Δημητριακά: Πώς θα κυμανθεί η παγκόσμια παραγωγή – Νέες εκτιμήσεις
Μειωμένο κατά 1,2% αναμένεται να είναι το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών την περίοδο 2021/22 (Ιούλιος – Ιούνιος) συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη νέα έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση που δημοσίευσε ο FAO.
Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, σχετίζεται με τον αραβόσιτο και άλλους χονδροειδείς σπόρους, ενώ ο όγκος του εμπορίου για το ρύζι προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,8% και του σιταριού κατά 1%.
Με σχεδόν όλες τις καλλιέργειες να συγκομίζονται για τον κύκλο 2020/21, ο FAO προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέρθει σε 2.799 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 0,8% σε σχέση με την παραγωγή 2019/20.
Η παγκόσμια χρήση σιτηρών για την περίοδο 2021/22 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,9% από το προηγούμενο έτος φτάνοντας τους 2.785 εκατ. τόνους.
Η νέα εκτίμηση του FAO για τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο των σεζόν το 2022 ανέρχεται πλέον σε 856 εκατομμύρια τόνους, 2,8% πάνω από τα επίπεδα ανοίγματος, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αποθεμάτων αραβοσίτου, εν μέρει λόγω της αναστολής των εξαγωγών από την Ουκρανία.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις του FAO αναμένεται ότι η παγκόσμια παραγωγή σιταριού θα αυξηθεί το 2022, στους 782 εκατ. τόνους. Αυτή η πρόβλεψη ενσωματώνει μια αναμενόμενη μείωση 20% στην περιοχή συγκομιδής στην Ουκρανία καθώς και μείωση της παραγωγής στο Μαρόκο λόγω της ξηρασίας.
Όσον αφορά τους χονδροειδείς σπόρους, φαίνεται ότι η Βραζιλία θα φτάσει σε ρεκόρ στην καλλιέργεια καλαμποκιού, η οποία αναμένεται να φτάσει τους 116 εκατ. τόνους το 2022, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να μειώσουν την παραγωγή αραβοσίτου στην Αργεντινή και τη Νότια Αφρική. Οι αρχικές έρευνες φύτευσης δείχνουν ότι η έκταση αραβοσίτου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να μειωθεί κατά 4%, εν μέσω ανησυχιών για το υψηλό κόστος των λιπασμάτων και άλλων εισροών.
in.gr