Δώρο Χριστουγέννων – Εργοδότες το ζητούν πίσω καταγγέλλουν εργαζόμενοι
Το Δώρο Χριστουγέννων περιμένουν κάθε χρόνο σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι για να καλύψουν έξοδα που δεν καταφέρνουν να το κάνουν μόνο με τον μισθό τους. Πόσοι, για παράδειγμα, δεν περιμέναμε το Δώρο για να πληρώσουμε τα Τέλη Κυκλοφορίας ή δεν το αξιοποιήσαμε για να πάρουμε κάποιο δώρο σε παιδιά εν όψει των Χριστουγέννων;
Όμως, όπως αυτές οι επιλογές γίνονται κάθε χρόνο, «παράδοση» έχει καταντήσει και η ασυδοσία που δείχνουν ορισμένοι εργοδότες. Οι συγκεκριμένοι, αν και γνωρίζουν φυσικά ότι βάσει νόμου ο εργοδότης διώκεται αν δεν δώσει τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιλέγουν να εκβιάζουν τους εργαζόμενούς τους για να τους επιστρέψουν τα ποσά που τους βάζουν στην τράπεζα.
Τέτοια Χριστουγεννιάτικη διάθεση… Να τονίσουμε, επίσης, ότι κάτι τέτοιο είχε συμβεί και με την ειδική αποζημίωση λόγω αναστολής σύμβασης, με αφεντικά να ζητούν μέρος των χρημάτων από τους εργαζόμενους προκειμένου να «σωθεί» η επιχείρηση. Και εκεί περίσσεψε η εργοδοτική αυθαιρεσία. Για να επιστρέψουμε στο Δώρο των Χριστουγέννων, πολλά είναι τα περιστατικά και φέτος.
- Διαβάστε επίσης: Δώρο Χριστουγέννων – Δείτε αν το δικαιούστε και πώς υπολογίζεται
«Πιάστηκε στα πράσα» επιχειρηματίας στη Δράμα
Ένα από αυτά τα περιστατικά που έγιναν γνωστά συνέβη στη Δράμα. Εργαζόμενοι σε επιχείρηση εστίασης, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Δράμας, ενημέρωσαν την Ασφάλεια ότι η ιδιοκτήτρια της εταιρείας για την οποία εργάζονταν αφού τους κατέβαλε το δώρο μέσω τράπεζας, ώστε να φαίνεται νόμιμη, ζήτησε να γίνει ανάληψη και να επιστραφούν στα χέρια της τα χρήματα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αστυνομίας, τα χρήματα προσημειώθηκαν και όταν παραδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια, τότε εκείνη και ο υπεύθυνος του καταστήματος συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, έξω από το τραπεζικό υποκατάστημα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΓΣΕΕ, στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους εργαζόμενους, έχει θέσει στη διάθεσή τους το Κέντρο Ενημέρωσης Εργαζομένων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ), στο οποίο μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους ώστε να αποτραπούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις.
«Οι περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους και τα συνδικάτα επιβάλλεται και μπορούν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα», σημειώνει η ΓΣΕΕ.
Αποκαλυπτική μαρτυρία
Το OPEN μίλησε με εργαζόμενο στη Δράμα που είχε το θάρρος να καταγγείλει τον εκβιασμό, με αποτέλεσμα η εργοδότρια να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω την ώρα που έπαιρνε τα χρήματα μπροστά στο ΑΤΜ της τράπεζας.
Όπως κατήγγειλε ο Βασίλης, ο ίδιος απολύθηκε πριν δύο εβδομάδες και ζητώντας τη νόμιμη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων βρέθηκε αντιμέτωπος με ακραία περίπτωση παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.
«Δούλευα σε μια επιχείρηση καφέ – μπαρ απ’ όπου με απέλυσαν πριν δυο εβδομάδες περίπου. Στη συνέχεια ζήτησα αυτά που δικαιούμαι το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας. Ο εργοδότης μου ζήτησε να μου βάλουν το δώρο στην τράπεζα και έπειτα να το βγάλω και να τους το δώσω πίσω στα χέρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όταν ο Βασίλης αρνήθηκε να δεχτεί τον «διακανονισμό», άρχισαν οι απειλές. «Είναι πολύ μικρή η πόλη και να ξέρεις ο καθένας τραβάει τον δρόμο του και τα πάντα μπορούν να συμβούν», είπε ο εργαζόμενος.
Τουλάχιστον 175 αντίστοιχες περιπτώσεις
Με βάση ό, τι έχει γίνει γνωστό, η ΓΣΕΕ έχει καταγράψει σε λίγες ώρες πάνω από 175 περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Δεκάδες εργοδότες δεν το πλήρωσαν, ως όφειλαν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ άλλοι ακολούθησαν την τακτική της εργοδότριας που αναφέραμε παραπάνω.
Οι καταγγελίες αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης, καφετέριες, κομμωτήρια, εμπορικά, φούρνους, ανθοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων και ζαχαροπλαστεία, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως εταιρείες καθαρισμού και σεκιούριτι, call center κ.ά.
«Για άλλη μια χρονιά η εργοδοτική αυθαιρεσία χτυπάει κόκκινο», αναφέρει ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος από τη ΓΣΣΕ, επισημαίνοντας ότι «εργοδότες είτε δεν εξοφλούν καθόλου το Δώρο Χριστουγέννων, είτε απαιτούν από τους εργαζόμενους να το επιστρέψουν στο μαύρο ταμείο της επιχείρησης».
«Ο καθένας φοβάται και δεν το συνεχίζει αλλά είπα ότι αν κάποιος δεν κάνει την αρχή τότε όλοι θα μένουμε πίσω», είναι το μήνυμα του εργαζόμενου που δικαιώθηκε για την εργατική διεκδίκησή του.
Τι προβλέπει ο νόμος
Οι εργοδότες όφειλαν να καταβάλουν το Δώρο Χριστουγέννων έως τις 21 Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή ή στο πρόγραμμα Συνεργασία από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο πήραν μερίδιο του δώρου από το κράτος την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου. Όσοι λίγοι είναι σε αναστολή τον Δεκέμβριο θα πάρουν το τελευταίο τμήμα του Δώρου εντός του Ιανουαρίου.