Δυσοίωνες προβλέψεις για τη χειρότερη ενεργειακή κρίση (video)
Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης το επόμενο διάστημα, καθώς συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Δύσης – Ρωσίας και ενώ ένα μεγάλο ερώτημα πλανάται: θα ανοίξει πάλι ο Nord Strean 1 που έκλεισε για συντήρηση;
Πέρα απ’ τις σημερινές προειδοποιήσεις της Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., τόσο ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) όσο και μια νέα έκθεση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) προειδοποίησαν για μια περαιτέρω παγκόσμια έλλειψη στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ είπε σε παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ ότι «ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση ως προς το βάθος και την πολυπλοκότητά της». Ο Μπιρόλ προειδοποίησε: «Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα… αυτό επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο».
Ο ίδιος εξήγησε ότι το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα καταρρέει και πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της γεωπολιτικής, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Και ως αποτέλεσμα, βλέπουμε ότι ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα περνάει κρίση. Οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και της ηλεκτρικής ενέργειας, όλα ανεβαίνουν. Γιατί; Πολύ απλό. Η Ρωσία, η χώρα που εισέβαλε στην Ουκρανία, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Ο Μπιρόλ είπε επίσης ότι ο χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι «πολύ, πολύ δύσκολος». «Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση όσον αφορά το βάθος και την πολυπλοκότητά της», είπε. «Είναι συνυφασμένη με πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γεωπολιτικής και πιστεύω ότι μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα. Αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία» επέμεινε.
Εκτός από την προειδοποίηση του Μπιρόλ, η πρώτη έκθεση προοπτικών του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου για το 2023 δεν υποδηλώνει ανακούφιση και η παραγωγή αργού θα πρέπει να αυξηθεί, παρόλο που πολλά από τα 15 μέλη του αντλούν ήδη με ή σχεδόν πλήρη δυναμικότητα. Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί τις προμήθειες κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια / ημέρα το επόμενο έτος.
Οι προοπτικές για το 2023 υποδεικνύουν ότι η πίεση στην προσφορά θα συνεχιστεί και η αύξηση της παραγωγής είναι άκρως απαραίτητη.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell Plc Ben van Beurden προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «ολοένα πιο σφιχτή αγορά» και μια «ταραχώδη περίοδο» επειδή ο ΟΠΕΚ έχει λιγότερη πλεονάζουσα χωρητικότητα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, υποστηρίζει το αντίθετο.
Ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αργότερα μέσα στην εβδομάδα, προτρέποντας τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να ανοίξουν τις στρόφιγγες.
Σύμφωνα με την RBC Capital Markets, ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να πείσει το Ριάντ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αυξήσουν την παραγωγή αργού, κάτι που θα μπορούσε να ανακοινωθεί μόλις στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 3 Αυγούστου.
Αλλά ακόμα κι αν ο Μπάιντεν παροτρύνει τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή αργού, η αύξηση της παραγωγής διυλισμένων προϊόντων θα είναι πρόκληση.
Σύσταση Ε.Ε. για εξοικονόμηση ενέργειας ενόψει χειμώνα
Μιλώντας στο Bloomberg TV για την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για αυτόν τον χειμώνα, η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον επισήμανε ότι μια πλήρης διακοπή ροής ρωσικού αερίου θα δυσκόλευε το 80% της αποθήκευσης αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας από τη βιομηχανία τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με τη Σίμσον.
Μια πλήρης διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα καθιστούσε «δύσκολο» για το ευρωπαϊκό μπλοκ να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο όριο του 80% που απαιτείται μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε η Σίμσον σήμερα στο Bloomberg . Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να ψύχουν τα κτίρια όσο τα προηγούμενα χρόνια τους επόμενους μήνες, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια ενόψει του χειμώνα, είπε.
«Εάν υπάρξει πλήρης διαταραχή, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην εξοικονόμηση», είπε η Επίτροπος. «Η προληπτική εξοικονόμηση — όχι μόνο η βιομηχανία, αλλά και τα νοικοκυριά μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους — σημαίνει ότι στα μέσα του χειμώνα μπορεί να αποφύγουμε μια κατάσταση όπου θα χρειαστεί να υπάρξει περιορισμός ορισμένων βιομηχανικών τομέων» προειδοποίησε.
Σχέδια εν μέσω ανασφάλειας
Μπροστά στο ενδεχόμενο να στερέψει η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο όλες οι χώρες της Ε.Ε. απεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας που θα κριθούν στην πράξη αν θα στεφθούν με επιτυχία ή όχι.
Χθες, ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι παραδέχτηκε ότι το σενάριο αυτό δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση. «Προετοιμαζόμαστε. Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι.
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση του Βερολίνου, καθώς η γερμανική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είναι η μεγαλύτερη εντός Ε.Ε., ενώ η κυβέρνηση ήδη έχει βάλει σε κίνηση σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ακόμη χειρότερη κρίση. Αυτά τα μέτρα ποικίλουν από κρατική βοήθεια σε μεγάλες εταιρείες ενέργειες, έως επιβολή περιορισμών στην κατανάλωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, βάζει στον «πάγο» τις όποιες πράσινες ενέργειες και σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.
Στο μεταξύ, σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ τάχθηκε, με συνέντευξή του, ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης της εταιρείας Gazprom να επεκταθεί η πρακτική της πώλησης στο εθνικό νόμισμα, το ρούβλι, και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πέραν του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της Gazprom, ο κ. Σιλουάνοφ είπε στην εφημερίδα Βέντομαστι ότι «την υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο».
Η ανασφάλεια στον ενεργειακό τομέα έχει προκαλέσει αναταράξεις και στο νομισματικό σύστημα. Σήμερα, όπως και χθες κινούνταν κοντά στο 1, η ισοτιμία δολαρίου / ευρώ κινείται στο 1,005.