Ε. Αχτσιόγλου για αφορολόγητο: Ήταν δέσμευσή μας απέναντι στην κοινωνία και το κάναμε
«Οι εθνικές εκλογές έχουν ένα σαφές διακύβευμα και δίλημμα που έχει να κάνει με το ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη ημέρα. Αν θα έχουμε, δηλαδή, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχει ένα μείγμα πολιτικής το οποίο αφορά τόσο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση των μισθών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, όσο και στοχευμένες μειώσεις της φορολογίας, ώστε να έχουμε ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ή αν θα γυρίσουμε σε μία κατάσταση, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από τη ΝΔ» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το δίλημμα είναι αν οι πολίτες θα αποφασίσουν να «προχωρήσουμε μπροστά, έχοντας κατακτήσει πια το οριστικό τέλος των μνημονίων και την πολιτική και οικονομική ελευθερία μας ή αν θα γυρίσουμε σε μία κατάσταση, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από τη ΝΔ, που είχε οδηγήσει τη χώρα στο να χάσει το ένα τέταρτο του εθνικού της προϊόντος, που είχε μπει σε έναν φαύλο κύκλο μνημονίων, που είχε οδηγήσει την ανεργία στο 28%. Εκτιμώ ότι ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει μία επιλογή η οποία θα του ακυρώσει τις δικές του κατακτήσεις» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι οι εθνικές εκλογές είναι ανοιχτή μάχη με αποτέλεσμα το οποίο είναι αντιστρέψιμο.
Σχολιάζοντας την κριτική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι τα μέσα που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό το χρονικό διάστημα την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί αυτήν την περίοδο, λίγο πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, προκειμένου να κάνει ρουσφετολογικές προσλήψεις και άλλου τύπου εξυπηρετήσεις.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι στη Βουλή δεν μπορούσαν, μέχρι το 2018, να κάνουν χρήση του νόμου περί κινητικότητας, όπως όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ίδια η ΝΔ το καλοκαίρι του 2018 πρότεινε ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να μπορούν και αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν χρήση του νόμου περί κινητικότητας. Με διακομματική συναίνεση, τον Φεβρουάριο του 2019, αποφασίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ότι θα πρέπει οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι στη Βουλή να κάνουν χρήση του νόμου περί κινητικότητας και να μπορούν να γίνονται μετατάξεις, για να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες της Βουλής, χωρίς νέες προσλήψεις και νέους διορισμούς. Τίποτα το παράτυπο και τίποτα το μεμπτό δεν υπήρξε σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτό το ζήτημα χρησιμοποιήθηκε και από τα Μέσα που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση και από την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένας καπνός περί εξυπηρετήσεων και ρουσφετολογικών προσλήψεων από τον ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική περίοδο, ενώ δεν πρόκειται ούτε για διορισμούς ούτε για προσλήψεις. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός, προκειμένου να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία, ζήτησε να παγώσει αυτό το ζήτημα, για να μην τροφοδοτείται περισσότερο αυτή η συζήτηση» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.
Για το ζήτημα της Δικαιοσύνης, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η ΝΔ συνεχίζει να βάζει όλα τα ζητήματα, χωρίς να κάνει διακρίσεις, σε έναν κουβά, προκειμένου να ισχυριστεί ότι αυτή είναι μία περίοδος που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εξυπηρετήσεις. «Αυτό είναι εξαιρετικά προσβλητικό για τη Δικαιοσύνη και τους ανώτατους δικαστές» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση τηρεί απολύτως το Σύνταγμα και τους νόμους αναφορικά με τον ορισμό των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου ήταν «μία δέσμευσή μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία και το κάναμε». Τόνισε δε ότι το 2019, τα αντίμετρα στην περικοπή των συντάξεων που δεν έγινε, υλοποιούνται κανονικά και αφορούν, κυρίως, το κοινωνικό κράτος, όπως, για παράδειγμα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νέες θέσεις εργασίας, σχολικά γεύματα, επίδομα στέγασης και οικογενειακά επιδόματα. «Ορισμένα, μάλιστα, εφαρμόζονται ήδη από το 2018. Όλα αυτά υλοποιούνται, χωρίς την περικοπή των συντάξεων», επανέλαβε η υπουργός Εργασίας. Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα του 2020, είπε ότι κάποια από αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται. «Μεταξύ αυτών των αντιμέτρων ήταν η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το αντίμετρο για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, το οποίο είναι στις βασικές εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο για το 2020 και θα υλοποιηθεί, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση. Το σύνολο των αντιμέτρων για το 2020 υλοποιείται ήδη ή θα υλοποιηθεί το 2020 κανονικά, χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Παράλληλα, διαπίστωσε ότι ορισμένοι ακραίοι, συντηρητικοί κύκλοι από την Ευρώπη, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης που αποτυπώνεται στον πολιτικό χάρτη, επαναφέρουν ζητήματα «με τρόπο που ουδέποτε τα είχαν θέσει ακόμη και εντός σκληρού μνημονίου στην παρούσα κυβέρνηση». «Δηλαδή, από το 2015 που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι θεσμοί ουδέποτε έθεσαν ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Το θέμα αυτό υπήρχε στα χαρτιά της προηγούμενης κυβέρνησης ως εκκρεμότητα της πέμπτης αξιολόγησης, με το που εκλέχθηκε, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το αίτημα αποσύρθηκε εντελώς, γιατί γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Σήμερα, που έχουμε κλείσει οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και έχουμε επαναφέρει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, έρχονται ορισμένοι κύκλοι από την Ευρώπη και ξαναθέτουν ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στο δημόσιο» παρατήρησε η κ. Αχτσιόγλου.
Όπως ανέφερε, επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η αδήλωτη εργασία ανέρχεται πλέον στο 9% από το 20% που την παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους και επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι υπάρχει πολυετές πλάνο της κυβέρνησης και κεντρικό και επιμέρους ανά τομέα αναφορικά με το πόσες προσλήψεις θα πρέπει να γίνουν σε κάθε τομέα μέσα στα επόμενα χρόνια. «Ήδη, έχουν γίνει κάποιες προσλήψεις, κυρίως στην Υγεία, όπου υπήρχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ υλοποιούμε εντός του 2019 προσλήψεις και στην παιδεία, ιδίως στην ειδική αγωγή» τόνισε η υπουργός Εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ