CNBC για ελληνική οικονομία: Οι πολίτες φοβούνται μια νέα ύφεση

Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2022 14:52

CNBC για ελληνική οικονομία: Οι πολίτες φοβούνται μια νέα ύφεση

Σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου η Ελλάδα γιόρτασε το τέλος του περίπλοκου προγράμματος διάσωσης, οι πολίτες της ανησυχούν πάλι όλο και περισσότερο για την προοπτική των οικονομικών τους. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν κρούουν ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα.

Αυτό γράφει το αμερικανικό δίκτυο CNBC σε ρεπορτάζ του επισημαίνοντας ότι η «σκοτεινιασμένη» διάθεση των πολιτών οφείλεται το γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, βρίσκεται αντιμέτωπη με την άνοδο του κόστους τροφίμων και καυσίμων, μια τάση που έχει επιδεινωθεί από την πολύμηνη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα είναι πιο ασφαλής αλλά όχι ασφαλής», είπε στο CNBC ο Μιχάλης Γαλενιανός, κάτοικος Αθήνας, όταν ρωτήθηκε για την προοπτική ύφεσης. «Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι πιο σταθερή τώρα από ό,τι ήταν παλιά. Θεωρώ και ελπίζω ότι οι οικονομικά σκοτεινές μέρες του παρελθόντος δεν θα επιστρέψουν», πρόσθεσε.

Τα τρία προγράμματα διάσωσης

Ο συντάκτης του ρεπορτάζ δίνει το περίγραμμα της διαδρομής της χώρας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων ως εξής: «Η Ελλάδα πέρασε από τρία διαδοχικά προγράμματα διάσωσης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα οποία, υπό αμφισβητήσεις, εξαρτήθηκαν από μια σειρά μεταρρυθμίσεων και χρόνια μέτρων λιτότητας. Στη συνέχεια, η ελληνική οικονομία επεκτάθηκε κατά 1,6% το 2018 και 1,9% το 2019».

Σημειώνει ακόμη πως σήμερα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, το 2020 και το 2021 αντιμετώπισε προκλήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τώρα αντιμετωπίζει νέες οικονομικές πιέσεις με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Μια Ελληνίδα από την Αθήνα γύρω στα τριάντα, που δεν ήθελε να κατονομαστεί λόγω της δουλειάς της, αναφέρει ο συντάκτης, είπε στο CNBC ότι ξοδεύει πιο προσεκτικά τα χρήματά της.

«Ειδικά στο αέριο για το αυτοκίνητό μου και στο ρεύμα. Ενώ κανονικά θα ξεχνούσα πόση ώρα είναι αναμμένος ο θερμοσίφωνας, τώρα έχω γίνει αυστηρή με τον εαυτό μου», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πρόσθεσε πως «έχουμε περάσει ήδη μια δεκαετία πολύ περιορισμένοι οικονομικά και νομίζω ότι είναι καταστροφικό να ξαναπεράσουμε αυτή τη διαδικασία… Φοβάμαι κυρίως για τον μισθό μου και για το ενδεχόμενο να γίνουν ξανά περικοπές. Ταυτόχρονα, τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά ενώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν ήταν, και έχει γίνει πολύ δύσκολο να συντηρήσω τον εαυτό μου», πρόσθεσε.

Τα κόστη πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου και το κόστος της βενζίνης είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Ιουνίου, αναφέρει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ανώτατο όριο τιμών στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους καταναλωτές και τη βιομηχανία να αντιμετωπίσουν το δυσθεώρητο κόστος.

«Ανησυχώ για την ευημερία της οικογένειάς μου, θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα», είπε στο CNBC ο Βασίλης Βασίλειος, ο οποίος έφυγε από την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο για να εργαστεί στην Ισλανδία.

Ισχυρές τράπεζες – Ταμείο Ανάκαμψης

«Ωστόσο, οι αναλυτές δεν κρούουν ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα», γράφει ο συντάκτης του αμερικανικού δικτύου.

Επ’ αυτού αναφέρει ότι ο Jonas Floriani, αναλυτής στον όμιλο AXIA Ventures, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει υψηλό επίπεδο αποταμίευσης που θα είναι χρήσιμο εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και η Αθήνα λαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι των ευρωπαϊκών κεφαλαίων ανάκαμψης, που θα βοηθήσουν στις δημόσιες επενδύσεις, ενώ ακόμη περισσότερα μέτρα ανακούφισης θα ακολουθήσουν.

Προεκλογικές παροχές

«Καθώς η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα φιλικά προς τους ψηφοφόρους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της κρίσης κόστους ζωής», αναφέρει ο Wolfango Piccoli, της εταιρείας συμβούλων Teneo, γράφει το CNBC.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσει το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών με έως 600 ευρώ, το Fuel Pass 2, καθώς και την υπό συζήτηση νέα επιταγή ακρίβειας.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook