Βρετανία : Ρεκόρ απολύσεων στο γ’ τρίμηνο του 2020
Σε απολύσεις-ρεκόρ προχώρησαν οι Βρετανοί επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Το ποσοστό ανεργίας της χώρας εκτοξεύτηκε καθώς η αγορά εργασίας αποδυναμωνόταν μέχρι ο υπουργός οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τα μέτρα στήριξης για τον κοροναϊό.
Το κύμα απολύσεων στοίχισε τις θέσεις τους σε 314.000 Βρετανούς εργαζόμενους, σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια του τριμήνου που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός ξεπερνά κατά 181.000 τις απολύσεις του δεύτερου τριμήνου, ανέφερε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας (ONS).
Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 4,8%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και ανεβασμένο σε σχέση με το 4,5% του τριμήνου που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν και από έρευνα οικονομολόγων για το Reuters.
Παρά το γεγονός ότι κοινό και επενδυτές χαιρέτισαν τη Δευτέρα την είδηση για την υψηλότατη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, η οποία ξεπέρασε το 90% στο πλαίσιο των μελετών, τα στοιχεία της ONS δείχνουν πως οι Βρετανοί έχουν μπροστά τους πολύ σκληρούς μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Σούνακ αναγκάστηκε να επεκτείνει το δαπανηρό πρόγραμμα επιδότησης μισθών, που παρέχει το 80% του μισθού στους εργαζόμενους σε αναστολή μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ ανακοίνωσε περαιτέρω μορφές στήριξης με κόστος δισεκατομμυρίων στερλίνων.
«Δυστυχώς, η επέκταση του προγράμματος επιδότησης μισθών δεν ήρθε όσο γρήγορα θα έπρεπε για ορισμένους εργαζόμενους, όμως θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στην αύξηση της ανεργίας στη διάρκεια του χειμώνα», επισήμανε ο Τζον Χάντσον, διαχειριστής επιχειρηματικού κεφαλαίου στην Premier Milton.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει πως κατά τη διάρκεια του αγγλικού lockdown αυτό το μήνα, περίπου 5,5 εκατ. εργαζόμενοι θα χρειαστούν επιδότηση μισθού, σε σχέση με τους 2 εκατ. του Οκτωβρίου.
Το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit σε διάστημα επτά εβδομάδων έχει επίσης παίξει ρόλο στην ανασφάλεια των επιχειρηματιών, αφού μέχρι στιγμής Βρετανία και ΕΕ δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία για το εμπόριο.
Το Σουνάκ δήλωσε μετά τη δημοσίευση των στοιχείων ότι οι αριθμοί του ONS «παρουσιάζουν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε».
Οι επικριτές του έχουν υποστηρίξει ότι η μέχρι πρότινος απροθυμία του να παρατείνει το πρόγραμμα οδήγησε σε περιττές περικοπές θέσεων εργασίας.
«Η αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση στην απασχόληση εγκαίρως έχει κοστίσει σε ανθρώπους τα προς το ζην τους», δήλωσε ο Τζόναθαν Ρέινολντς, υπεύθυνος για τα εργασιακά του Εργατικού Κόμματος.
Η απασχόληση μειώθηκε κατά 164.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του τριμήνου, πτώση μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.
Τα φορολογικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη δείχνουν μείωση της τάξης των 33.000 εργαζόμενων κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και απώλεια σχεδόν 800.000 θέσεων εργασίας από τον Μάρτιο.
Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας δείχνει σημάδια ανάκαμψης, σημειώνοντας αύξηση κατά 146.000 στους τρίμηνες μήνες μέχρι τον Οκτώβριο και φτάνοντας στις 525.000. Ο αριθμός παραμένει πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τις πάνω από 800.000 πριν την πανδημία.