Bloomberg : Η αργή επανεκκίνηση του τουρισμού απειλεί να αυξήσει την ανεργία στην Ελλάδα
Στο εγχείρημα της επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο του Bloomberg. Επισημαίνει τους φόβους που υπάρχουν για την αύξηση της ανεργίας στη χώρα, καθώς μεγάλο ποσοστό εργαζομένων απασχολείται στον τουριστικό κλάδο.
«Ο Βαγγέλης Γιακούμης ανησυχεί. Με το καλοκαίρι προ των πυλών, ο 28χρονος κανονικά θα προετοιμάζονταν για τη σεζόν ως μπαρμαν σε ένα ξενοδοχείο στη Γλυφάδα, στα παράλια της Αθήνας.
Φέτος, φυσικά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μετά την ολοκλήρωση του lockdown τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα μόλις τώρα αρχίζει να υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες, με τις πτήσεις να επανεκκινούν στις 15 Ιουνίου και με διαφορετικούς κανόνες ανάλογα με το αεροδρομίο προέλευσης.
«Οι κρατήσεις είναι υποτονικές, τα ξενοδοχεία περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με τις διεθνείς πτήσεις», δήλωσε ο Γιακουμής. «Πόσες πτήσεις θα υπάρχουν, ο αριθμός των τουριστών θα είναι ουσιαστικός;»
Από την απάντηση σε αυτή την ερώτηση κρίνονται πολλά, για τον Γιακούμη, τους συναδέλφους του αλλά και την Ελλάδα συνολικά.
Ενώ η κυβέρνηση επέτρεψε στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας να επανεκκινήσουν την λειτουργία τους από την 1η Ιουνίου – και στα εποχιακά από τις 15 Ιουνίου – τα περισσότερα εξακολουθούν να περιμένουν για να διαπιστώσουν εάν αξίζει να ξανανοίξουν.
Στη Γλυφάδα, όλοι οι υπάλληλοι στο οικογενειακό ξενοδοχείο όπου εργάζεται ο Γιακούμης, περίπου 30 άτομα, παραμένουν σε κατάσταση αναμονής και πληρώνονται μέσω του κρατικού χρηματοδοτούμενου προγράμματος. Εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν, πολλοί εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο δεν θα επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Σχεδόν οι μισοί από τους 600.000 υπαλλήλους στον κλάδο εστίασης και τουρισμού στην Ελλάδα θα χάσουν τη δουλειά τους φέτος, σύμφωνα με τον Γιώργο Χότζογλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού
«Δεν υπάρχουν κρατήσεις έως τις 20 Ιουλίου», δήλωσε ο Χότζογλου. Ακόμα κι αν κάποια ξενοδοχεία ανοίγουν για μερικούς μήνες μετά τις 20 Ιουλίου, πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι «θα πρέπει να ζήσουν τους επόμενους 12 μήνες με 2.800 ευρώ στο καλύτερο σενάριο ή 1.200 ευρώ στο χειρότερο».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αύξησης της ανεργίας αφού η οικονομία υπέστη έξι εβδομάδες πλήρους lockdown την άνοιξη. Η ανεργία είχε μειωθεί στο 16,1% το Φεβρουάριο από 27% στο αποκορύφωμα της δεκαετούς κρίσης χρέους της Ελλάδας.
Με δεδoμένες τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση του τουρισμού – ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ελλάδας και σχεδόν το 22% των θέσεων εργασίας – η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 20% φέτος.
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αύξηση της απασχόλησης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το ύψος των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που πληρώσουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι από 40%, από την 1η Ιουνίου. Ο Μητσοτάκης ο οποίος είχε ανακοινώσει την μείωση των εισφορών κατά 5% από το 2023 και πριν ακόμα ξεκινήσει η πανδημία, αντιμετωπίζει το θέμα αυτό ως βασική προτεραιότητα για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Η Ελλάδα εξετάζει επίσης τη μείωση του κατώτατου ορίου των κοινωνικών εισφορών για να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να διευκολύνει την πρόσληψη των διευθυντών υψηλού επιπέδου που χρειάζονται για τα επενδυτικά σχέδια που θα αναζωπυρώσουν την ανάπτυξη.
Κανένα από αυτά τα μέτρα όμως δεν είναι πιθανό να σώσει την τουριστική περίοδο του 2020 και ο Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει ότι η διοίκησή του θα περάσει το καλοκαίρι εξετάζοντας την καλύτερη δυνατή χρήση των 32 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει για να στηρίξει την απασχόληση στη χώρα.
Οι Έλληνες όπως ο Γιακουμής είναι περήφανοι για την ανταπόκριση της χώρας τους στην πανδημία, καθώς η χώρα κατέγραψε πολύ μικρές απώλειες σε θανάτους σε σύγκριση με εκείνους που καταγράφηκαν στην Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία.
«Η Ελλάδα τα πήγε καλά στην αντιμετώπιση του κοροναϊού σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι η χώρα θα μπορλεσει να κεφαλαιοποιήσει αυτήν την εικόνα για να προσελκύσει τουρίστες φέτος, αλλά κυρίως το 2021».