Ολες οι απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Είκοσι πέντε ευρώ την ώρα θα κοστίζει η υπηρεσία των εξειδικευμένων διαμεσολαβητών (δικηγόρων) που θα επιλύουν τις κτηματολογικές διαφορές. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν αναλυτικά με τη μορφή 30 ερωτήσεων – απαντήσεων όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κινηθούν με ασφάλεια στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με το Κτηματολόγιο και να διευθετήσουν τις διαφορές τους.
1.Τι θα ισχύει για τα ακίνητα µε εκκρεµότητες;
Για αυτού του είδους τα ακίνητα προβλέπεται μια νέα φόρμουλα συναλλαγών. Οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις θα καταγράφονται (προκειμένου κάποια στιγμή να εξεταστούν) και η διαδικασία της κτηματογράφησης θα γίνεται κανονικά.
2.Τι σηµαίνει αυτό στην πράξη;
Σημαίνει πως οι αγοραστές θα έχουν πλήρη εικόνα αφού πλέον στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα (αιτήσεις και αντίθετες απόψεις).
3.Και θα µπορούν να γίνονται οι συναλλαγές κανονικά;
Ναι, αφού θα είναι απόφαση των αγοραστών αν θα προχωρήσουν ή όχι στις αγοραπωλησίες. Και βεβαίως να διαπραγματευτούν την τιμή πώλησης του ακινήτου.
4.Τι επιδιώκεται µε αυτόν τον τρόπο;
Επιδιώκεται η επιτάχυνση – κατά τουλάχιστον δύο χρόνια – της έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμη δεν λειτουργεί, ενώ η κτηματογράφηση θα ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης.
5.Και µέχρι τώρα τι γινόταν;
Για να ξεκινήσει η λειτουργία ενός Κτηματολογικού Γραφείου, έπρεπε να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια κτηματογράφησης (υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας, έλεγχος, ανάρτηση, εξέταση αιτήσεων διόρθωσης ή ενστάσεων, αναμόρφωση πινάκων ύστερα από εκδίκαση). Διάρκεια; Τουλάχιστον τέσσερα έτη.
6.Και µε τις αιτήσεις τι θα γίνεται;
Ολες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται κανονικά.
7.Με το νέο σκηνικό που διαµορφώνεται από εδώ και πέρα αναµορφώνεται η διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλµάτων µε την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη». Με απλά λόγια τι σηµαίνει αυτό;
Σημαίνει πως εάν το Δημόσιο δεν διαφωνήσει σε 60 μέρες, θα θεωρείται πως συναινεί στη δήλωση ενός ακινήτου που φαινόταν «αγνώστου ιδιοκτήτη».
8.Ενα παράδειγµα;
Εάν ένας ιδιώτης έχει μια έκταση, τμήμα της οποίας (ή ολόκληρη) διεκδικεί το Δημόσιο, τότε το Δασαρχείο, για παράδειγμα, έχει περιθώριο δυο μηνών να αντιδράσει. Αν δεν το κάνει, τότε η αίτηση του ιδιώτη θα γίνεται δεκτή.
9.Τι γίνεται µε πρόστιµα στο Κτηµατολόγιο;
Παγώνουν έως το τέλος του 2022.
10.Τι σηµαίνει αυτό;
Σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δήλωσαν ακόμη τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο έχουν στη διάθεσή τους 17 μήνες για να το κάνουν.
11.Τελικά αυτά τα πρόστιµα θα καταβληθούν;
Τυπικά ναι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζεται – και – το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν αλλά να μπουν άλλου είδους περιορισμοί.
12.Δηλαδή;
Να μην μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση αν το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και να μην εκδίδεται οικοδομική άδεια.
13.Τι άλλη παράταση δίνεται;
Δίνεται παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ώστε οι ιδιοκτήτες να ελέγξουν και να διορθώσουν τις πρώτες εγγραφές των ακινήτων τους στις περιοχές που λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία.
14.Γιατί;
Επειδή σε περίπου πέντε μήνες, την 31η Δεκεμβρίου 2021, όλα τα ακίνητα που έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
15.Θα είναι η τελευταία παράταση;
Ετσι λένε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
16.Ποιες είναι οι περιοχές στην Αττική όπου δίνεται ένας επιπλέον χρόνος παράταση για τη διόρθωση ανακριβών πρώτων εγγραφών;
Αγ. Παρασκευή, Αγ. Δημήτριος, Αγ. Ιωάννης Ρέντη, Μαρούσι, Αμπελάκια Σαλαμίνας, Αρτέμιδα, Βύρωνας, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Δραπετσώνα, Ζωγράφου, Κορυδαλλός, Μελίσσια, Ν. Σμύρνη, Ν. Ψυχικό, Νίκαια, Παιανία, Πέραμα, Σαλαμίνα, Σπάτα, Φιλοθέη, Χολαργός.
17.Σήµερα πόσα ακίνητα έχουν περιέλθει στο Δηµόσιο και δεν µπορούν να τα διεκδικήσουν οι ιδιοκτήτες τους;
Ανέρχονται σε 14.484 και βρίσκονται σε 36 περιοχές σε όλη τη χώρα στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018.
18.Τι µπορούν να κάνουν εδώ οι ιδιοκτήτες;
Μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά μόνο χρηματική εγγύηση (επικαλούμενοι ζημία από αδικοπραξία). Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης εκ μέρους του κράτους, μπορούν να διεκδικήσουν αυτούσια την απόδοση του ακινήτου (εν είδει αποζημίωσης).
19.Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση που διαταχθεί από το δικαστήριο η αυτούσια απόδοση του ακινήτου;
Οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται σε συμβολαιογράφο για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και στη συνέχεια το ακίνητο εγγράφεται στο Κτηματολόγιο ως μεταγενέστερη μεταγραφή – και όχι ως διόρθωση της αρχικής εγγραφής.
20.Πότε ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»;
Εκτός από τις 36 περιοχές όπου οριστικοποιήθηκαν οι εγγραφές το 2018, στην υπόλοιπη χώρα ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» για τις περιοχές των παλαιών προγραμμάτων αν δεν έχει δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και για τα νέα προγράμματα (από το 2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί σε οκτώ χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου.
21.Εάν ένας ιδιοκτήτης έχει µια διαφορά µε το Κτηµατολόγιο, τι επιλογές έχει στη διάθεσή του προκειµένου να την επιλύσει όσο γίνεται πιο γρήγορα;
Ιδιώτες διαμεσολαβητές (δικηγόροι) θα μπορούν – εφόσον συμφωνούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων – να διορθώσουν λάθη στις κτηματολογικές εγγραφές. Μέχρι σήμερα έπρεπε πρώτα να τελεδικήσουν οι υποθέσεις στον Αρειο Πάγο.
22.Ποιο είναι το κόστος;
Το κόστος είναι 25 ευρώ η ώρα.
23.Αν παρ’ όλα αυτά δεν βγάζει άκρη;
Τότε είναι μονόδρομος η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και σε 2ο βαθμό ορίζεται ο Κτηματολογικός Εφέτης.
24.Τι γίνεται στην περίπτωση που ένας προϊστάµενος Κτηµατολογικού Γραφείου δεν καταχωρίζει µια απόφαση;
Υπάρχει η δυνατότητα ο ιδιώτης να προσφύγει (μέσα στο Κτηματολόγιο) σε επιτροπή που θα συστήνεται γι’ αυτόν τον λόγο.
25.Η µεταβίβαση ενός ακινήτου απαιτεί σήµερα 17 δικαιολογητικά (!). Τι αλλάζει;
Εισάγεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, μέσω του οποίου η διαδικασία της μεταβίβασης θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στον συμβολαιογράφο, ψηφιοποιώντας όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.
26.Σε ποιες περιοχές «τρέχει» αυτή τη στιγµή η συλλογή δηλώσεων;
Η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε στις Κυκλάδες και στο Ρέθυμνο και θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια μέρος του Ηρακλείου και των Χανίων και απομένουν Κέρκυρα και Θεσπρωτία μέσα στο 2022.
27.Σε ποιες περιοχές βρισκόµαστε στη φάση της ανάρτησης;
Σε Αχαΐα, Λαμία, Λειβαδιά, Μαγνησία (Ιωλκός), Αγρίνιο, Κόρινθο και Λουτράκι – Αγίους Θεοδώρους. Η ανάρτηση θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο.
28.Και η προανάρτηση;
Αυτή τη στιγμή η προανάρτηση βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχές των ΠΕ Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Καρπάθου, Καστοριάς, Φλώρινας και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Αυγούστου 2021.
29.Τι ισχύει για όσους δεν προλάβουν;
Μέχρι τη λήξη της κτηματογράφησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμπληρωματικών στοιχείων και να προσκομίσουν πρόσθετα δικαιολογητικά (π.χ. συμβόλαια, πιστοποιητικά μεταγραφής) σε περίπτωση που έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους άλλα υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.
30.Υπάρχουν κι άλλες απορίες
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπαίνετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gov.gr.