Βορίδης : Εξασφαλίσαμε την ομαλή ροή στο εμπόριο τροφίμων
Στα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγροτική παραγωγή και στα αγροτικά προϊόντα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σε συζήτηση που είχε με τον ιδρυτή και CEO της Notice Content & Services, Νεκτάριο Νότη, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2020.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη «η μεγάλη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ήταν να μην διαταραχθεί, εξαιτίας του περιορισμού των μετακινήσεων, η επισιτιστική επάρκεια και η διατροφική ασφάλεια. Αυτό το επιτύχαμε αφενός διατηρώντας ανοιχτά τα σύνορα και δίνοντας στην μετακίνηση των τροφίμων ένα καθεστώς ίδιο με των φαρμάκων κι αφετέρου με 4-5 νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες διασφάλιζαν την καλλιεργητική συνέχεια».
Ερωτηθείς για την αύξηση της τιμής των εισαγόμενων προϊόντων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τόνισε ότι «εμπορικές διαταραχές εμφανίστηκαν σε διάφορα προϊόντα κατά την πανδημία του κορωνοϊού εξαιτίας μιας μεταβαλλόμενης καταναλωτικής πρακτικής που παρατηρήθηκε. Για παράδειγμα η μεγάλη ζήτηση για μακαρόνια στην αρχή του lockdown οδήγησε στην εκτίναξη της τιμής του σκληρού σιταριού», όπως ανέφερε.
Όλο αυτό δημιούργησε μια σειρά από επιπτώσεις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Υπήρξαν κλάδοι που διαχειρίστηκαν την πίεση, όπως η ελληνική γεωργία που έδειξε τον δυναμισμό τους καταγράφοντας αύξηση 15% στα οπωροκηπευτικά, και άλλοι που επλήγησαν πάρα πολύ, όπως η αλιεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες και ο κλάδος του κρασιού.
Σύμφωνα με τον υπουργό «αυτοί οι κλάδοι, οι οποίοι συνδέονται κι άμεσα με την εστίαση, είναι που πρέπει να στηριχτούν» και το υπουργείο έχει την δυνατότητα χάρη και στην ευελιξία που του έδωσε η ΕΕ, «να ακολουθήσει πολιτικές άμεσων ενισχύσεων για να συνεχίσει απρόσκοπτη η νέα καλλιεργητική χρονιά».
Αναφερθείς στο θέμα της αντιμετώπισης του μιμητισμού και της απάτης στα τρόφιμα ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι ένα πρώτο μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι η ισχυροποίηση του κοινοτικού πλαισίου.
Επιπλέον όμως απαιτείται η αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών, η αξιοποίηση τεχνολογιών ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη προσμίξεων ή μείωσης της ποιότητας των προϊόντων και τέλος να υπάρξει διεθνής συνεργασία, γιατί το έγκλημα αποκτά διεθνικά χαρακτηριστικά.
«Αυτό που κάναμε ήταν ότι φτιάξαμε ποινικές διατάξεις προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Μέχρι πρότινος οι ποινές δεν λειτουργούσαν αποτρεπτικά ή δεν προσέφεραν μια κοινωνική εξισορρόπηση της βλάβης» τόνισε.
Τέλος ο κ. Βορίδης τόνισε ότι δεδομένου του μικρού όγκου της αγροτικής παραγωγής της χώρας πρέπει να δώσουμε έμφαση στην υψηλότερη ποιότητα, στην καλύτερη πιστοποίηση, στην αύξηση της ιχνηλασιμότητας και στην βελτίωση των καλλιεργητικών πρακτικών με περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς.
Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας και να διεκδικήσουμε ένα κομμάτι της αγοράς το οποίο μπορεί να διαθέσει περισσότερα για να τα αγοράσει.