Burnout εργαζομένων και φουλ οι μηχανές για 6ημερη εργασία – Η Ελλάδα αλλάζει πίστα και παίζει με τη «φωτιά»
Στη σύγχρονη εποχή κατά την οποία οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον είναι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που παρατηρούν ψυχική και σωματική εξάντληση. Η παρατεταμένη περίοδος κόπωσης, γνωστή ως burnout, δεν συνιστά απλώς μια ψυχική κατάσταση αλλά ένα πραγματικό σύνδρομο που επηρεάζει πληθώρα εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.
Ο στρεσογόνος τρόπος ζωής και οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις έχουν ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σε όλη την Ευρώπη και παρόλο που καμία χώρα δεν έχει υιοθετήσει ευρέως την τετραήμερη εργασία, ορισμένες πειραματίζονται με ένα τέτοιο πρόγραμμα. Στην Ελλάδα το πλαίσιο του εργασιακού καθεστώτος πάει στην αντίθετη κατεύθυνση και τον Ιούλιο κάνει την επίσημη εμφάνισή της η εξαήμερη εργασία.
Μόνο το 8% των εργαζομένων απαντά πως δεν έχει βιώσει εξουθένωση από την εργασία του
Η εργασιακή εξουθένωση και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα εργαζομένων στην χώρα μας έγιναν αντικείμενο διαδικτυακής έρευνας που διεξήγαγε το kariera.gr μέσω LinkedIn.
Οι συμμετέχοντας ρωτήθηκαν για το αν έχουν βιώσει το σύνδρομο burnout και τι το προκάλεσε: To 42% απάντησε η «έλλειψη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής», 36% έλλειψη υποστήριξης, 14% την ανάθεση μεγάλων ευθυνών, ενώ μόλις 8% αναφέρει ότι δεν έχει βιώσει εξουθένωση.
Το δώρο από τον Άγιο Βασίλη και οι εργοδότες
Οι προηγούμενες απαντήσεις μας προϊδεάζουν και για τις απαντήσεις στην υποθετική ερώτηση «αν ζητούσαν ένα δώρο από τον Άγιο Βασίλη, ποιο θα ήταν». Ένας στους δύο εργαζομένους (49%) επιλέγει την ψυχική υγεία, το 35% χρήματα και το 13% εργασία.
Όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών απέναντι στο burnout και το πώς το εκλαμβάνουν μόλις το 8% των εργαζομένων απαντούν «όλο και περισσότερο», ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53%) απαντούν πως βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό.
Αν αθροιστικά υπολογίσουμε και τις απαντήσεις: «θεωρητικά ναι, πρακτικά δεν» το συντριπτικό ποσοστό (92%) των ελλήνων εργαζομένων πιστεύουν ότι οι εργοδότες δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά τι συμβαίνει με την ψυχολογία τους.
Αναζητώντας τη λύση του προβλήματος περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν την 4ήμερη εργασία τον πιο αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου ενώ 38% βρίσκει πως θα ήταν χρήσιμη η διαχείριση του φόρτου εργασίας και μόλις 10% η υποστήριξη της ψυχικής υγείας.
Οι χώρες που τόλμησαν…
Η ανησυχία για αρνητικές επιπτώσεις, πρώτα και κύρια στην ασφάλεια και στην υγεία των εργαζομένων αποτυπώνεται σε αρκετές έρευνες επομένως, οι περισσότερες ημέρες εργασίας θα έχουν ως αποτέλεσμα συσσώρευση κούρασης και χαμηλή αποδοτικότητα.
Πιλοτικές μελέτες σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Νότια Αφρική δείχνουν ότι λιγότερη εργασία μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να μειώσουν την εξάντληση, να διαχειριστούν το άγχος, να κοιμούνται περισσότερο και να ασκούνται, να περνούν επιπλέον ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους και να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και υγιείς. Οι εργοδότες βλέπουν επίσης προνόμια, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων ποσοστών κύκλου εργασιών και απουσιών. Η μελέτη στην Ισπανία βρήκε ακόμη και μείωση εκπομπών καυσαερίων λόγω λιγότερων μετακινήσεων.
Η 4ήμερη εργασία είχε ευεργετικά αποτελέσματα, όπως βελτιωμένη παραγωγικότητα, σύμφωνα με μελέτες σε χώρες που εφάρμοσαν αυτό το εργασιακό μοντέλο
Δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, έχουν πειραματιστεί με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, με συντριπτικά θετικά αποτελέσματα: Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε μια δοκιμή έξι μηνών στη Βρετανία, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, δήλωσαν ότι η 4ήμερη εργασία είχε ευεργετικά αποτελέσματα, όπως βελτιωμένη παραγωγικότητα, υψηλό ηθικό και ομαδική κουλτούρα.
Παρόλο που καμία χώρα δεν έχει υιοθετήσει ευρέως το νέο εργασιακό καθεστώς, ορισμένες πειραματίζονται με ένα τέτοιο πρόγραμμα ή έχουν πολιτικές που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να ζητούν μικρότερο ωράριο.
Η 4ήμερη εβδομάδα εργασίας έχει υιοθετηθεί ευρέως ή δοκιμάζεται στη Νότια Αφρική, το Βέλγιο την Ισλανδία και την Ιαπωνία.
Η Ελλάδα της 6ημερης εργασίας – Παραδείγματα
Στην Ελλάδα ένας εργασιακός χειμώνας, στην καρδιά του καλοκαιριού, περιμένει χιλιάδες εργαζόμενους καθώς τον Ιούλιο κάνει την επίσημη εμφάνισή της η εξαήμερη εργασία. Έξι χρόνια από το τέλος του εφιάλτη των μνημονίων η κυβέρνηση βάζει σταδιακά τέλος στο πενθήμερο κοπιάροντας το μοντέλο που έπεσε στο τραπέζι από τους δανειστές μας στο πρώτο μνημόνιο αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
Από την 01/07/2024, επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένους τους να δουλεύουν και την 6η ημέρα, με προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%. Πρόκειται για την εφαρμογή της ψηφισμένης διάταξης του νόμου Γεωργιάδη για την εξαήμερη εργασία.
→Εργαζόμενος που εργάζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή και εκτάκτως χρειάζεται να εργαστεί και το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας, το Σάββατο θα πληρωθεί με το επιπλέον 40%, χωρίς να λάβει πρόσθετη μέρα ανάπαυσης.
→Άλλος εργαζόμενος εργάζεται από Δευτέρα έως Πέμπτη και την Παρασκευή έχει νόμιμη άδεια απουσίας και το Σάββατο προγραμματισμένη εργασία. Το Σάββατο θα πληρωθεί το ημερομίσθιό του προσαυξημένο κατά 30%, χωρίς να λάβει επιπλέον μέρα ανάπαυσης.
Να σημειωθεί ότι εκτός των ιδιωτικών επιχειρήσεων, 6η μέρα μπορούν να απασχοληθούν εργαζόμενοι σε ΟΤΑ, ΔΟΥ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα που σχετίζονται με εργασίες που εξυπηρετούν το κοινό.
⇒ H απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Οι Έλληνες αναδεικνύονται πρωταθλητές στις ώρες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πρωτιά αυτή «κλειδώνει» όπως φαίνεται και για τα επόμενα χρόνια με τον ψηφισμένο νόμο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες ώρες εργασίας κάθε εβδομάδα καταγράφηκαν (2022) στην Ελλάδα (41,0 ώρες), την Πολωνία (40,4), τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (40,2 και οι δύο). Στον αντίποδα, οι λιγότερες ώρες εργασίας ανά εβδομάδα καταγράφηκαν στην Ολλανδία (33,2 ώρες), τη Γερμανία (35,3) και τη Δανία (35,4).