Δρομολογείται η απολιγνιτοποίηση – Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

Δημοσιεύτηκε στις 16/01/2020 23:09

Δρομολογείται η απολιγνιτοποίηση – Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

Με ένα από τα μεγαλά στοιχήματα της κυβέρνησης να είναι η απολιγνιτοποίηση συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή, με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας Επιτρόπου για «Θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων», Ελίζας Φερέιρα και υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η Κυβερνητική Επιτροπή, για την εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Την ίδια στιγμή ο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς μιλά για επενδύσεις συνολικού ύψους 3,7-4,4 δισ. ευρώ με κοινοτική υποστήριξη (ενισχύσεις, δάνεια και εγγυήσεις) στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σε εφαρμογή του σχεδίου «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών που έχουν υψηλή εξάρτηση από τον λιγνίτη.

Συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής

Με την κλιματική αλλαγή να απειλεί πλέον ευθέως τον πλανήτη η Κομισιόν καταρτίζει επενδυτικό σχέδιο μαμούθ για «δίκαιη» ενεργειακή μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Τα σχέδια της Κομισιόν για το θέμα θα παρουσιάσει στη συνδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής η Ευρωπαία Επίτροπος για «Θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων», Ελίζα Φερέιρα.

Εκτός από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κυβερνητική Επιτροπή θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Θωμάς: Επενδύσεις έως 4,4 δισ. ευρώ στις λιγνιτικές περιοχές

Επενδύσεις συνολικού ύψους 3,7-4,4 δισ. ευρώ με κοινοτική υποστήριξη (ενισχύσεις, δάνεια και εγγυήσεις) αναμένονται στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σε εφαρμογή του σχεδίου «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών που έχουν υψηλή εξάρτηση από τον λιγνίτη.

«Αν κάνουμε τους υπολογισμούς για τα χρήματα που παίρνει η Ελλάδα ανά θέση εργασίας στα ορυχεία, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη με ποσό που αντιστοιχεί σε 73.400 ευρώ ανά εργαζόμενο. Είναι ένα πολύ καλό πακέτο αν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και έχουμε ολοκληρωμένα projects προς χρηματοδότηση», ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, σε συνέντευξη στον ρ/σ «Αθήνα 9,84».

«Θα πρέπει, πρόσθεσε, η Ελλάδα να καταθέσει ένα Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης, αυτό που μέχρι τώρα ονομάζαμε masterplan για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Θα έχουμε αυτό το σχέδιο έτοιμο έως το καλοκαίρι και κεντρικός του άξονας θα είναι η δημιουργία νέων πόλων ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας για τις περιοχές αυτές.»

» Να φύγουμε από την οικονομική εξάρτηση από τον λιγνίτη και να ανοιχτούμε σε νέους τομείς. Η αναπτυξιακή παράμετρος του σχεδίου θα «ξεδιπλωθεί» σε διάφορους πυλώνες, καλύπτοντας τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην επανεκπαίδευση των ανθρώπων κλπ, στην ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών».

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook