσους αναμένεται να καταλήξουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά την συνάντηση τους στην Πράγα, Τρίτη και Τετάρτη.

Το μέτρο, που έχει μπει στην ατζέντα από την τσεχική προεδρία που συμφωνεί με την απαγόρευση, θα είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ενός ευρύτερου μπλόκου προς τις ρωσικές τουριστικές βίζες, κάτι που ωστόσο θα είναι πιο δύσκολο να αποσπάσει την συναίνεση όλων των κρατών μελών.

Διαβάστε επίσης – Μπορέλ: Απίθανο να συμφωνηθεί πλήρης απαγόρευση χορήγησης βίζας στους Ρώσους

Συνολικά ο πόλεμος, που πρόσφατα συμπλήρωσε έξι μήνες από την έναρξη του, θα είναι το νούμερο ένα θέμα συζήτησης, συνάμα με τις επιπτώσεις του σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών θα επικεντρωθούν στο διπλωματικό πεδίο, όπως είναι το θέμα της βίζας, οι ομόλογοι τους υπουργοί Άμυνας, που συναντώνται επίσης στην τσεχική πρωτεύουσα συζητούν επιλογές αναφορικά με το σχέδιο εκπαίδευσης ουκρανών στρατιωτών από την ΕΕ. Αν και για την ώρα είναι ασαφές τόσο το πλαίσιο του προγράμματος, όπως και το που θα διεξαχθεί.

Τείχος στις βίζες

Αναφορικά με τις τουριστικές βίζες, πληροφορίες κάνουν λόγο για μια συμφωνία επί της αρχής στο να τερματιστεί το πρόγραμμα που διευκολύνει την είσοδο και μετακίνηση Ρώσων πολιτών εντός της ΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πολύ μεγαλύτερη γραφειοκρατία για τους Ρώσους που θέλουν να ταξιδέψουν, καθώς και περισσότερα έξοδα, καθώς το κόστος θα ανέβει από τα 35 στα 80 ευρώ κατ’ άτομο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει καθολικό μπλόκο στις εκδόσεις βίζας, που θα είναι ουσιαστικά το επόμενο βήμα. 

Ουσιαστικά ο τερματισμός των διευκολύνσεων ανοίγει το δρόμο προς την κατεύθυνση της ένταξης της τουριστικής βίζας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν και το πότε και αν θα γίνει αυτό, δεν είναι σαφές.

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους των κρατών μελών αναφορικά με το μέτρο. Η Τσεχία, η οποία είναι από τους… μπροστάρηδες του μέτρου έχοντας σταματήσει μονομερώς να εκδίδει βίζες στους Ρώσους, όπως έχουν κάνει ή έχουν ανακοινώσει πως μελετούν να κάνουν επίσης η Πολωνία, η Εσθονία και ευρύτερα οι χώρες της Βαλτικής, η Φινλανδία και η Δανία.

Ρήξη της ευρω-οικογένειας 

Στο αντίθετο άκρο η Γερμανία, όπως και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, διαφωνούν με ένα συνολικό μπλόκο εκτιμώντας πως παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε. και τιμωρεί συνολικά τους Ρώσους πολίτες για τον… πόλεμο του Πούτιν, μεταξύ τους και τους αντιφρονούντες.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς επέμεινε στο θέμα ισχυριζόμενος πως στέλνει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας από την πλευρά της Ε.Ε. Υποστήριξε δε, πως μπορεί να υπάρχει μνεία σε εξαιρέσεις που αφορούν τη ρωσική αντιπολίτευση ή ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν νομίζω πως το να κόψουμε τη σχέση μας με τον αστικό πληθυσμό της Ρωσίας θα βοηθήσει» σχολίασε ο κ. Μπορέλ, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ομοφωνία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για μια τέτοια απόφαση. 

Τα οικονομικά συμφέροντα

Επιφυλακτικές για την υιοθέτηση ενός τέτοιου ακραίου μέτρου είναι και πολλές χώρες με μεγάλη παράδοση στον τουρισμό, καθώς δεν θέλουν να χάσουν τα έσοδα από τους Ρώσους τουρίστες. Βέβαια οι φετινές ροές από την Ρωσία είναι αισθητά μειωμένες λόγω και των δυσκολιών στην μετακίνηση και τις απευθείας αεροπορικές πτήσεις που έχουν ανασταλεί λόγω των κυρώσεων, όμως όσο δεν υπάρχει επίσημο απαγορευτικό, η πόρτα δεν είναι κλειστή.

Στέκονται δε, στα κέρδη που έχει αποκομίσει φέτος η Τουρκία αφήνοντας διάπλατες τις πύλες της στους Ρώσους. Μόνο για τους πρώτους επτά μήνες του έτους, 2,197 εκατ. Ρώσοι επέλεξαν την Τουρκία για τις διακοπές τους, μια αύξηση ύψους 41,5% σε σχέση με πέρυσι και οι επόμενοι μήνες φαίνεται πως θα ακολουθήσουν με ανάλογο ρυθμό, με τις πτήσεις τσάρτερ να προσγειώνονται με αδιάκοπο ρυθμό.

Πηγή: ΟΤ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook