Click away : Μουδιασμένοι οι έμποροι ενόψει της εφαρμογής του νέου μέτρου

Δημοσιεύτηκε στις 12/12/2020 16:05

Click away : Μουδιασμένοι οι έμποροι ενόψει της εφαρμογής του νέου μέτρου

Μόνο με clickaway θα λειτουργήσουν από την Κυριακή τα καταστήματα στο λιανεμπόριο, μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου καθώς υπήρξε μερική άρση του lockdown.

Τα φυσικά καταστήματα θα παραμείνουν επί της ουσίας κλειστά και η μόνη δυνατότητα που θα έχουν οι καταναλωτές θα είναι μέσω της υπηρεσίας click away και μάλιστα εκτός του καταστήματος.

Την ίδια στιγμή, φαντάζει δύσκολο πως το click away θα βοηθήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας που εξακολουθούν να μην έχουν ψηφιακό κανάλι πωλήσεων.

H υπηρεσία click away θα επιτρέπεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δρόμο, άρα όχι σε κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια, και θα πρέπει να έχουν, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τα ελεγκτικά συνεργεία, αναλυτική λίστα με τις προγραμματισμένες παραδόσεις της ημέρας.

Ανησυχία εμπόρων για το click away

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή. Δεν έχουν ούτε ιστοσελίδα για να δουν οι πελάτες τα εμπορεύματά τους, ούτε χώρους για να λειτουργήσει το click away.

Κανείς πελάτης δεν θα πληρώνει αν δεν βλέπει τι αγοράζει, λένε παράγοντες της αγοράς.

Στον αντίποδα βέβαια για ένα άλλο κομμάτι της αγοράς, αυτό το οποίο επένδυσε στο αποκαλούμενο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων τα πράγματα δείχνουν καλύτερα. Μπορεί οι πωλήσεις και πάλι σε σχέση με πέρυσι να είναι μείον, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν την… ημιλειτουργία της αγοράς μέσω του click away για κάτι καλύτερο.

Διαβάστε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το click away εν μέσω lockdown

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως με το ηλεκτρονικό εμπόριο και το click away θα διασωθεί περίπου το 20% του εορταστικού τζίρου και από αυτό τη μερίδα του λέοντος θα την πάρουν τα μεγάλα καταστήματα που διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές.

Η ΕΣΕΕ, όπως υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρόεδρός της Γιώργος Καρανίκας εκτιμά ότι, «δημιουργείται μία άνιση αγορά δύο ταχυτήτων, η λειτουργία της οποίας είναι πασιφανές ότι δεν πληροί τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού: Από τη μία πλευρά είναι τα χιλιάδες κλειστά, επί δύο συνεχείς μήνες, κυρίως συνοικιακά μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται «στον αέρα». Στον αντίποδα βρίσκονται οι λίγοι ισχυροί του εμπορίου, που διευκολύνονται με το click away να εξυπηρετούν τους πελάτες στους οποίους δεν μπορούν να φθάσουν έγκαιρα οι εταιρίες κούριερ, καθώς ακόμη και τα υπερσύγχρονα e-shop που διαθέτουν, «έπεσαν», ακριβώς λόγω του αυξημένου όγκου παραγγελιών που δέχονται».

«Αν γεμίσει η Ερμού τέλος στο click away»

Την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στο click away, σε περίπτωση που παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Εάν γίνει συνωστισμός με την παράδοση εκτός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την παράδοση εκτός» ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Δεν υποκρίνομαι ότι η παράδοση εκτός θα αντικαταστήσει το τζίρο των εορτών».

«Η ‘’παράδοση εκτός’’ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κανονική λιανική πώληση, δεν υποκρινόμαστε κάτι τέτοιο, και γι’ αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις με παράδοση εκτός θα εξακολουθούν να νοούνται κλειστές και θα λαμβάνουν τα προστατευτικά μέτρα της κυβερνήσεως σα να είναι κλειστές» επισήμανε.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στον ΣKAI, «ο πελάτης δε θα μπορεί να μπει στο κατάστημα. Πολλά καταστήματα έχουν e-shop και τα περισσότερα ασύρματα POS… Πολύ λίγα δεν έχουν ασύρματα, και είναι εύκολη η απόκτησή τους από τις τράπεζες. Επιτρέψαμε και την τηλεφωνική παραγγελία, και τη χρήση POS. Δεν θα επιτρέψουμε φυσική επαφή πελάτη με το κατάστημα» είπε.

«Πρέπει να έχεις πάνω σου την ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής και το email με την ώρα παραλαβής, θα δώσουμε ανοχή μια ώρα πριν και μετά» αποσαφήνισε για τις μετακινήσεις. «Εάν υπάρχει πελάτης μέσα στο κατάστημα θα επιβληθούν ποινές» διεμήνυσε εκ νέου ο υπουργός.

Με την παράδοση εκτός, θα διευκολυνθούν και οι ταχυμεταφορές που έχουν μπλοκάρει από το μεγάλο όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Προβληματίζει το click away»

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε ότι «με προβληματίζει το click away. Οι Έλληνες το πάνε στα όρια. Φοβάμαι μεγάλους συνωστισμούς με το click away και φοβάμαι ότι αυτή η λύση που σκοπός είναι να μην μπει ο κόσμος σε καταστήματα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι αν ανοίγαμε κανονικά τα μαγαζιά, και οι καταναλωτές μπορούσαν να τα επισκεφθούν με ραντεβού», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει οτιδήποτε. Έχουν πάει πολύ αργά οι μειώσεις στα κρούσματα, έχουμε ακόμα πρόβλημα στα νοσοκομεία. Με προβληματίζει ότι είναι τόσο ασταθής η ισορροπία της μείωσης των κρουσμάτων, που εύκολα μπορεί να γυρίσει ανάποδα, και να δούμε αύξηση. Όταν εφαρμόζεται ένα lockdown που είναι ουσιαστικά ένα ακραίο μέτρο μείωσης της μετάδοσης και βλέπουμε τοπικές αυξήσεις, είτε οι εξαιρέσεις που δόθηκαν ήταν πολλές, είτε ο κόσμος παραβιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους κανόνες. Ό,τι και να είναι, είναι ανησυχητικό», συνέχισε ο κ. Δερμιτζάκης.

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook