ΔΕΗ – Mytilineos: Έκλεισε η συμφωνία για τη σύμβαση ρεύματος στο Αλουμίνιον της Ελλάδας
Τη συμφωνία της Mytilineos με τη ΔΕΗ για τη νέα και τελευταία σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδας ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της τακτικής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος χαρακτήρισε ικανοποιητική τη συμφωνία και για τα δύο μέρη, σημείωσε ότι θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023 και υπογράμμισε πως θα είναι η τελευταία στα 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Αγ Νικόλαο Βοιωτίας.
«Αποδεσμευόμαστε από τη ΔΕΗ, κάτι που φοβόμασταν για χρόνια να κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά για να αναγγείλει πως μετά το 2023 το εργοστάσιο θα καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου 826 MW όσο και από διμερείς συμβάσεις με τα φωτοβολταϊκά. «Θα πρασινίσουμε το Αλουμίνιο και θα έχουμε και φθηνότερη ενέργεια», είπε ο ισχυρός άνδρας της Mytilineos.
Όπως είπε μάλιστα η νέα μονάδα που θα είναι έτοιμη προς λειτουργία στο τέλος του χρόνου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και θα συνδεθεί με καλώδιο.
Ο ίδιος εξήρε τη στάση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση λέγοντας πως τον διακρίνει ο ρεαλισμός και αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της βιομηχανίας.
Συμφωνία με Glencore
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε επίσης γνωστό την επίτευξη νέας συμφωνίας, δεκαετούς διάρκειας με τον μεταλλουργικό κολοσσό της Glencore. Όπως είπε πρόκειται για μία συμφωνία προμήθειας αξίας 1,5 δισ. δολ βάσει της οποίας το Αλουμίνιο της Ελλάδας θα προμηθεύει με εξασφαλισμένες για τέσσερα χρόνια τιμές αλουμίνα και αλουμίνιο.
Το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης έκανε επίσης γνωστό ότι η Mytilineos εκτελεί για το 2021 το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος επίσης ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων φωτοβολταϊκών από τα 1,48 GW που απέκτησε από την Egnatia Group. Πρόκειται για 140 MW από το πρώτο πακέτο των 572 MW.
Διπλασιασμός μεγεθών
Ο κ. Μυτιληναίος εξάλλου, εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια και ιδίως μετά το 2022 θα είναι έτη διπλασιασμού των μεγεθών της εισηγμένης.
Όπως είπε, το 2022 θα διπλασιαστεί η κερδοφορία της εταιρίας, ενώ για το 2021 θα είναι μία αρκετά καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2020.
Πηγή ΟΤ